Skip to main content

Ihmisiä Lähteellä: Karolina Saarenpää ja Robert Eriksson

Kuvassa on mies ja nainen istumassa nojatuoleissa ikkunan edessä.

Istumme Karolina Saarenpään ja Robert Erikssonin kanssa keskustelemaan päärakennuksen ensimmäisen kerroksen kulmaukseen. Valo heijastuu utuisesti läpi isoista ikkunoista, upeat viherkasvit reunustavat ikkunalautoja ja vanhat nojatuolit ovat mukavan upottavat.

– Tämä on yksi lempipaikoistani Lapinlahdessa, kertoo Karolina eli Karo, kuten kaikki häntä täällä kutsuvat.
Karo on ollut työkokeilussa Lapinlahden Lähteellä kesästä 2022 lähtien ja päässyt tekemään moninaisia tehtäviä suuntautuen vähitellen yhä enemmän vaikuttamistyöhön.

– Tässä kulmauksessa me olemme Karon kanssa istuneet monen monta tuntia hioen Lapinlahden kuntalaisaloitteen tekstiä, Robert jatkaa.
 
Robert on ollut harjoittelussa Pro Lapinlahti mielenterveysseura ry:llä syksystä 2023 lähtien ja työstää samalla Lapinlahteen liittyvää sosiaalipsykologian pro gradua Helsingin yliopistossa. Hän on aiemmalta koulutukseltaan arkkitehti, ja hänellä on 15 vuoden kokemus kaupunkisuunnittelun tehtävistä mukaan lukien kaavoitus. Lapinlahdessa hän on päässyt yhdistämään aiempaa osaamistaan ja laajentamaan tietämystään sosiaalipsykologian näkökulmasta.

Robert seisoo valoisalla käytävällä.
Robert Eriksson

 
– Kun tutustuimme Pron toiminnanjohtajan Nonni Mäkikärjen kanssa Psykiska första hjälpen (Mielenterveyden ensiapu) -kurssilla, huomasimme, että meillä on mahdollisuus win-win-yhteistyöhön, vaikka hieman kliseiseltä se kuulostaakin, kertoo Robert vinosti hymyillen.

– Minä pystyin tuomaan aiempaa osaamistani Lapinlahden kaupunkisuunnittelun projekteihin ja vastineeksi sain mahdollisuuden tutkia Pro Lapinlahden mielenterveyttä tukevia ryhmätoimintoja graduani varten. 

”Lapinlahteen pääseminen oli käänteentekevä hetki”

Karo on opiskellut valtio-oppia niin ikään Helsingin yliopistossa ja on iloinen siitä, että on päässyt Lapinlahdessa tekemään arvojensa mukaista merkityksellistä työtä poliittisen kansalaistoiminnan ytimessä. Polku on kuitenkin ollut raskas. Edelleen osatyökykyisenä kiinnostavankin työn tekeminen vaatii vastapainokseen paljon lepoa, ja itsensä epäily ja uuvuttava perusteellisuus asettavat usein haasteita työn etenemiselle.

– Kuulun siihen laajaan mielenterveyskuntoutujien joukkoon, jolle Lapinlahteen pääseminen on ollut käänteentekevä hetki. Ennen sitä olin syvällä pohjalla. Voin erittäin huonosti ja tulevaisuus oli absoluuttisen toivoton. Vähittäinen muutos kohti parempaa on ollut nykyhetkestä katsottuna valtava.

Karolina seisoo valoisalla käytävällä.
Karolina Saarenpää


Useamman vuoden työkyvyttömyyden jälkeen Karo aloitti työt Lapinlahdessa ja huomasi, että asioiden aikaansaaminen ja pienet onnistumiset ovat mahdollisia.

– Kannustavan yhteisön tuki ja kokemus yhteenkuuluvuudesta on edistänyt toipumistani merkittävästi. Olen hyvin kiitollinen kaikesta, mitä Lapinlahti on tuonut elämääni. On vaikea sanoittaa, sitä hyvää, mitä Lapinlahti on. Haluaisin olla mukana mahdollistamassa tällaisen toipumisen kokemuksen kaikille muillekin sitä tarvitseville. 

Tiivistä yhteistyötä kuntalaisaloitteen äärellä

Idea kuntalaisaloitteen hyödyntämisestä alueen tulevaisuuden turvaamiseksi syntyi Lapinlahti-yhteisön ohjausryhmässä syksyllä 2023. Vaikka kaupunkilaiset ja alueen nykytoimijat saivat mahdollisuuksia kertoa näkemyksiään kaupungin suunnitelmiin, alkoi näyttää siltä, että alueen tuleva käyttö ei painottaisi osallisuutta ja avoimuutta kaikille kaupunkilaisille.
 
Keskustelussamme Robert tuo esiin, että kuntalaisaloite on itse asiassa harvoja demokraattisia välineitä, joita laki tarjoaa kaupunkilaisille, jotta he voisivat saada ääntään kuuluviin kaupungin päätöksenteossa. Ohjausryhmän puheenjohtaja Ville Pellinen pyysi Robertia aloittamaan aloitetekstin työstämisen, ja Robert sai Karon avukseen. Heistä muodostui ydintiimi kuntalaisaloitteen tekstin kirjoittamiselle.
 
Yhteistyö on ollut sujuvaa ja opettavaista. Karo on ammentanut kokemuksistaan ja havainnoistaan Lapinlahdesta ja käyttänyt tarkkoja silmiään tekstin työstämiseen. Robert on huomioinut julkishallinnon ja byrokratian kiemurat.

– On ollut todella innostavaa työskennellä Robertin kanssa, pallotella ajatuksia ja haastaa toisiamme hyvässä hengessä, kertoo Karo.
– Saimme paljon tukea Lapinlahti-yhteisön ohjausryhmältä, jonka kanssa kirjoitimme lopullisen aloitetekstin.
 
Nyt pyyntö hahmotella aloitetekstiä on kasvanut mittavaksi kampanjaksi, jossa Karon ja Robertin lisäksi kymmenet työntekijät ja vapaaehtoiset tekevät töitä koko sydämellään. Tuhannet kaupunkilaiset ovat jo osoittaneet Lapinlahden olevan heille merkityksellinen paikka tukemalla kuntalaisaloitetta ja levittämällä tietoa kampanjasta. Kuntalaisaloite julkaistiin 5.2.2024 koskettavassa tapahtumassa Oodissa, ja se sai heti ensimmäisen vuorokauden aikana reilusti yli tuhat tukijaa. Aloite on saanut paljon mediahuomiota, ja kymmenet julkisuuden henkilöt ovat antaneet kasvonsa kampanjalle.
 
Allekirjoituksia tarvitaan silti runsaasti lisää. Päätökset Lapinlahden tulevaisuudesta tehdään tänä vuonna, ja nyt on viimeinen mahdollisuus saada kaupunkilaisten ääni kuuluviin. Karo ja Robert lähettävät terveisensä:

– Allekirjoittakaa kuntalaisaloite ja olkaa mukana. Puhukaa Lapinlahden puolesta, osallistukaa vapaaehtoisina allekirjoitusten keräämiseen tai jos ette vielä ole käyneet Lapinlahdessa, tulkaa tutustumaan näyttelyihin, tapahtumiin ja kahviloihin. Pidetään yhdessä Lapinlahti avoimena kaikille! 
 
Voit allekirjoittaa Lapinlahden kuntalaisaloitteen täällä: https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/35731

Lisätietoa kuntalaisaloitteesta
 
Teksti: Annina Loimu & Karolina Saarenpää
Kuvat: Jesse Lindeberg & Panu Pahkamaa


Lapinlahden Lähde

Kulttuurin, mielen hyvinvoinnin ja pienyrittäjyyden keskus Lapinlahden entisessä psykiatrisessa sairaalassa Helsingissä. Olemme turvallisempi, yhdenvertainen tila ja tuomitsemme kaiken syrjinnän.