Skip to main content

Ihmisiä Lähteellä: Essi Nousu

Ihmisiä Lähteellä Essi Nousu Vapaaehtoinen

Mielen hyvinvoinnin lähteillä

Haastattelussa Lähteellä toimivan Visit Peace-kollektiivin fysioterapeutti ja terapeuttista kehomielityöskentelyä ohjaava Essi Nousu. Essin taival on vaihtunut tietotyön parista alanvaihdoksen kautta yrittäjäksi kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin pariin. Jo aiemmassa työssään Essi paneutui työhyvinvointiin. Sittemmin toiminnan kenttä on siirtynyt työyhteisöistä, niiden rakenteista ja työtavoista yksittäisiin ihmisiin ja heidän kohtaamiseensa. Visit Peace – terapeuttikollektiivin taustalta löytyy yhteinen lähestymistapa: halu auttaa ihmisiä vaikeissa elämäntilanteissa toimintakykyä ja voimavaroja kokonaisvaltaisesti vahvistamalla. Paikka on asiakkaille turvasatama, elpymisen ja mielenrauhan keskus.

Mielenrauhan ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin etsinnässä ei ole oikopolkuja tai täsmäiskuja. Essi näkee mielen ja kehon samana sekä vuorovaikutuksessa ympäristöönsä. Fyysisen ja psyykkisen puolensa lisäksi ihminen on ennen kaikkea sosiaalinen eläin. Aina osa yhteisöä ja laajemmin myös luontoa. Tämän takia yksittäisten oireiden hoidon sijaan pyritään löytämään juurisyyt ongelmiin, huomioimaan ihminen kokonaisuutena. Kehon reagoiminen pitkittyneeseen stressiin, ylikuormitus ja uupumus ovat valitettavan tuttuja ja yhä yleisempiä ongelmia. Koronaviruksen myötä entistäkin useampi tarvitsee turvan tunnetta hankalassakin tilanteessa. Rauhoittuminen ja levon tila eivät tule välttämättä helposti, etenkään kroonistuneessa ylivireydessä. Essi näkee lopulta olevan kyse siitä, miten ihminen pystyy keskittymään hetkeen. Löytämään rauhan kehossaan. Näin kehon luonnollinen vastustuskykykin saa mahdollisuuden toimia optimaalisesti. Hermoston vireystilan säätelyä voi kokeilla vaikkapa hengityksen rauhoittamisen tai pienen meditaatiohetken avulla.

Essille kehon ja mielen yhteyden vahvistaminen tulee omakohtaisesti joogan kautta. Jooga toi Essin myös Lapinlahteen, jossa hän on ohjannut puistojoogaa kesäisin. Vapaaehtoistyön lisäksi hän suoritti työharjoittelun Lapinlahden Lähteellä. Lopulta oma työtilakin löytyi Lapinlahdesta. Toiveet meren ja luonnon läheisyydestä toteutuivat.
”Lapinlahti on ainutlaatuinen paikka Helsingissä, kaikille avoin ja salliva. Yhteisöllinen henki ja ilmapiiri toivottavat kaikki kävijät tervetulleiksi. On kuin puistotietä laskeutuisi suoraan sadun keskelle. Lapinlahti kokonaisuudessaan tarjoaa ihmisille seesteisen hengähdyspaikan, rauhansataman.”, Essi kuvailee.

Essi pyrkii omalta osaltaan toimimaan aktiivisena yhteisön jäsenenä, ja kaipaisikin enemmän yksinyrittäjien yhteisöllisyyttä. Koronavirustilanne on itsessään haastava uudelle yrittäjälle ja pakottaa etsimään uusia ratkaisuja työntekemiseen. Digitaaliset materiaalit ovat kehitteillä. Virtuaaliset yhteydet eivät kuitenkaan voi täysin korvata työtä, joka perustuu kohtaamiseen ja aitoon läsnäoloon. Vuorovaikutusta koronastressin keskellä nimenomaan tarvittaisiin. Essi on huolestunut yksinäisyyden lisääntymisestä koronakaranteenin aikana. Hyvään ja onnelliseen elämään kuuluu ihmiselle olennaisesti vuorovaikutus muiden kanssa.

Essi Nousun luento Hermosto haluaa lomalle Lapinlahden Lähteellä on muuttunut koronaviruksen vuoksi webinaariksi. 6.4. klo 17.30 esitettävä luento pureutuu stressiin ja siihen kuinka voimme auttaa kehoamme palautumaan kertyneestä kuormasta. Fysioterapeutti ja kehotietoisuusohjaaja Essi Nousu valottaa psykofyysisen lähestymistavan ydintä stressinhallinnassa ja terapeuttisessa työskentelyssä stressiperäisten oireiden kanssa. Näihin teemoihin ja Essiin voit tutustua tarkemmin osoitteessa www.visitpeace.fi.


Lapinlahden Lähde

Kulttuurin, mielen hyvinvoinnin ja pienyrittäjyyden keskus Lapinlahden entisessä psykiatrisessa sairaalassa Helsingissä. Olemme turvallisempi, yhdenvertainen tila ja tuomitsemme kaiken syrjinnän.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *