Lapinlahden Lähde

Kaupunkiluontokeskus

Tarkoituksemme on tarjota Lapinlahden kävijöille ja kohderyhmille paikkalähtöisesti luontoon liittyvää toimintaa, ideoita ja inspiraatiota. Toteutamme tarkoitusta pitämällä kaupunkiluontokeskusta säännöllisesti avoinna, järjestämällä luontoon liittyviä avoimia ja/tai tilattavia tapahtumia, työpajoja, luentoja ja opastuksia.

Kaupunkiluontokeskuksessa löytää tietoa monimuotoisesta kaupunkiluonnosta Lapinlahdessa ja pääkaupunkiseudulla. Paikkalähtöisyys tarkoittaa Lapinlahden puistoon ja yhteisöön nivoutuvaa toimintatapaa, joka ammentaa Lapinlahden puiston ja ihmisten tarjoamista mahdollisuuksista sisältönsä “kaikkien Lapinlahti” -idean mukaisesti. Toivotammekin kaikki tervetulleiksi osallistumaan omien voimavarojen mukaisesti. Kävijänä sinulla on myös mahdollisuus vaikuttaa toiminnan sisältöön. Tarjoamme vapaaehtoistyö-, harjoittelu- ja työkokeilumahdollisuuksia sekä teemme mielellämme yhteistyötä eri järjestöjen, yritysten tai kaupungin toimijoiden kanssa. Ota rohkeasti yhteyttä!

Kaupunkiluontokeskus on avoinna kesällä ti ja to klo 14–18.

Tervetuloa mukaan avoimeen, matalan kynnyksen luontotoimintaan.

Ajankohtaista

TIEDOTE 21.7.2022

Kaupunkiluontokeskuksen saama Helsingin kaupungin harrastustoiminnan kolmevuotinen rahoitus on päättynyt, emmekä ole yrityksistä huolimatta onnistuneet vielä saamaan uutta rahoitusta. Tilanne on erittäin ikävä, sillä se tarkoittaa sitä, että suosittua luontotoimintaa Venetsian kaupunkiluontokeskuksessa joudutaan supistamaan. Luontokeskus on vielä kesän säännöllisesti auki tiistaisin ja torstaisin elokuun loppuun, mutta syyskuusta alkaen ainoastaan tapahtumien tai työpajojen aikana. Koska ei ole rahoitusta, ei ole myöskään työntekijäresurssia. Luontokeskuksen tilaa voi kuitenkin varata yleishyödylliseen toimintaan ja myös askartelu- ja taidetarvikkeiden varasto on ryhmien käytössä. Katso lisää asukastiloista ja niiden käyttöehdoista täältä. Olemme kuitenkin luottavaisia siitä, että tilanne on väliaikainen ja teemme parhaamme, jotta rahoitus pian järjestyisi. 🍀🍀🍀

Lapinlahden puistoetiketti

Lapinlahden puistossa kasvaa ja elää monimuotoinen kasvi- ja eläinkunta. Olet kylässä niiden kodissa ja voit osoittaa vieraanvaraisuutesi noudattamalla alla olevia sääntöjä. Autetaan yhdessä puistoa kukoistamaan. Lapparin sisätiloista huolehtii Lapinlahti-yhteisö, joten on hienoa, jos voit tukea toimintaa vessakäynnin yhteydessä ostamalla jotain.

 • Koirat pidetään kytkettyinä. Koirapuisto leikkeihin löytyy aivan läheltä.
 • Avotulenteko on kielletty. Tuli rapauttaa kallioita ja aiheuttaa paloriskin.
 • Katso mihin astut. Lapinlahdessa kasvaa uhanalaisia kasveja, joista myös moni hyönteinen on riippuvainen. Ethän tee uusia polkuja tallomalla luonnon kasveja.
 • Piknik on sallittu, mutta viethän roskat mennessäsi ja hoidathan WC-käynnit sisätiloissa.

Anna palautetta, esitä toiveesi!

Kaupunkiluontokeskus on sinua varten! Vastaamalla oheiseen lyhyeen kyselyyn voit esittää toiveita työpajoista ja muusta (luontoon liittyvästä) toiminnasta. Jos sinulla on jokin luontoon liittyvä harrastus, olisitko valmis jakamaan tietojasi ja taitojasi jossain sinulle sopivassa muodossa? Lomakkeella voit esittää ideasi ja jättää myös yhteystietosi. Luontokeskus tarjoaa paineettoman matalan kynnyksen foorumin ja kutsuu kaikkia luonnonystäviä yhteen 🍀. Vastaa kyselyyn täällä.

Wanted: Nature art 🦉🪲🌸

Kaupunkiluontokeskus tarjoaa ilmaisen galleriatilan luonnosta inspiroituneille taideharrastajille. Voit olla valokuvaaja tai maalari. Näyttelyn kesto 1-2 kk. Voimme auttaa ripustuksessa ja markkinoinnissa, mutta kehykset ja muut kulut sinun tulee maksaa itse. Ota rohkeasti yhteyttä p 040 172 8181 tai sähköpostitse taina.laaksoharju(at)lapinlahdenlahde.fi.

Viheriö-meditaatiohuone

Viheriö-meditaatiohuone on käytössäsi luontokeskuksen aukioloaikoina. Viheriö on tarkoitettu itsenäiseen mietiskelyyn (ei ohjattua).

Tilassa on seuraavat taideteokset, jotka on saatu lahjoituksina:

 • Ida Tomminen: Viheriö ryijy 2021
 • Esa Kerttula: Valokuvateos ‘Man meets’ sarjasta Kohtauksia 2020
 • Sanna Reponen: Valokuvateos ‘Tervetuloa’
 • Suvi Ruotsi: Valokuvateos ‘Annalan puutarhassa’ 2017

Voit varata tilan myös max 45 minuutiksi omaan käyttöösi huoneessa löytyvällä varauskalenterilla tai tekemällä varauksen verkossa täällä: https://outlook.office365.com/owa/calendar/VIHERImeditaatio@lapinlahdenlahde.fi/bookings/

Ohjeita tulijalle, katso esittelyvideo täältä.

 • Riisu kengät astuessasi huoneeseen
 • Jätä kännykkä sille varattuun rasiaan äänettömälle
 • Tila on hiljainen, älä puhu tai tee työtä tms.
 • Aseta itsellesi huoneen ajastimeen meditaatioaikasi: 10, 15, 20, 25, 30, 40 minuuttia.
 • Valitse kutsuvin meditaatiopaikka ja asetu risti-istuntaan
 • Voit myös tehdä kehomeditaation makuullaan, lainattava joogamatto löytyy huoneen nurkasta
 • Tarkemmat ohjeet ensikertalaisille löytyvät huoneesta
 • Meditaatio on aina onnistunut riippumatta siitä, mitä mielessä liikkuu

Oletko jo tutustunut viherkasvien vaihtopöytäämme? Otamme vastaan pistokkaita ja ylimääräisiä kasveja 🪴🪴🪴. Saat valita tilalle vastaavan kokoisen kasvin. Katso esittelyvideo täältä.

Toimintaa

Piipahda käymään tai osallistu työpajoihimme! Järjestämme opastuksia, teemapäiviä ja luentoja myös tilauksesta ryhmille. Luontokeskus striimaa osan tapahtumistaan livenä. Jo kattavaksi kasvaneen videokirjastoon pääset osoitteesta https://www.facebook.com/Kaupunkiluontokeskus/live/.

TULEVIA TAPAHTUMIA:

(Alla oleviin tietoihin saattaa tulla muutoksia. Katso ajankohtaiset tiedot kaupunkiluontokeskuksen Facebook-sivulta.)

Iltaretki Suomenlinnaan ti 9.8. klo 18

Lähtö klo 18 luontokeskukselta Venetsiasta, menemme Kauppatorille metrolla/ratikalla. Mukaan voi tulla myös Kauppatorilta Suomenlinnan laiturilta. Pyritään lähtemään klo 18:40 lautalla. Ohjelmassa historiallinen luontokierros Suomenlinnassa. Suunnitelmissa sininen reitti Ison Mustasaaren, Susisaaren ja Kustaanmiekan läpi. Sinisen reitin pituus on noin 1,5 km, joten voidaan tarvittaessa myös lyhentää kierrosta. Kartta: https://frantic.s3.eu-west-1.amazonaws.com/…/suomenlinna… Pysähdytään myös piknikille ja pidetään pieni tietovisa Suomenlinnasta ja Itämerestä. Ota mukaan istuinalusta tai viltti ja evästä. Oppaana toimii luontokeskuksen ohjaaja Ilona Rautiainen. Ilmoittautumiset Facebook-tapahtumaan tai viestillä 0505184073 ti 9.8. klo 17 mennessä. Retki on ilmainen, julkinen liikenne omakustanteinen. Suomenlinnan lautalle pääsee HSL:n lipulla. Lämpimästi tervetuloa mukaan retkelle! Lisätietoja Suomenlinnasta sen virallisilta sivuilta: https://www.suomenlinna.fi/

Iltaretki Vallisaareen to 11.8. klo 18:45

Lähtö klo 18:45 luontokeskukselta Venetsiasta, menemme metrolla Kauppatoria kohti. Voit tulla mukaan myös Lyypekinlaiturilta, lähdemme klo 19:30 reittiliikennealuksella ja palaamme joko 21:30 tai 22:30 aluksella. Menopaluulippu maksaa 6,90 euroa. Lisätietoja: https://vallisaari.fi/…/reittil…/reittiliikenne-vallisaareen Ohjelmassa kävelykierros, saaren luontoon ja historiaan tutustumista. Voidaan käydä myös Kuninkaansaarella. Pidetään myös evästauko, joten ota mukaan halutessasi evästä. Oppaana toimii luontokeskuksen ohjaaja Ilona Rautiainen. Ilmoittautumiset Facebook-tapahtumaan tai viestillä 0505184073 to 11.8. klo 18 mennessä. Retki on ilmainen metroa ja reittiliikennettä lukuun ottamatta. Lämpimästi tervetuloa mukaan retkelle! Lisätietoja Vallisaaresta: https://vallisaari.fi/

Iltaretki Pihlajasaareen ke 17.8. klo 18:00

Viimeisenä retkikohteena upea Pihlajasaari. Tapaaminen suoraan Merisataman laiturilla 17:45, osoite on Merisatamanranta 10. Vesibussi Pihlajasaareen lähtee klo 18:00 ja paluu klo 21:00. Meno-paluulippu maksaa aikuiselta 8,50 euroa, eläkeläiset ja 7-17-vuotiaat viisi euroa. Lisätietoja: https://www.jt-line.fi/pihlajasaari/pihlajasaari/ Ohjelmassa Pihlajasaaren luontopolku, saaren luontoon ja historiaan tutustumista. Ehditään todennäköisesti käydä kiertämässä sekä Läntinen että Itäinen Pihlajasaari. Pidetään myös evästauko, joten ota mukaan halutessasi evästä sekä istuinalusta tai viltti. Myös uikkarit ja pyyhe kannattaa ottaa mukaan, saatetaan pulahtaa uimaan! Täältä lisätietoa reitistä: https://citynature.eu/fi/kohde/pihlajasaari/…Oppaana toimii luontokeskuksen ohjaaja Ilona Rautiainen. Ilmoittautumiset Facebook-tapahtumaan tai viestillä 0505184073 ke 17.8. klo 15 mennessä. Retki on ilmainen vesibussia lukuun ottamatta. Lämpimästi tervetuloa mukaan retkelle! Lisätietoja Pihlajasaaresta esimerkiksi täältä: https://www.hel.fi/…/kultt…/ulkoilu/saaristossa/pihlajasaari

LAPINLAHTI TUTUKSI 

Tervetuloa Kaikkien Lapinlahteen! Lapinlahti tutuksi- sarja tapahtumia on tarkoitettu sinulle, jota kiinnostaa Lapinlahden lähde ja sen toiminta, mutta et oikein tunne paikkaa etkä oikein tiedä, mitä kaikkea se pitää sisällään. Tapahtumiin, ihmisiin ja toimintoihin sinut opastaa ohjaaja-opas Taina Laaksoharju, joka pyöritti aiemmin Kaupunkiluontokeskuksen toimintaa. Tapaamiset on suunniteltu siten, että tutustut Lapinlahden harrastusmahdollisuuksiin ja palveluihin mahdollisimman kattavasti. Ehkä löydät täältä sen oman juttusi! Voit osallistua yhteen, kahteen tai vaikka kaikkiin kohtaamisiin. Ilmoittaudu kuitenkin vähintään päivää ennen Tainalle, p. 040 172 8181. Tapaamme aina Lapinlahden sairaalarakennuksen pääportilla.

Toiminta on saanut avustusta Helsingin kaupungin Kulttuuri- ja vapaa-ajan toimesta ikäihmisten harrastustoimintaan, mutta kaikenikäiset ovat tervetulleita mukaan. Toiminta on ilmaista. 

TAPAAMISTEN SISÄLTÖ:

To 18.8. Klo 15 → TALO TUTUKSI TAITEIDEN YÖSSÄ

Aluksi noin tunnin kestävä kierros taloon tutustuen; mm taidenäyttelyt, Aleksis Kiven huone, toimijoiden esittely. Klo 16 alkaen osallistumme Taiteiden yön ohjelmaan, muun muassa auditoriossa esityksiä katsellen ja osallistumme ‘Luovat tiimit’ työpajaan, missä kehitetään vuorovaikutustaitoja yhteistyöpelien avulla. Taiteide yön lisätiedot täältä: ​​https://fb.me/e/3dkq1Ak9X

To 25.8. Klo 17-19 PUUTARHA TUTUKSI SADONKORJUUJUHLASSA

Aloitamme klo 17 tutustumalla Yhteisöviljelykerholaisiin ja palsta-alueeseen. Klo 18 alkaen Sadonkorjuujuhlassa nautimme puutarhan sadosta myyntipöytien äärellä ohjelmasta nauttien. Luvassa muun muassa elävää musiikkia, Yhteisöviljelijöiden yllätys-esitys ja Monitaideteos “Nahka”. Tilaisuudessa kahvila. Katso lisää Sadonkorjuujuhlan ohjelmasta täältä: https://fb.me/e/2GZMHvtau

To 8.9. Klo 15 – 18 VENETSIA TUTUKSI; Kukkaterapiaa, taidetta ja hemmottelua

Tervetuloa veden äärelle hemmoteltavaksi! Aluksi tutustumme Venetsian ajankohtaisiin toimintoihin ja näyttelyihin. Sitten luvassa kukka-aiheinen hemmottelutuokio, jossa saat toteuttaa luovuuttasi kukkia maalaten tai niitä asetellen. Tarjolla kukkaisteetä (voit ottaa omia eväitä myös mukaan). Teemme myös pienen kukkaismeditaation. 

Ma 19.9. Klo 16.30 – 19.30 HISTORIA TUTUKSI ja muisti-luento

Tutustumme Lapinlahden mielenkiintoiseen historiaan puistokierroksella, jonka jälkeen on mahdollisuus osallistua auditoriossa klo 18 alkavaan ‘Äitini muistina –kirjailta: Mitä voimme oppia muistisairailta ihmisiltä?’ Hannna Jensen kertoo kirjansa tarinan. Luennolla Jensen pohtii erityisesti sitä, miten kohdata muistisairas ihminen mahdollisimman arvostavasti. Katso tapahtumasta lisää täältä: https://fb.me/e/3qziAoxmm

Taina L ja Outi T esittelevät kestävän kehityksen kartoituksen tuloksia.

Kestävän kehityksen edistäminen Lapinlahdessa

Kaupunkiluontokeskus vetää Lapinlahden lähteen omaa kestävän kehityksen työryhmää. Ryhmä on keväällä 2022 tehnyt talossa kartoituksen siitä, miten Lapparissa toteutuvat kestävän kehityksen ekologinen, taloudellinen ja sosiaalinen ulottuvuus. Tuloksissa nousivat eniten kehitettäviksi kehityskohteiksi kierrätykseen ja lajitteluun liittyvät teemat. Nyt etenemme suunnitelmaan kohti konkreettisesti havaittavia ja mitattavia asioita teemalla ‘Lapinlahti kierrättää’. Tulemme parantamaan kierrätyspisteitä sekä ohjeistusta, ja tarkastelemaan omaa toimintaamme opetellen kierrätystaitoja HSY:n tuella. Järjestimme Lapinlahdessa mm. yhteisöllisen Kevätsiivouspäivän 28.4., jolloin paljon ylimääräistä lähti kierrätykseen. Tutustu kestävän kehityksen ulottuvuuksiin täältä.

Lisätietoja antaa p. 040 172 8181 (Taina Laaksoharju) tai taina.laaksoharju(at)lapinlahdenlahde.fi. Projekti on osa Taina Laaksoharjun ja Outi Tulenmaan ympäristökasvattajan erityisammattitutkintoa SYKLIssä.

Haku yhteisöviljelykerhoon on päättynyt.

Yhteisöviljelykerholaisia 2021.

Lapinlahden palsta-alueella on yhteispalsta, jossa kokoontuu yhteisöviljelykerho toukokuusta lokakuulle. Kerho on ohjattua toimintaa, joka sopii aloittelelijoille. Kerho kokoontuu 5.5. alkaen maanantaisin ja torstaisin klo 17-19, juhannustauon jälkeen torstaisin klo 17-19. KERHOON EI ENÄÄ OTETA UUSIA VILJELIJÖITÄ, KERHO ON TÄYNNÄ. Saadusta kerhopaikasta on ilmoitettu hakijoille 25.4.

Katso videoluento siitä, miten kaupunkiviljely lisää mm. hyvinvointia ja kriisivalmiutta niin yksilö- kuin yhteisötasolla. Videon kesto yksi tunti. Kaupunkiviljely varautumisena.

Lapinlahden yhteisöpalstalaisten reseptit

Lapinlahden vuoden 2021 yhteisöpalstalaiset innostuivat herkullisista kasveista, ja jakavat nyt tämän linkin takana reseptinsä kaikille!

YHTEYSTIEDOT

Kaupunkiluontokeskuksen ohjaaja Taina Laaksoharju
p. 040 172 8181.
taina.laaksoharju(at)lapinlahdenlahde.fi

Kaupunkiluontokeskuksen kesätyöntekijä 1.6.-30.8
Ilona Rautiainen

puh.0505184073

ilona.rautiainen@lapinlahdenlahde.fi

👌👌 Seuraa meitä Facebookissa ja Instagramissa 👌👌