Skip to main content

Ihmisiä Lähteellä: Myyri Sysivesi

Ihmisiä Lähteellä Myyri Sysivesi

Lapinlahden puistopihalla on juuri päättynyt Myyri Sysiveden ohjaama joogaharjoitus. Harjoituksessa viedään huomio erityisesti rentoutumiseen ja irti päästämiseen asanoiden ja hengitysharjoitusten avulla. Talon muitakin taiteilijoita on saapunut paikalle harjoittelemaan.

– On erityisen antoisaa jakaa harjoitus tuttujen ja kavereiden kanssa. Kun ympärillä olevat voivat hyvin, se heijastuu myös omaan elämään. Rentoutuminen ja kehon hyväksyminen saa aikaan intuition ja luovuuden syttymisen. Mieli alkaa rentoutuneena askarrella kuin itsestään, ja uudet ideat usein putkahtavat sellaisina hetkinä, jolloin niitä ei odota. Puistossa pitämiini harjoituksiin voi kuka tahansa osallistua.

Sysivedellä on meribiologin tutkinto, ja työkseen hän toimii kesäkaudella tutkimussukeltajana. Paljolti kesälle painottuvat myös livemiksaajan työt, jotka vievät eri bändien mukana monenlaisiin kohteisiin.

– Olen toiminut 15 vuotta musiikkialalla, ja tähän on mahtunut monenlaista koiranhommaa ja ihania hetkiä, mutta nyt olen onnellisesti löytänyt lokeroni. On inspiroivaa työskennellä yhtyeiden kanssa, jotka operoivat vähän laatikon ulkopuolella. Marginaalissa on enemmän liikkumavaraa! Lähdemme esimerkiksi Juurakko-yhtyeen kanssa piakkoin Lappiin, jossa esiinnymme Särestöniemi-museossa ja saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa. Kolme Juurakon jäsenistä on Tilajakamon osuuskunnan jäseniä.

Sysiveden kiinnostuksen kohteina ovat erityisesti rajankäynti ja asioiden yhdistäminen. Näitä ambitioita hän pääsee toteuttamaan tekeillä olevassa ääniteoksessaan ”Saariston kevät”, jossa elementteinä ovat musiikki ja luonnon äänet, näiden yhdistäminen ja tarinankerronta.

– Tässä prosessissa teen yhteistyötä Kemiönsaaren kulttuurikeskus Björkbodan kanssa. Mielestäni erilaisten kulttuuritoimijoiden kannattaa puhaltaa yhteen hiileen. On hauskaa luoda yhteistyökuvioita eri puolille Suomea. Siitä saa monenlaisia näkökulmia ja uutta inspiraatiota.

Istumme omenapuun alle ja keskustelemme Lapinlahden tarjoamista mahdollisuuksista luoville ihmisille.

– Tälle paikalle on ominaista eri taidemuotojen kohtaaminen ja ajatusten vaihto. Saatamme yhdessä keksiä asioita, joita ei olisi yksin ajatellut tekevänsä. Yhteisöllisyys ja toisten kannustus sai minut aloittamaan Diggailuiltamat, joissa Lapinlahden eri alojen tyypit voivat kohdata, esiintyä, nähdä ja kuulla toisten tekemisiä. Tilaisuudet ovat kaikille avoimia, ja niissä on ollut tosi kiva tunnelma. Ilta huipentuu aina yhteisiin loppujameihin. Keväällä oli helmi–toukokuussa neljät Diggailuiltamat, ja syksyllä on tarkoitus jatkaa kerran kuussa. Jos haluaa tulla esiintymään, mua voi nykäistä hihasta! Telegramista löytyy piakkoin myös tiedotuskanava nimellä Lapparin Diggailuiltamat.

– Mulla on ollut kolme vuotta työhuone Lapinlahdessa, ja se on ollut elämäni luovinta aikaa. Kaikki kannustavat toteuttamaan itseäni juuri sellaisena kuin olen. Lapinlahdessa ihminen tulee kokonaiseksi.

Päätämme haastattelun helteisessä säässä, ja uimaranta kutsuu sadan metrin päässä.

Kuva ja teksti: Katariina Hillo


Lapinlahden Lähde

Kulttuurin, mielen hyvinvoinnin ja pienyrittäjyyden keskus Lapinlahden entisessä psykiatrisessa sairaalassa Helsingissä. Olemme turvallisempi, yhdenvertainen tila ja tuomitsemme kaiken syrjinnän.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *