Lapinlahden Lähde

Kaupunkiluontokeskus

Tarkoituksemme on tarjota Lapinlahden kävijöille ja kohderyhmille paikkalähtöisesti luontoon liittyvää toimintaa, ideoita ja inspiraatiota. Toteutamme tarkoitusta pitämällä kaupunkiluontokeskusta säännöllisesti avoinna, järjestämällä luontoon liittyviä avoimia ja/tai tilattavia tapahtumia, työpajoja, luentoja ja opastuksia.

Kaupunkiluontokeskuksessa löytää tietoa monimuotoisesta kaupunkiluonnosta Lapinlahdessa ja pääkaupunkiseudulla. Paikkalähtöisyys tarkoittaa Lapinlahden puistoon ja yhteisöön nivoutuvaa toimintatapaa, joka ammentaa Lapinlahden puiston ja ihmisten tarjoamista mahdollisuuksista sisältönsä “kaikkien Lapinlahti” -idean mukaisesti. Toivotammekin kaikki tervetulleiksi osallistumaan omien voimavarojen mukaisesti. Kävijänä sinulla on myös mahdollisuus vaikuttaa toiminnan sisältöön. Tarjoamme vapaaehtoistyö-, harjoittelu- ja työkokeilumahdollisuuksia sekä teemme mielellämme yhteistyötä eri järjestöjen, yritysten tai kaupungin toimijoiden kanssa. Ota rohkeasti yhteyttä!

Kaupunkiluontokeskus on avoinna ti–to klo 12–16.

Tervetuloa mukaan avoimeen, matalan kynnyksen luontotoimintaan.

Ajankohtaista

Koronaturvallisuus

Kaupunkiluontokeskus on normaalisti auki (ks kuitenkin joulunajan poikkeukset alta). Koska tilamme on pieni, edellytämme kävijöiltä kasvomaskin ja käsidesin käyttöä. Askartelupajojen osallistujamäärää on toistaiseksi rajoitettu max 10 henkeen. Jos sinulla on flunssan oireita, jää kotiin. Pidetään itsemme ja toisemme turvassa! 🍀🍀🍀

Joulunajan aukioloajat

Kaupunkiluontokeskus on kiinni 23.12. – 10.1.2022 ja avaa jälleen 11.1.2022. Paikalla ollaan kuitenkin luontokuvauskurssin ajan 29.12. ja 5.1. klo 13-16. Kiitämme kaikkia kävijöitä, vapaaehtoisia, harjoittelijoita, työkokeilijoita, taiteilijoita sekä luonnonystäviä kuluneesta vuodesta! Omatoiminen vierailu Lapinlahden puistoon kannattaa kuitenkin aina – viime aikoina on nähty lähes päivittäin hiiripöllö jahtaamassa myyriä viljelypalstan liepeillä. Voit kiertää joulupolkumme ‘Eläinten valtakunta’, johon kartat saat lainaksi kahvilasta. Polku tutustuttaa sinut Lapinlahden puistossa esiintyviin eläinlajeihin. Käy myös kurkkaamassa luontokeskuksen jouluikkuna: montako tonttua löydät ikkunassa?

Anna palautetta, esitä toiveesi!

Kaupunkiluontokeskus on sinua varten! Vastaamalla oheiseen lyhyeen kyselyyn voit esittää toiveita työpajoista ja muusta (luontoon liittyvästä) toiminnasta. Jos sinulla on jokin luontoon liittyvä harrastus, olisitko valmis jakamaan tietojasi ja taitojasi jossain sinulle sopivassa muodossa? Lomakkeella voit esittää ideasi ja jättää myös yhteystietosi. Luontokeskus tarjoaa paineettoman matalan kynnyksen foorumin ja kutsuu kaikkia luonnonystäviä yhteen 🍀. Vastaa kyselyyn täällä.

Wanted: Nature art 🦉🪲🌸

Kaupunkiluontokeskus tarjoaa ilmaisen galleriatilan luonnosta inspiroituneille taideharrastajille. Voit olla valokuvaaja tai maalari. Näyttelyn kesto 1-2 kk. Voimme auttaa ripustuksessa ja markkinoinnissa, mutta kehykset ja muut kulut sinun tulee maksaa itse. Ota rohkeasti yhteyttä p 040 172 8181 tai sähköpostitse taina.laaksoharju(at)lapinlahdenlahde.fi.

Viheriö-meditaatiohuone

Viheriö-meditaatiohuone on käytössäsi luontokeskuksen aukioloaikoina. Viheriö on tarkoitettu itsenäiseen mietiskelyyn (ei ohjattua).

Tilassa on seuraavat taideteokset, jotka on saatu lahjoituksina:

 • Ida Tomminen: Viheriö ryijy 2021
 • Esa Kerttula: Valokuvateos ‘Man meets’ sarjasta Kohtauksia 2020
 • Sanna Reponen: Valokuvateos ‘Tervetuloa’
 • Suvi Ruotsi: Valokuvateos ‘Annalan puutarhassa’ 2017

Voit varata tilan myös max 45 minuutiksi omaan käyttöösi huoneessa löytyvällä varauskalenterilla tai tekemällä varauksen verkossa täällä: https://outlook.office365.com/owa/calendar/VIHERImeditaatio@lapinlahdenlahde.fi/bookings/

Ohjeita tulijalle, katso esittelyvideo täältä.

 • Riisu kengät astuessasi huoneeseen
 • Jätä kännykkä sille varattuun rasiaan äänettömälle
 • Tila on hiljainen, älä puhu tai tee työtä tms.
 • Aseta itsellesi huoneen ajastimeen meditaatioaikasi: 10, 15, 20, 25, 30, 40 minuuttia.
 • Valitse kutsuvin meditaatiopaikka ja asetu risti-istuntaan
 • Voit myös tehdä kehomeditaation makuullaan, lainattava joogamatto löytyy huoneen nurkasta
 • Tarkemmat ohjeet ensikertalaisille löytyvät huoneesta
 • Meditaatio on aina onnistunut riippumatta siitä, mitä mielessä liikkuu

Kiinnostaako yhteisöviljely?

Yhteisöviljelykerholaisia 2021.

Lapinlahden palsta-alueella on yhteispalsta, jossa kokoontuu yhteisöviljelykerho toukokuusta lokakuulle. Kerho on ohjattua toimintaa, joka sopii aloittelevalle kaupunkiviljelijälle. Kerhon paikoista aina puolet varataan ensikertalaisille, joilla ei ole aiempaa viljelykokemusta. Jos sinua kiinnostaa yhteisöviljely kesällä 2022, ilmoita yhteystietosi sähköpostilla osoitteeseen taina.laaksoharju(at)lapinlahdenlahde.fi, niin kutsumme sinut keväällä -22 infotilaisuuteen.

Katso videoluento siitä, miten kaupunkiviljely lisää mm. hyvinvointia ja kriisivalmiutta niin yksilö- kuin yhteisötasolla. Videon kesto yksi tunti. Kaupunkiviljely varautumisena.

Lapinlahden yhteisöpalstalaisten reseptit

Lapinlahden yhteisöpalstalaiset innostuivat herkullisista kasveista, ja jakavat nyt tämän linkin takana reseptinsä kaikille!

Toimintaa

Oletko jo tutustunut viherkasvien vaihtopöytäämme? Otamme vastaan pistokkaita ja ylimääräisiä kasveja 🪴🪴🪴. Saat valita tilalle vastaavan kokoisen kasvin. Katso esittelyvideo täältä.

Piipahda käymään tai osallistu työpajoihimme! Järjestämme opastuksia, teemapäiviä ja luentoja myös tilauksesta ryhmille. Luontokeskus striimaa osan tapahtumistaan livenä. Jo kattavaksi kasvaneen videokirjastoon pääset osoitteesta https://www.facebook.com/Kaupunkiluontokeskus/live/.

TULEVIA TAPAHTUMIA:

(Alla oleviin tietoihin saattaa tulla muutoksia. Katso ajankohtaiset tiedot kaupunkiluontokeskuksen Facebook-sivulta.)

To 2.12.- 31.01.2022. LINTUMAALAUKSIA – HIllevi Mänttäri
Hillevi Mänttäri on innokas luontokuvaaja ja harrastajamaalari. Hän kuvaa mieluiten lintuja, jotka näkyvät myös teosten aiheissa. Teokset on maalattu itse otettujen valokuvien perusteella öljyväreillä. Näyttely auki luontokeskuksen aukioloaikoina ti, ke ja to klo 12-16 tammikuun loppuun saakka. Tervetuloa!

Ke 19.1. ja 26.1. klo 13-15 RAAKARAVINTOKURSSI TÄYNNÄ

KURSSI ON TÄYNNÄ.
Tulossa myös Facebook live aiheesta, jonka voi katsoa kun itselle sopii.
Tutustu raakaravintoon kahden kerran kurssilla. Kurssilla käydään läpi mm seuraavia asioita: Idätys, versokasvatus, raakaravinnon perusteet ja raaka-aineet, reseptit, maistiaisia.
Aloitetaan yhdessä viikon raakaravintokuuri kevätväsymystä torjumaan kokemuksia jakaen. Vapaa pääsy, maistelumaksu raaka-ainekustannusten ja osallistujamäärän (max 6) mukaan.
Ilmoittautuneet kokoontuvat Venetsia rakennnuksessa ke 19. ja 26.1. klo 13. Taina p. 040 172 8181 (peruutukset). 

Ti, ke ja to 1., 2. ja 3.2. Sparrausta kaupunkiviljellijöille

Tule suunnittelemaan tulevaa kasvukautta ja oppimaan viljelytaitoja puutarhurilta. Joka päivä luentojen lisäksi paikan päällä klo 12-16 suunnitteluapua puutarhurilta siemenluetteloiden ja puutarhakirjojen kera.

Ti 1.2. Klo 15 Facebook Live-luento: Lavaviljely 

Ke 2.2. Klo 15 Facebook Live-luento: Vuoro- ja sekaviljelyn periaatteet

To 3.2. Klo 15 Facebook Live-luento: Esikasvatus ja kasvikumppanit.

Lapinlahden puistoetiketti

Lapinlahden puistossa kasvaa ja elää monimuotoinen kasvi- ja eläinkunta. Olet kylässä niiden kodissa ja voit osoittaa vieraanvaraisuutesi noudattamalla alla olevia sääntöjä. Autetaan yhdessä puistoa kukoistamaan. Lapparin sisätiloista huolehtii Lapinlahti-yhteisö, joten on hienoa, jos voit tukea toimintaa vessakäynnin yhteydessä ostamalla jotain.

 • Koirat pidetään kytkettyinä. Koirapuisto leikkeihin löytyy aivan läheltä.
 • Avotulenteko on kielletty. Tuli rapauttaa kallioita ja aiheuttaa paloriskin.
 • Katso mihin astut. Lapinlahdessa kasvaa uhanalaisia kasveja, joista myös moni hyönteinen on riippuvainen. Ethän tee uusia polkuja tallomalla luonnon kasveja.
 • Piknik on sallittu, mutta viethän roskat mennessäsi ja hoidathan WC-käynnit sisätiloissa.

YHTEYSTIEDOT

Kaupunkiluontokeskuksen ohjaaja Taina Laaksoharju
p. 040 172 8181.
taina.laaksoharju(at)lapinlahdenlahde.fi