Lapinlahden Lähde

Kaupunkiluontokeskus

Tarkoituksemme on tarjota Lapinlahden kävijöille ja kohderyhmille paikkalähtöisesti luontoon liittyvää toimintaa, ideoita ja inspiraatiota. Toteutamme tarkoitusta pitämällä kaupunkiluontokeskusta säännöllisesti avoinna, järjestämällä luontoon liittyviä avoimia ja/tai tilattavia tapahtumia, työpajoja, luentoja ja opastuksia.

Kaupunkiluontokeskuksessa löytää tietoa monimuotoisesta kaupunkiluonnosta Lapinlahdessa ja pääkaupunkiseudulla. Paikkalähtöisyys tarkoittaa Lapinlahden puistoon ja yhteisöön nivoutuvaa toimintatapaa, joka ammentaa Lapinlahden puiston ja ihmisten tarjoamista mahdollisuuksista sisältönsä “kaikkien Lapinlahti” -idean mukaisesti. Toivotammekin kaikki tervetulleiksi osallistumaan omien voimavarojen mukaisesti. Kävijänä sinulla on myös mahdollisuus vaikuttaa toiminnan sisältöön. Tarjoamme vapaaehtoistyö-, harjoittelu- ja työkokeilumahdollisuuksia sekä teemme mielellämme yhteistyötä eri järjestöjen, yritysten tai kaupungin toimijoiden kanssa. Ota rohkeasti yhteyttä!

Kaupunkiluontokeskus on avoinna ti–to klo 12–16. Lisäksi ohjaaja Taina Laaksoharju on tavattavissa Lapinlahden puiston puutarhapalstalla ma klo 17–19 (31.8. asti) ja to klo 17–19 (17.6. asti).

Tervetuloa mukaan avoimeen, matalan kynnyksen luontotoimintaan.

Uutta!

VIHERIÖ -meditaatiohuone on käytössäsi luontokeskuksen aukioloaikoina. Voit varata sen myös max 45 minuutiksi omaan käyttöösi huoneessa löytyvällä varauskalenterilla tai tekemällä varauksen verkossa täällä: https://outlook.office365.com/owa/calendar/VIHERImeditaatio@lapinlahdenlahde.fi/bookings/

Ohjeita tulijalle:

 • Riisu kengät astuessasi huoneeseen
 • Jätä kännykkä sille varattuun rasiaan äänettömälle
 • Tila on hiljainen, älä puhu tai tee työtä tms.
 • Aseta itsellesi huoneen ajastimeen meditaatioaikasi: 10, 15, 20, 25, 30, 40 minuuttia.
 • Valitse kutsuvin meditaatiopaikka ja asetu risti-istuntaan
 • Voit myös tehdä kehomeditaation makuullaan, lainattava joogamatto löytyy huoneen nurkasta
 • Tarkemmat ohjeet ensikertalaisille löytyvät huoneesta
 • Meditaatio on aina onnistunut riippumatta siitä, mitä mielessä liikkuu

Lapinlahden puistoetiketti

Lapinlahden puistossa kasvaa ja elää monimuotoinen kasvi- ja eläinkunta. Olet kylässä niiden kodissa ja voit osoittaa vieraanvaraisuutesi noudattamalla alla olevia sääntöjä. Autetaan yhdessä puistoa kukoistamaan. Lapparin sisätiloista huolehtii Lapinlahti-yhteisö, joten on hienoa, jos voit tukea toimintaa vessakäynnin yhteydessä ostamalla jotain.

 • Koirat pidetään kytkettyinä. Koirapuisto leikkeihin löytyy aivan läheltä.
 • Avotulenteko on kielletty. Tuli rapauttaa kallioita ja aiheuttaa paloriskin.
 • Katso mihin astut. Lapinlahdessa kasvaa uhanalaisia kasveja, joista myös moni hyönteinen on riippuvainen. Ethän tee uusia polkuja tallomalla luonnon kasveja.
 • Piknik on sallittu, mutta viethän roskat mennessäsi ja hoidathan WC-käynnit sisätiloissa.

Toimintaa

Piipahda käymään tai osallistu työpajoihimme! Järjestämme opastuksia, teemapäiviä ja luentoja myös tilauksesta ryhmille.
Huom! Koronarajoitusten vuoksi kaupunkiluontokeskuksen tapahtumat järjestetään toistaiseksi pääasiassa etänä. Live-lähetyksiä pääsee seuraamaan täältä.

Lasten puupolku
Tervetuloa tutustumaan Lapinlahden puissa asuviin, vapaaehtoisvoimin luotuihin satuolentoihin, jotka kertovat omasta kotipuustaan ja tarinoita Lapinlahdesta! Puiden asukkaat puhuvat myös monimuotoisuuden puolesta omalla esimerkillään. Kierros kestää lapsista ja aikuisista riippuen noin puolisen tuntia. Kartta ja äänitetyt tarinat ovat myös saatavilla internetistä: kartta, tarinat.

TULEVIA TAPAHTUMIA, JOISSA KAUPUNKILUONTOKESKUS ON MUKANA:

(Alla oleviin tietoihin saattaa tulla muutoksia. Katso ajankohtaiset tiedot kaupunkiluontokeskuksen Facebook-sivulta.)

Ke 28.7. klo 13–16 Pihapelit

Kerää oma porukka ja lainaa mieluisa peli. Voit myös tulla mukaan yhteiseen krokettipeliin, joka alkaa klo 14 jos saadaan riittävästi osallistujia. Sateen sattuessa pelaamme lautapelejä.

Lainattavat pelit: Kroketti, tikkataulu, mölkky, petankki, lentopallo, jalkapallo, sählymailat ja -pallo ja pihasulkis. Muistathan, että pelejä ja myös mato-onkia lainataan aina, kun luontokeskus on auki.

Ke 4.8. klo 13–16 Kauneutta kasveista                           

Mitkä kasvit sopivat kauneudenhoitoon? Miten teen helpot, halvat ja ekologiset kauneudenhoitotuotteet kotona? Opitaan yhdessä! Tule keräämään inspiraatiota paikan päälle työpajaan tai katso tapahtumasivulta myöhemmin tallennettu vinkkivideo aiheesta.

Voit ilmoittautua myös ‘koekaniiniksi’ eli henkilöksi, joka saa demossa n klo 14 siankärsämökuorinnan, puhdistuksen kehäkukkakasvovedellä ja yrttijalkakylvyn nyt ainakin! Jos halukkaita tulee useampi, suoritetaan arvonta.

Ennakkoilmoittautuminen pajaan p. 040172 8181 /Taina

Ke 11.8. klo 13–16 Tuunataan mitä tuunataan?!

Tuunataan kierrätysmateriaalista ja kankaista käyttöesine. Mikä? Sen päätät sinä! Pajan materiaalit sponsoroi Lähteen oma kirpputori Patina.

Ke 18.8. klo 14–15 Lapinlahden kasvio

Mitä kuuluu Lapparin puiston kasveille kuivan kesän jälkeen? Jos on tullut sateita, kerätään uusia näytteitä tekeillä olevaan kasvioomme. Tule mukaan, opit tunnistamaan ja kuivaamaan luonnonkasveja.

Ke 25.8. klo 13–16 Inspiroidu syksyn sadosta

Tule hakemaan uusia ideoita kotikokkailuun. Paja sopii niin aloittelijalle kuin edistyneellekin gourmet kokille. Esillä ihanat, tuoreet kotimaiset juurekset ja muuta ajankohtaista satoa. Jaetaan reseptejä ja maistellaan.

Ilmoittautuminen pajaan p. 040-172 8181 /Taina

Ke 1.9. klo 13–16 Villivihannesten uusi tuleminen

Säävaraus!

YHTEYSTIEDOT

Kaupunkiluontokeskuksen ohjaaja Taina Laaksoharju
p. 040 172 8181.
taina.laaksoharju(at)lapinlahdenlahde.fi