Lapinlahden Lähde

Kaupunkiluontokeskus

Kaupunkiluontokeskuksessa löytää tietoa monimuotoisesta kaupunkiluonnosta Lapinlahdessa ja pääkaupunkiseudulla. Tapahtumia sekä luonto- ja taidetyöpajoja.

Auki ti ja to 12–14. Avointa, matalan kynnyksen luontotoimintaa.

Toimintaa

Haluatko nauttia luonnosta hyvässä seurassa, oppia kädentaitoja tai opettaa taitosi muille? Tule mukaan Lapinlahden Lähteen kaupunkiluontokeskukseen torstaisin klo 12–14. Ohjelmassa toimintaa Lapinlahden puistoalueella ja luontoaiheisia työpajoja. 

Yleisiä teemoja

UHANALAINEN LAPINLAHTI

Lapinlahti, sen nykyinen toimintakulttuuri ja arvokas miljöö ovat uhan alla. Kyseessä on kaikille kaupunkilaisille avoin, viihtyisä paikka, joka tarjoaa rauhaa ja yhteyden luontoon. Otsikon alla nostetaan esiin erilaisia luontokohteita, luonnonarvoja ja kaupunkiluonnon erityispiirteitä.

AISTI LUONTO

Luonto on voimakkaan elämyksellinen paikka, kun vain lähestyy sitä aistit avoimina. Otsikon alla käsitellään, kuinka voimme eri aistein tutustua ympäristöön ja saavuttaa siten voimakkaamman yhteyden niin luontoon kuin myös itseemme. Luonnossa voimme aistia koko elämän kiertokulun: lämpiävän keväisen maan tuoksun, elinvoimaisen kesän vihreyden, syksyn ensin kirjavat, sitten hajoavat lehdet ja talven raukean kylmyyden. Luonnosta löytää syvällistä merkitystä ja rauhaa.


Toiminta on kaikille avointa ja maksutonta eikä ennakkoilmoittautumista tarvita. Ryhmän kokoontumispaikka on Lapinlahden Venetsia-rakennus ellei toisin mainita. Tapaamisissa on kahvitarjoilu.

Jos mielessäsi on jotain, mitä toivoisit ohjelmaan, tai haluaisit tulla jakamaan oman luontoon liittyvän kädentaitosi tai tietosi, tule mukaan!
Tervetuloa!

Kevään 2020 Ohjelma:

27.2. Aisti Luonto: Teemme aistikävelyn Lapinlahden puistossa katsellen, kuunnellen, hengittäen ja liikkuen. Kävelyn  jälkeen kokoonnumme kahvikupposen äärelle jakamaan kokemuksia kävelystä ja luontosuhteen vaalimisen merkityksistä.

 5.3. Aisti luonto – elämän kiertokulku: Siemenessä on kaikki.
Tutustutaan erilaisiin siemeniin ja niiden erikoisiin muotoihin. Tehdään siemenpaperia: paperia jossa on kesäkukan siemeniä mukana, ja joka maatuu, eli sen voi istuttaa ja kasvattaa!  Paperista voi leikata vaikka kuvioita ja antaa ystävälle.

12.3. Uhanalainen Lapinlahti: Lintupäivä.
Luonnonkaunis ja rauhallinen Lapinlahti tarjoaa elinympäristön monille linnuille. Käydään bongaamassa alueen keväisiä lintuja (säävarauksella). Sitten askarrellaan yhdessä lintuja kahvikupposen ääressä.

19.3. Tehdään yhdessä pääsiäiskortteja munamosaiikkina. Voit myös tehdä munamosaiikkia muuten vaan.

26.3 Uhanalainen Lapinlahti:  Kasvata kanssamme perhospuutarha!
Lapinlahden luonto tarjoaa elintilan ja ravintoa monenlaisille perhosille ja muille hyönteisille. Pölyttäjät tarvitsevat kukkia, joista ne saavat mettä ja siitepölyä. Tule kaupunkiluontokeskukselle kylvämään hyviä perhoskasveja tulevaa kesää varten – istutamme kukat myöhemmin ryhminä eri puolille sairaala-aluetta, missä niistä on iloa sekä pikkuotuksille että ihmisille. Voit halutessasi kylvää siemeniä myös itsellesi.  

2.4. Aisti luonto – elämän kiertokulku: Muna – elämän alku.
Opetellaan tunnistamaan alueella elävien lintujen munia, kuullaan kivoja ja kiinnostavia faktoja munista ja koristellaan pääsiäismunia. 

9.4.  Kiirastorstai Tehdään pääsiäiskoristeita kierrätys- ja luonnonmateriaaleista.

16.4. Aisti luonto: Yhteisen viljelypalstan parissa touhutessa pääsemme konkreettisesti kosketuksiin monien elementtien ja elämän kiertokulun kanssa ja saamme tietenkin satokaudella herkullista maisteltavaa. Tänään kunnostetaan yhdessä palsta valmiiksi kesän viljelyksille. Kuokkimista ja muuta mukavaa puuhaa löytyy kaikille halukkaille.

23.4. Uhanalainen Lapinlahti: Herbaariopäivä
Kerätään alueen herbaariota. Käydään ensin lyhyellä kävelyllä ja tutustutaan kevään kasveihin. Kerätään  yhdessä kasveja Lapinlahden omaan herbaarioon, joka tulee kaupunkiluontokeskukselle. Opetellaan kuinka kasvit käsitellään, kuinka voi prässätä kasveja kotona sekä tehdä oman herbaarion – oikean tai digitaalisen.

30.4. Vappuaatto Koko kansan kevätkarnevaali on huomenna, joten jutellaan keväisistä asioista, valmistetaan vappunaamari luonnonmateriaaleista ja juodaan simaa. 

7.5. Aisti luonto: Tunnustele ja tunne.
Aistit valppaina tunnustelemme luontoa ympärillämme. Märkää, kuivaa, kovaa, pehmeää. Mietitään, minkälaisia tunteita ja muistoja erilaiset kosketusaistimukset herättävät. Painetaan luonnon pintojen hankauskuvia kankaalle ja paperille. Paikalta saa kangaspussukoita tai kankaanpaloja, joihin voi painaa. 

14.5. Uhanalainen Lapinlahti: Pönttöpäivä
Lapinlahti on ainutlaatuinen luonnonympäristö kaupungin sydämessä. Tule tekemään siitä vieläkin kodikkaampi pesiville linnuille, lepakoille tai liito-oraville. Valmistamme yhdessä pönttöjä, jotka viedään alueen puihin. 

21.5. Helatorstai Ei toimintaa.

28.5. Uhanalainen Lapinlahti: Herbaariopäivä: kerätään alueen herbaariota. Käydään ensin lyhyellä kävelyllä ja tutustutaan alkukesän kasveihin. Kerätään yhdessä kasveja kaupunkiluontokeskuksen herbaarioon. Opetellaan kuinka kasvit käsitellään, kuinka voi prässätä kasveja kotona ja tehdä oman herbaarion.