Skip to main content

Puheenvuoro Lähteeltä: Lapinlahden julkinen enemmistöomistus olisi loistava uutinen

Kuvassa Lapinlahden rakennus ja toimitusjohtaja Ville Pellinen.

Puheenvuoro-sarjassa Lapinlahti-yhteisön jäsenet ja vieraskynät esittävät mielipiteitä, kommentteja ja kannanottoja ajankohtaisista aiheista.

Ville Pellinen, Lapinlahden Lähde Oy:n toimitusjohtaja, kommentoi Helsingin Sanomien Lapinlahtea koskevia viimeaikaisia artikkeleita: 

Hiljattain Helsingin Sanomissa on kahdessakin kirjoituksessa, 25.2. ja 2.3., tuotu esille sellainen mahdollinen uusi tieto, ettei Helsingin kaupunki olisikaan kaavaillut Lapinlahden rakennusten pääomistajuuden luovuttamista tai myymistä yksityiselle kiinteistösijoittajalle. Jos näin tosiaan on, on se aivan loistava uutinen! 

Helmikuussa käynnistetyn Lapinlahden ja sen rakennusten julkiseen enemmistöomistukseen tähtäävän kuntalaisaloitteen laatimishetken tietojen mukaan Helsingin kaupunkiympäristön toimiala oli valmistelemassa Lapinlahden rakennusten enemmistöomistuksen siirtämistä kiinteistösijoittajalle osana perustettavaa kiinteistöyhtiötä. Valmistelussa oli malli, johon sisältyvän sijoittajan poistumisvaiheen jälkeen Lapinlahden kiinteistöyhtiön omistus olisi voinut lopulta päätyä jopa täysin yksityisiin käsiin. Helsinkiläiset kuulisivatkin varmasti mielellään pian vahvistuksen sille, jos kaupunki olisikin päinvastoin sitoutunut Lapinlahden rakennusten pysyväksi enemmistöomistajaksi.

Jos näistä HS:ssa esitetyistä väitteistä poiketen Helsingin kaupungin päättäjät sittenkin tavoittelevat Lapinlahden rakennusten enemmistöomistuksesta luopumista jollain aikavälillä, on kuntalaisaloite edelleen hyvin ajankohtainen, jotta yhteinen kansallinen kulttuuriperintömme, Suomen vanhin ja rakennusperintölain suojelema psykiatrinen sairaala säilyy julkisessa enemmistöomistuksessa. Lapinlahdessa nyt toimiva Lapinlahti-yhteisö on valmis avustamaan kaupunkia alueen arvorakennusten kunnostamisessa omalla Lapinlahti 360 -suunnitelmallaan sekä jatkamaan alueen kansalaislähtöistä osallisuus- ja mielenterveystyötä. Tämä vaikuttava toiminta on muun muassa nyt hiljattain palkittu Euroopan kansalaisyhteiskuntapalkinnolla.

Ville Pellinen
Puheenjohtaja, Lapinlahti-yhteisön ohjausryhmä
Varapuheenjohtaja, Lapinlahti-säätiö
Toimitusjohtaja, Lapinlahden Lähde Oy

ALLEKIRJOITA LAPINLAHDEN KUNTALAISALOITE!

Lue myös: Kiinteistösijoittaja Nrep vetäytyy Lapinlahti-hankkeesta, mutta Lapinlahti-yhteisön Lapinlahti 360 -hanke etenee suunnitellusti


Lapinlahden Lähde

Kulttuurin, mielen hyvinvoinnin ja pienyrittäjyyden keskus Lapinlahden entisessä psykiatrisessa sairaalassa Helsingissä. Olemme turvallisempi, yhdenvertainen tila ja tuomitsemme kaiken syrjinnän.