Lapinlahden Lähde

Kaupunkiluontokeskus

Lapinlahden kaupunkiluontokeskus aloitti toimintansa 2018 Helsingin kaupungin kolmivuotisen harrastusrahoituksen turvin. Tarkoituksemme on tarjota Lapinlahden kävijöille ja kohderyhmille paikkalähtöisesti luontoon liittyvää toimintaa, ideoita ja inspiraatiota. Toteutamme tarkoitusta pitämällä kaupunkiluontokeskusta säännöllisesti avoinna, järjestämällä luontoon liittyviä avoimia ja/tai tilattavia tapahtumia, työpajoja, luentoja ja opastuksia. Kaupunkiluontokeskus on osa Pro Lapinlahti mielenterveysseuran matalan kynnyksen hyvinvointia edistävää toimintaa.

Kaupunkiluontokeskuksessa löytää tietoa monimuotoisesta kaupunkiluonnosta Lapinlahdessa ja pääkaupunkiseudulla. Paikkalähtöisyys tarkoittaa Lapinlahden puistoon ja yhteisöön nivoutuvaa toimintatapaa, joka ammentaa Lapinlahden puiston ja ihmisten tarjoamista mahdollisuuksista sisältönsä ”kaikkien Lapinlahti” -idean mukaisesti. Toivotammekin kaikki tervetulleiksi osallistumaan omien voimavarojen mukaisesti. Kävijänä sinulla on myös mahdollisuus vaikuttaa toiminnan sisältöön. Teemme mielellämme yhteistyötä eri oppilaitosten, järjestöjen, yritysten tai kaupungin toimijoiden kanssa. Ota rohkeasti yhteyttä!

Kaupunkiluontokeskuksella ei ole tällä hetkellä omia toimitiloja tai säännöllistä aukioloa. Luontokeskuksen toiminta jatkuu Lapinlahdessa työpaja- ja ryhmätoimintamuotoisena. Kaikille avoimista tapahtumista ilmoitetaan tällä sivulla ja Kaupunkiluontokeskuksen Facebook sivuilla. Otahan sivu seurantaan! ✅

Tervetuloa mukaan avoimeen, matalan kynnyksen luontotoimintaan.

Tulevia tapahtumia

Järjestämme työpajoja, retkiä, opastuksia, teemapäiviä ja luentoja myös tilauksesta ryhmille. Luontokeskus striimaa osan tapahtumistaan livenä. Jo kattavaksi kasvaneen videokirjastoon pääset osoitteesta https://www.facebook.com/Kaupunkiluontokeskus/live/.

(Alla oleviin tietoihin saattaa tulla muutoksia. Katso ajankohtaiset tiedot kaupunkiluontokeskuksen Facebook-sivulta.)


Yhteisöviljelyä 2022.

Yhteisöviljelykerhon hakuaika alkaa pian!

Lapinlahden palsta-alueella on yhteispalsta, jossa kokoontuu yhteisöviljelykerho toukokuusta lokakuulle. Kerho on ohjattua toimintaa, joka on tarkoitettu aloittelijoille. Kerho on kaikenlaisille ihmisille, ja hakiessa erityiset syyt otetaan huomioon. Kerho kokoontuu MAANANTAISIN ja TORSTAISIN 17-19 alkaen 4.5., juhannustauon jälkeen vain torstaisin klo 17-19. Kerhoon otetaan joka vuosi uusia viljelijöitä, ja noin puolet edellisen kesän viljelijöistä jatkaa. Huhtikuun 13. päivä klo 16.30 – 17.30 on INFOTILAISUUS. PÄÄSET mukaan infotilaisuuteen täältä. Kerhoon haetaan huhtikuun lopussa avattavan lomakkeen kautta. Hakuaika 14.4.-24.4. Tähän avautuu infotilaisuuden jälkeen linkki hakulomakkeeseen.

Katso videoluento siitä, miten kaupunkiviljely lisää mm. hyvinvointia ja kriisivalmiutta niin yksilö- kuin yhteisötasolla. Videon kesto yksi tunti. Kaupunkiviljely varautumisena.

Lapinlahden talvinen seikkailupolku omatoimisena puistossa alkukevään ajan! Reitti on esteetön ja avoin kaikille. Alla kartta, jonka saa myös lainaksi kahvila Lähteeltä.


Pieni pala paratiisia: Kasvit! Torstaisin 9., 16., 23. ja 30.3. klo 16-19

Kevään koittaessa uppoudumme vihreään maailmaan. Kokoontumispaikkana Venetsian Avoin tila. Ilmoittaudu kokoontumiskertaan viimeistään päivää ennen Tainalle p. 040 172 8181. Ks. tapahtuma Facebooksissa: https://fb.me/e/22HlXrmwg

23.3. Kasvun ihmettä kerrakseen HUOM! klo 17-19!

Lähestymme uutta kasvukautta siemenpusseja hypistellen. Henkinen kasvu saa vauhtia, kun kylvämme siemeniä esikasvatukseen vietäväksi omalle parvekkeelle, pihalle ja yhteisöviljelypalstalle. Jaetaan kokemuksia ja siemeniä. Henkinen kasvu tulee sivutuotteena!

30.3. Heräämme kevääseen klo 16-19

Tehdään retki ulkona kevään merkkejä bongaillen. Piknik eväät mukaan! Osoitetaan kiitollisuutta valolle, turpoaville silmuille ja itsellemme jälleen siitä, että jaksoimme läpi pimeän talven. Tehdään luontoherkkyysharjoituksia ja pieni ympäristötaideteos luonnon kunniaksi. Tavataan Venetsia rakennuksen edessä klo 16.

Mindfulness – Luonto läsnä 19.4., 3.5., 17.5., 31.5. klo 17-19

Toivottu jatkoryhmä nyt avoimena!
Mindfulness taitoja ylläpitävä ja tukeva ryhmä, joka ei vaadi ennakkoilmoittautumista. Teemme erilaisia hyväksyvän tietoisen läsnäolon harjoituksia sekä sisällä, että toisinaan myös ulkona. Keskustelemme myös harjoittamiseen liittyvistä haasteista ja saat tukea läsnäolon lisäämiseksi arjessasi.
Ota mukaan oma joogamatto ja meditaatioon sopiva istuintyyny, jos omistat.
Ryhmä sopii aloittelijoille ja jo jonkin aikaa harjoittaneille. Ryhmä on ilmainen.
Järjestäjä: Pro Lapinlahti mielenterveysseura. Kurssi on saanut rahoitusta Helsingin kaupungin ikäihmisten harrastustoimintaan. Ei ikärajoitusta!

PAIKKA: Wanha Labra, auditorion yläpuolella 2. krs
Lisätietoja Mindfulness ohjaaja Taina Laaksoharjulta, p. 040 172 8181 

Lapinlahden yhteisöpalstalaisten reseptit

Lapinlahden vuoden 2021 yhteisöpalstalaiset innostuivat herkullisista kasveista, ja jakavat nyt tämän linkin takana reseptinsä kaikille!


Lapinlahden puistoetiketti

Lapinlahden puistossa kasvaa ja elää monimuotoinen kasvi- ja eläinkunta. Olet kylässä niiden kodissa ja voit osoittaa vieraanvaraisuutesi noudattamalla alla olevia sääntöjä. Autetaan yhdessä puistoa kukoistamaan. Lapparin sisätiloista huolehtii Lapinlahti-yhteisö, joten on hienoa, jos voit tukea toimintaa vessakäynnin yhteydessä ostamalla jotain.

  • Koirat pidetään kytkettyinä. Koirapuisto leikkeihin löytyy aivan läheltä.
  • Avotulenteko on kielletty. Tuli rapauttaa kallioita ja aiheuttaa paloriskin.
  • Katso mihin astut. Lapinlahdessa kasvaa uhanalaisia kasveja, joista myös moni hyönteinen on riippuvainen. Ethän tee uusia polkuja tallomalla luonnon kasveja.
  • Piknik on sallittu, mutta viethän roskat mennessäsi ja hoidathan WC-käynnit sisätiloissa.


YHTEYSTIEDOT

Kaupunkiluontokeskuksen ohjaaja – koordinaattori Taina Laaksoharju
p. 040 172 8181.
taina.laaksoharju@lapinlahdenlahde.fi

Kaupunkiluontokeskuksen ohjaaja Ilona Rautiainen
puh. 050 5184073
ilona.rautiainen@lapinlahdenlahde.fi

Seuraa meitä Facebookissa ja Instagramissa