Ihmisiä Lähteellä: Miia Lusa

Tapaamme Miia Lusan ja hänen ihanan Irmeli-koiransa kanssa Kahvila Lähteen kulmahuoneessa. Miia on aloittanut muutama viikko sitten Uudenmaan Kulttuurihyvinvointipisteen hankepäällikkönä Lapinlahdella. Hän on saapunut juuri Omenapuutalosta, josta on tulossa hankkeen työpiste.
– Omenapuutalo on ainutlaatuinen paikka tälle konseptille, ja kunhan tilat saadaan valmiiksi ja arki rullaamaan, on tarkoitus järjestää avoimet ovet -tilaisuus, kertoo Miia.
Miia on koulutukseltaan yhteisöpedagogi, ja hänellä on rautainen tausta järjestötoiminnan ammattilaisena. Jo lukiolaisena hän toimi oppilaskunnan hallituksessa, ja siitä asti hän on ollut mukana useissa organisaatioissa ja niiden eri tehtävissä. Merkittävä projekti on ollut Koala-mielenterveysaktivismiryhmän perustaminen. Nyt jo lähes kymmenisen vuotta toiminut Koala-ryhmä hälventää mielenterveyteen liittyviä stigmoja ja lisää nuorten aikuisten osallisuutta ja toimijuutta ryhmätoiminnan kautta. Koala on Mielenterveysyhdistys Etappi ry:n alainen.
– Koalan toiminnan arki rullaa nyt hienosti, ja siksi pystyin tarttumaan tähän uuteen mahdollisuuteen Pro Lapinlahti mielenterveysseura ry:llä, jossa pääsen keskittymään vielä enemmän järjestökehittämiseen. Uudenmaan kulttuurihyvinvoinnin pisteen hankepäällikön rooli osuu kiinnostuksenkohteisiini täydellisesti.
Mielenterveystoipumisen ja järjestötoiminnan asiantuntemuksen ohella Miia on kulttuurin suurkuluttaja, ja erityisesti kirjallisuus ja vapaamuotoiset kaupunkikulttuurin tapahtumat ovat lähellä sydäntä. Myös Lapinlahti oli Miialle jo rakas ja tuttu paikka, sillä Koalan ensimmäinen toimitila sijaitsi Lähteellä.
– Tuntui, että asiat loksahtivat täydellisesti paikalleen, kun minut valittiin tähän tehtävään.
Lapinlahdessa on säpinää ja meininkiä
Uudenmaan kulttuurihyvinvoinnin pisteen tarkoitus on kehittää toimintamalli, joka saattaa kaupunkilaiset ja erilaiset hyvinvointipalveluja tuottavat järjestötoimijat yhteen. Hyvinvointialueiden kanssa on myös tarkoitus tehdä vahvaa yhteistyötä. Miia korostaa osallistavan työskentelytavan tärkeyttä ja kokee itsensä mahdollistajana.
– Tässäkin hankkeessa juuri “tavallisten” kaupunkilaisten ja mielenterveystoipujien kokemusta ja palautetta halutaan kuulla muun muassa Kansalaisfoorumin ja kulttuurikokeilijoiden avulla.
Vuosia aiheiden parissa työtä tehneenä Miia kokee, että stigma mielenterveysteemojen suhteen on onneksi jonkin verran hälventynyt, vaikka työtä kyllä riittää.
– On neljä ja puoli vuotta siitä, kun Koala-toiminta siirtyi pois Lapinlahdesta. Koen, että Lapinlahden yhteisö on ottanut isoja harppauksia. Nyt on selkeästi paljon enemmän säpinää ja meininkiä. Tärkeimpänä kehittämisen kohteena näen näkyvyyden ja vaikuttavuuden parantamisen. Toiminta on briljanttia, mutta oikeiden ihmisten tulisi vielä paremmin löytää paikalle.
Keskustelun yhtenä tärkeänä osapuolena on ollut myös Irmeli. Häntä viuhtoo vauhdilla, kun Miia kertoo, että Irmeli on ollut innokas lapparilainen heti alusta asti. Irmeli on hyvin sosiaalinen kaupunkikoira, joka viihtyy ihmisten keskellä. Olen päässyt itsekin nauttimaan Irmelin iloisista tervetulotervehdyksistä, kun olen saapunut kokouksiin, joihin Irmelikin osallistuu.
Lopuksi saan Miialta mahtavan vinkin kulttuurista nauttimiseen. Hän järjestää välillä ystäviensä kanssa ”kulttuurin sokkotreffejä”, joilla yksi ystävistä valitsee esityksen, näyttelyn tai muun ohjelman. Muut voivat vain saapua mukaan ilman ennakkotietoa.
– Näin kaikki voivat kokea jotain aivan uutta, sellaista, jota muuten ei välttämättä löytäisi. On ihanaa, kun ilman etukäteistietoa saa tulla yllätetyksi!
Teksti ja kuvat: Annina Loimu