Lapinlahden Lähde

Kaupunkiluontokeskus

Tarkoituksemme on tarjota Lapinlahden kävijöille ja kohderyhmille paikkalähtöisesti luontoon liittyvää toimintaa, ideoita ja inspiraatiota. Toteutamme tarkoitusta pitämällä kaupunkiluontokeskusta säännöllisesti avoinna, järjestämällä luontoon liittyviä avoimia ja/tai tilattavia tapahtumia, työpajoja, luentoja ja opastuksia.

Kaupunkiluontokeskuksessa löytää tietoa monimuotoisesta kaupunkiluonnosta Lapinlahdessa ja pääkaupunkiseudulla. Paikkalähtöisyys tarkoittaa Lapinlahden puistoon ja yhteisöön nivoutuvaa toimintatapaa, joka ammentaa Lapinlahden puiston ja ihmisten tarjoamista mahdollisuuksista sisältönsä “kaikkien Lapinlahti” -idean mukaisesti. Toivotammekin kaikki tervetulleiksi osallistumaan omien voimavarojen mukaisesti. Kävijänä sinulla on myös mahdollisuus vaikuttaa toiminnan sisältöön. Tarjoamme vapaaehtoistyö-, harjoittelu- ja työkokeilumahdollisuuksia sekä teemme mielellämme yhteistyötä eri järjestöjen, yritysten tai kaupungin toimijoiden kanssa. Ota rohkeasti yhteyttä!

Kaupunkiluontokeskus on avoinna ti–to klo 12–16.

Tervetuloa mukaan avoimeen, matalan kynnyksen luontotoimintaan.

Uutta!

Viheriö-meditaatiohuone

Viheriö-meditaatiohuone on käytössäsi luontokeskuksen aukioloaikoina. Voit varata sen myös max 45 minuutiksi omaan käyttöösi huoneessa löytyvällä varauskalenterilla tai tekemällä varauksen verkossa täällä: https://outlook.office365.com/owa/calendar/VIHERImeditaatio@lapinlahdenlahde.fi/bookings/

Ohjeita tulijalle:

 • Riisu kengät astuessasi huoneeseen
 • Jätä kännykkä sille varattuun rasiaan äänettömälle
 • Tila on hiljainen, älä puhu tai tee työtä tms.
 • Aseta itsellesi huoneen ajastimeen meditaatioaikasi: 10, 15, 20, 25, 30, 40 minuuttia.
 • Valitse kutsuvin meditaatiopaikka ja asetu risti-istuntaan
 • Voit myös tehdä kehomeditaation makuullaan, lainattava joogamatto löytyy huoneen nurkasta
 • Tarkemmat ohjeet ensikertalaisille löytyvät huoneesta
 • Meditaatio on aina onnistunut riippumatta siitä, mitä mielessä liikkuu

Lapinlahden yhteisöpalstalaisten reseptit

Lapinlahden yhteisöpalstalaiset innostuivat herkullisista kasveista ja jakavat nyt reseptinsä kaikille! Jos sinua kiinnostaa yhteisöviljely kesällä 2022, ilmoita yhteystietosi sähköpostilla osoitteeseen taina.laaksoharju(at)lapinlahdenlahde.fi, niin kutsumme sinut keväällä -22 infotilaisuuteen.

Lapinlahden puistoetiketti

Lapinlahden puistossa kasvaa ja elää monimuotoinen kasvi- ja eläinkunta. Olet kylässä niiden kodissa ja voit osoittaa vieraanvaraisuutesi noudattamalla alla olevia sääntöjä. Autetaan yhdessä puistoa kukoistamaan. Lapparin sisätiloista huolehtii Lapinlahti-yhteisö, joten on hienoa, jos voit tukea toimintaa vessakäynnin yhteydessä ostamalla jotain.

 • Koirat pidetään kytkettyinä. Koirapuisto leikkeihin löytyy aivan läheltä.
 • Avotulenteko on kielletty. Tuli rapauttaa kallioita ja aiheuttaa paloriskin.
 • Katso mihin astut. Lapinlahdessa kasvaa uhanalaisia kasveja, joista myös moni hyönteinen on riippuvainen. Ethän tee uusia polkuja tallomalla luonnon kasveja.
 • Piknik on sallittu, mutta viethän roskat mennessäsi ja hoidathan WC-käynnit sisätiloissa.

Toimintaa

Piipahda käymään tai osallistu työpajoihimme! Järjestämme opastuksia, teemapäiviä ja luentoja myös tilauksesta ryhmille. Luontokeskus striimaa osan tapahtumistaan livenä. Jo kattavaksi kasvaneen videokirjastoon pääset osoitteesta https://www.facebook.com/Kaupunkiluontokeskus/live/.

Lasten puupolku
Tervetuloa tutustumaan Lapinlahden puissa asuviin, vapaaehtoisvoimin luotuihin satuolentoihin, jotka kertovat omasta kotipuustaan ja tarinoita Lapinlahdesta! Puiden asukkaat puhuvat myös monimuotoisuuden puolesta omalla esimerkillään. Kierros kestää lapsista ja aikuisista riippuen noin puolisen tuntia. Kartta ja äänitetyt tarinat ovat myös saatavilla internetistä: kartta, tarinat.

TULEVIA TAPAHTUMIA, JOISSA KAUPUNKILUONTOKESKUS ON MUKANA:

(Alla oleviin tietoihin saattaa tulla muutoksia. Katso ajankohtaiset tiedot kaupunkiluontokeskuksen Facebook-sivulta.)

Ke 1.9. klo 13–16. Mosaiikkityöpaja.
Työpajassa opetellaan tekemään pieniä mosaiikkitöitä. Vapaa pääsy. Tervetuloa!

Ke 8.9. klo 13–16. Villivihannesten uusi tuleminen.
Syyskuu on villivihannesten uusi kevät 🍀👌🍀
Luontokeskuksessa esittelemme ajankohtaiset villivihannekset ja saat reseptejä ja vinkkejä niiden käyttöön ja säilöntään. Vapaa pääsy, tervetuloa!

Ke 22.9. klo 13–16. Lasipurkista lyhdyksi työpaja.
Tuunataan lasipurnukoita uuteen uskoon. Jos löytyy, ota oma iso tai pieni purkki (tai useampikin) mukaan. Purkkeja voi tuunata omaksi iloksi tai vaikka joululahjoiksi. Talo tarjoaa askartelumateriaalit. Vapaa pääsy, tervetuloa!

YHTEYSTIEDOT

Kaupunkiluontokeskuksen ohjaaja Taina Laaksoharju
p. 040 172 8181.
taina.laaksoharju(at)lapinlahdenlahde.fi