Lapinlahden Lähde

Kaupunkiluontokeskus

Tarkoituksemme on tarjota Lapinlahden kävijöille ja kohderyhmille paikkalähtöisesti luontoon liittyvää toimintaa, ideoita ja inspiraatiota. Toteutamme tarkoitusta pitämällä kaupunkiluontokeskusta säännöllisesti avoinna, järjestämällä luontoon liittyviä avoimia ja/tai tilattavia tapahtumia, työpajoja, luentoja ja opastuksia.

Kaupunkiluontokeskuksessa löytää tietoa monimuotoisesta kaupunkiluonnosta Lapinlahdessa ja pääkaupunkiseudulla. Paikkalähtöisyys tarkoittaa Lapinlahden puistoon ja yhteisöön nivoutuvaa toimintatapaa, joka ammentaa Lapinlahden puiston ja ihmisten tarjoamista mahdollisuuksista sisältönsä “kaikkien Lapinlahti” -idean mukaisesti. Toivotammekin kaikki tervetulleiksi osallistumaan omien voimavarojen mukaisesti. Kävijänä sinulla on myös mahdollisuus vaikuttaa toiminnan sisältöön. Tarjoamme vapaaehtoistyö-, harjoittelu- ja työkokeilumahdollisuuksia sekä teemme mielellämme yhteistyötä eri järjestöjen, yritysten tai kaupungin toimijoiden kanssa. Ota rohkeasti yhteyttä!

Kaupunkiluontokeskus on avoinna ti ja to klo 12–16. Keskiviikkoisin pidennetty aukiolo klo 13-18.

Tervetuloa mukaan avoimeen, matalan kynnyksen luontotoimintaan.

Ajankohtaista

Koronaturvallisuus

Kaupunkiluontokeskus on normaalisti auki. Koska tilamme on pieni, edellytämme kävijöiltä kasvomaskin ja käsidesin käyttöä. Työpajojen osallistujamäärää on toistaiseksi rajoitettu max 10 henkeen. Jos sinulla on flunssan oireita, jää kotiin. Pidetään itsemme ja toisemme turvassa! 🍀🍀🍀

Lapinlahden puistoetiketti

Lapinlahden puistossa kasvaa ja elää monimuotoinen kasvi- ja eläinkunta. Olet kylässä niiden kodissa ja voit osoittaa vieraanvaraisuutesi noudattamalla alla olevia sääntöjä. Autetaan yhdessä puistoa kukoistamaan. Lapparin sisätiloista huolehtii Lapinlahti-yhteisö, joten on hienoa, jos voit tukea toimintaa vessakäynnin yhteydessä ostamalla jotain.

 • Koirat pidetään kytkettyinä. Koirapuisto leikkeihin löytyy aivan läheltä.
 • Avotulenteko on kielletty. Tuli rapauttaa kallioita ja aiheuttaa paloriskin.
 • Katso mihin astut. Lapinlahdessa kasvaa uhanalaisia kasveja, joista myös moni hyönteinen on riippuvainen. Ethän tee uusia polkuja tallomalla luonnon kasveja.
 • Piknik on sallittu, mutta viethän roskat mennessäsi ja hoidathan WC-käynnit sisätiloissa.

Anna palautetta, esitä toiveesi!

Kaupunkiluontokeskus on sinua varten! Vastaamalla oheiseen lyhyeen kyselyyn voit esittää toiveita työpajoista ja muusta (luontoon liittyvästä) toiminnasta. Jos sinulla on jokin luontoon liittyvä harrastus, olisitko valmis jakamaan tietojasi ja taitojasi jossain sinulle sopivassa muodossa? Lomakkeella voit esittää ideasi ja jättää myös yhteystietosi. Luontokeskus tarjoaa paineettoman matalan kynnyksen foorumin ja kutsuu kaikkia luonnonystäviä yhteen 🍀. Vastaa kyselyyn täällä.

Wanted: Nature art 🦉🪲🌸

Kaupunkiluontokeskus tarjoaa ilmaisen galleriatilan luonnosta inspiroituneille taideharrastajille. Voit olla valokuvaaja tai maalari. Näyttelyn kesto 1-2 kk. Voimme auttaa ripustuksessa ja markkinoinnissa, mutta kehykset ja muut kulut sinun tulee maksaa itse. Ota rohkeasti yhteyttä p 040 172 8181 tai sähköpostitse taina.laaksoharju(at)lapinlahdenlahde.fi.

Viheriö-meditaatiohuone

Viheriö-meditaatiohuone on käytössäsi luontokeskuksen aukioloaikoina. Viheriö on tarkoitettu itsenäiseen mietiskelyyn (ei ohjattua).

Tilassa on seuraavat taideteokset, jotka on saatu lahjoituksina:

 • Ida Tomminen: Viheriö ryijy 2021
 • Esa Kerttula: Valokuvateos ‘Man meets’ sarjasta Kohtauksia 2020
 • Sanna Reponen: Valokuvateos ‘Tervetuloa’
 • Suvi Ruotsi: Valokuvateos ‘Annalan puutarhassa’ 2017

Voit varata tilan myös max 45 minuutiksi omaan käyttöösi huoneessa löytyvällä varauskalenterilla tai tekemällä varauksen verkossa täällä: https://outlook.office365.com/owa/calendar/VIHERImeditaatio@lapinlahdenlahde.fi/bookings/

Ohjeita tulijalle, katso esittelyvideo täältä.

 • Riisu kengät astuessasi huoneeseen
 • Jätä kännykkä sille varattuun rasiaan äänettömälle
 • Tila on hiljainen, älä puhu tai tee työtä tms.
 • Aseta itsellesi huoneen ajastimeen meditaatioaikasi: 10, 15, 20, 25, 30, 40 minuuttia.
 • Valitse kutsuvin meditaatiopaikka ja asetu risti-istuntaan
 • Voit myös tehdä kehomeditaation makuullaan, lainattava joogamatto löytyy huoneen nurkasta
 • Tarkemmat ohjeet ensikertalaisille löytyvät huoneesta
 • Meditaatio on aina onnistunut riippumatta siitä, mitä mielessä liikkuu

Oletko jo tutustunut viherkasvien vaihtopöytäämme? Otamme vastaan pistokkaita ja ylimääräisiä kasveja 🪴🪴🪴. Saat valita tilalle vastaavan kokoisen kasvin. Katso esittelyvideo täältä.

Toimintaa

Piipahda käymään tai osallistu työpajoihimme! Järjestämme opastuksia, teemapäiviä ja luentoja myös tilauksesta ryhmille. Luontokeskus striimaa osan tapahtumistaan livenä. Jo kattavaksi kasvaneen videokirjastoon pääset osoitteesta https://www.facebook.com/Kaupunkiluontokeskus/live/.

TULEVIA TAPAHTUMIA:

(Alla oleviin tietoihin saattaa tulla muutoksia. Katso ajankohtaiset tiedot kaupunkiluontokeskuksen Facebook-sivulta.)

Sinäkin voit olla ympäristötaiteilija!

Aukioloaikoina 20.5. saakka Vihreä lanka – a tribute to old Lapinlahti willows

Lapinlahden rannan hopeapajut on istutettu vuonna 1934; mitä kaikkea ne ovatkaan elämänsä aikana kuulleet ja nähneet? Nyt ne ovat tulleet elonsa päähän. Rantapenkere uusitaan, ja uudet puut istutetaan tilalle.
Annetaan näille komeille puuvanhuksille arvoisensa lähtö ympäristötaiteen kautta. Haluamme kunnioittaa puiden ja potilaiden muistoa tekemällä yhdessä Vihreä lanka –taideteoksen, joka kuvaa puiden ja Lapinlahden kasvua ja elämää. Vihreä lanka – teos syntyy muistoista, ajatuksista, kiitollisuudesta ja kunnioituksesta puun elämää kohtaan.
Yhteiseen luovaan prosessiin ovat kaikki tervetulleita.
Materiaaleina käytämme mm lankaa, kankaita ja luonnonmateriaaleja. Voit osallistua yhteen tai molempiin työpajoihin ja olla mukana sen aikaa kun haluat. Aiempaa kokemusta ei tarvita. Ota mukaan työhanskat, jos sinulta löytyy sellaiset. Jos työpajan ajankohdat eivät sovi, voit osallistua teokseen myös Kaupunkiluontokeskuksen aukioloaikoina. 20.5. vietetään Lapinlahden avoimet ovet tapahtumaa, jolloin teoksen pitäisi olla valmis. Silloin voi vielä tulla kiinnittämään puihin oman tervehdyksensä tai toiveensa.

Beautiful willows were planted in the Lapinlahti bay by the mental hospital patients in the 1930s. Since then, they have provided shelter and brought joy to all Lapinlahti goers. Sadly, some of the big willows will be soon cut down due to sea bank maintenance work. We will commemorate the life of the trees and patients by creating a Vihreä lanka –art work together. Welcome! No previous experience needed. You can join one or both of the workshops, and stay as long as you like. Materials include poultry netting, fabric and some natural materials. If you own a pair of work gloves, please bring them along. If the workshop time doesn’t suit you, you can also contribute to the artwork during the opening hours of Kaupunkiluontokeskus.
Tervetuloa! Welcome!

Yhteistyössä Mitti ja Kaupunkiluontokeskus

Lisätietoja/More info:
Taina (Luontokeskus) 040 172 8181
Maija (Miitti) 040 126 4665

10.5.- 30.6.2022. VILLISIKA OVEN TAKANA – ja muita kohtaamisia Suomessa ja Virossa – Jenni Sundqvistin valokuvia

TAITEILIJATAPAAMINEN 11.6.

Valokuvakokoelman kautta Jenni pyrkii nostamaan esille ihmisen luontosuhteen mielikuvitusta rikastuttavana tekijänä.

Jenni Sundqvist (s.1994) on koulutukseltaan valtiotieteiden maisteri Helsingin yliopistosta. Hänelle valokuvaaminen on tapa käsitellä ajatuksiaan ja tunteitaan. Aikaisemmin hänen valokuviaan on nähty Viron Rakveressa talvella 2022 ja julkaistu Kaupunkitutkimusinstituutti Urbarian blogissa keväällä 2021. Hänen valokuvanäyttelynsä ‘Villisika oven takana – Ja muita kohtaamisia Suomessa ja Virossa’ on katsottavissa Lapinlahden Lähteen Kaupunkiluontokeskuksessa 30.6.2022 asti aukioloaikoina ti, ke ja to. Tervetuloa!

Ti 31.5. KASVIT HENGEN RAVINTONA luento auditorio

Kukkia, kasvimaalauksia, historian havinaa! Tällä luennolla sukelletaan siihen, miten ihmiset ovat esittäneet ja käyttäneet kasveja viestinnän ja opiskelun välineinä sekä taiteessa. Mitä ovat floriografia ja florilegium?
Mikä on sinun lempikasvisi ja miksi juuri se?
Taina Laaksoharjun (MMT) luento, jossa saat kertoa myös omista lempikasveistasi. Vapaa pääsy! Auditorio. + Facebook Live.
Tapahtuma on osa Lapinlahden kukkaisviikkoa, ks koko ohjelma: https://fb.me/e/3iRDSqnwX

KESÄKUUN KESKIVIIKKOISET KESÄRETKET 1., 8.,15. Ja 22.6.

Tervetuloa ihailemaan kesäistä Helsinkiä ja sen kauniita puutarhakohteita. Retket on tarkoitettu luonnosta kiinnostuneille ihmisille erityisesti ikäihmisten tarpeet huomioiden. Toivotamme retkille kuitenkin mukaan kaikenikäiset ihmiset. Osallistujien tulee jaksaa kävellä melko pitkiäkin matkoja. Kohteet ovat helppokulkuisia, mutta niissä on jonkin verran mäkisyyttä. Rullatuolissa osallistujien on hyvä ottaa oma avustaja mukaan. Retki on ilmainen mutta omakustanteinen, eli matkat ja mahdolliset pääsymaksut tulee maksaa itse. Voit tulla kohteeseen myös suoraan paikan päälle, jolloin tapaamisaika on klo 14 (hyvä olla jo hieman aiemminkin). Ilmoita ilmoittautumisen yhteydessä, tuletko suoraan vai yhtä matkaa Lapinlahdesta.
Oppaana kohteet hyvin tunteva Helsinki-opas Taina Laaksoharju. Kulku julkisilla. Paluu klo 17 mennessä.
Ilmoittautuminen tekstiviestillä vähintään päivää ennen retkeä; p. 040 172 8181 /Taina

Retkikohteet:

1.6. Annalan puutarha (hämeentie 154): https://g.page/annalanpuutarha?share

8.6. Kumpulan koulukasvitarha ja siirtolapuutarha (Vähäkyröntie 3-4): https://goo.gl/maps/jxAs5cnYUoMvfHk97

15.6. Kumpulan kasvitieteellinen puutarha (Jyrängöntie 2); https://goo.gl/maps/w8TQiMjaY4V9ewDi7

22.6. Tullisaaren puisto Laajasalossa: https://goo.gl/maps/foJUxMZAXwPrVhRJ9

Retkitoiminta on saanut avustusta Helsingin kaupungin kulttuuri ja vapaa-ajan toimialalta Iäkkäiden ihmisten kulttuuritoiminnan edistämiseen Lapinlahdessa.
Muutokset mahdollisia!

Taina L ja Outi T esittelevät kestävän kehityksen kartoituksen tuloksia.

Kestävän kehityksen edistäminen Lapinlahdessa

Kaupunkiluontokeskus vetää Lapinlahden lähteen omaa kestävän kehityksen työryhmää. Ryhmä on keväällä 2022 tehnyt talossa kartoituksen siitä, miten Lapparissa toteutuvat kestävän kehityksen ekologinen, taloudellinen ja sosiaalinen ulottuvuus. Tuloksissa nousivat eniten kehitettäviksi kehityskohteiksi kierrätykseen ja lajitteluun liittyvät teemat. Nyt etenemme suunnitelmaan kohti konkreettisesti havaittavia ja mitattavia asioita teemalla ‘Lapinlahti kierrättää’. Tulemme parantamaan kierrätyspisteitä sekä ohjeistusta, ja tarkastelemaan omaa toimintaamme opetellen kierrätystaitoja HSY:n tuella. Järjestimme Lapinlahdessa mm. yhteisöllisen Kevätsiivouspäivän 28.4., jolloin paljon ylimääräistä lähti kierrätykseen. Tutustu kestävän kehityksen ulottuvuuksiin täältä.

Lisätietoja antaa p. 040 172 8181 (Taina Laaksoharju) tai taina.laaksoharju(at)lapinlahdenlahde.fi. Projekti on osa Taina Laaksoharjun ja Outi Tulenmaan ympäristökasvattajan erityisammattitutkintoa SYKLIssä.

Haku yhteisöviljelykerhoon on päättynyt.

Yhteisöviljelykerholaisia 2021.

Lapinlahden palsta-alueella on yhteispalsta, jossa kokoontuu yhteisöviljelykerho toukokuusta lokakuulle. Kerho on ohjattua toimintaa, joka sopii aloittelelijoille. Kerho kokoontuu 5.5. alkaen maanantaisin ja torstaisin klo 17-19, juhannustauon jälkeen torstaisin klo 17-19. KERHOON EI ENÄÄ OTETA UUSIA VILJELIJÖITÄ, KERHO ON TÄYNNÄ. Saadusta kerhopaikasta on ilmoitettu hakijoille 25.4.

Katso videoluento siitä, miten kaupunkiviljely lisää mm. hyvinvointia ja kriisivalmiutta niin yksilö- kuin yhteisötasolla. Videon kesto yksi tunti. Kaupunkiviljely varautumisena.

Lapinlahden yhteisöpalstalaisten reseptit

Lapinlahden vuoden 2021 yhteisöpalstalaiset innostuivat herkullisista kasveista, ja jakavat nyt tämän linkin takana reseptinsä kaikille!

YHTEYSTIEDOT

Kaupunkiluontokeskuksen ohjaaja Taina Laaksoharju
p. 040 172 8181.
taina.laaksoharju(at)lapinlahdenlahde.fi

👌👌 Seuraa meitä Facebookissa ja Instagramissa 👌👌