Lapinlahden Lähde

Kaupunkiluontokeskus

Tarkoituksemme on tarjota Lapinlahden kävijöille ja kohderyhmille paikkalähtöisesti luontoon liittyvää toimintaa, ideoita ja inspiraatiota. Toteutamme tarkoitusta pitämällä kaupunkiluontokeskusta säännöllisesti avoinna, järjestämällä luontoon liittyviä avoimia ja/tai tilattavia tapahtumia, työpajoja, luentoja ja opastuksia.

Kaupunkiluontokeskuksessa löytää tietoa monimuotoisesta kaupunkiluonnosta Lapinlahdessa ja pääkaupunkiseudulla. Paikkalähtöisyys tarkoittaa Lapinlahden puistoon ja yhteisöön nivoutuvaa toimintatapaa, joka ammentaa Lapinlahden puiston ja ihmisten tarjoamista mahdollisuuksista sisältönsä “kaikkien Lapinlahti” -idean mukaisesti. Toivotammekin kaikki tervetulleiksi osallistumaan omien voimavarojen mukaisesti. Kävijänä sinulla on myös mahdollisuus vaikuttaa toiminnan sisältöön. Tarjoamme vapaaehtoistyö-, harjoittelu- ja työkokeilumahdollisuuksia sekä teemme mielellämme yhteistyötä eri järjestöjen, yritysten tai kaupungin toimijoiden kanssa. Ota rohkeasti yhteyttä!

Kaupunkiluontokeskus on avoinna ti–ke klo 12–16 ja to klo 12–17. Lisäksi ohjaaja Taina Laaksoharju on tavattavissa Lapinlahden puiston puutarhapalstalla ma klo 17–19 (31.8. asti) ja to klo 17–19 (17.6.) asti.

Tervetuloa mukaan avoimeen, matalan kynnyksen luontotoimintaan.

Lapinlahden puistoetiketti

Lapinlahden puistossa kasvaa ja elää monimuotoinen kasvi- ja eläinkunta. Olet kylässä niiden kodissa ja voit osoittaa vieraanvaraisuutesi noudattamalla alla olevia sääntöjä. Autetaan yhdessä puistoa kukoistamaan. Lapparin sisätiloista huolehtii Lapinlahti-yhteisö, joten on hienoa, jos voit tukea toimintaa vessakäynnin yhteydessä ostamalla jotain.

  • Koirat pidetään kytkettyinä. Koirapuisto leikkeihin löytyy aivan läheltä.
  • Avotulenteko on kielletty. Tuli rapauttaa kallioita ja aiheuttaa paloriskin.
  • Katso mihin astut. Lapinlahdessa kasvaa uhanalaisia kasveja, joista myös moni hyönteinen on riippuvainen. Ethän tee uusia polkuja tallomalla luonnon kasveja.
  • Piknik on sallittu, mutta viethän roskat mennessäsi ja hoidathan WC-käynnit sisätiloissa.

Toimintaa

Piipahda käymään tai osallistu työpajoihimme! Järjestämme opastuksia, teemapäiviä ja luentoja myös tilauksesta ryhmille.
Huom! Koronarajoitusten vuoksi kaupunkiluontokeskuksen tapahtumat järjestetään toistaiseksi pääasiassa etänä. Live-lähetyksiä pääsee seuraamaan täältä.

Lasten puupolku
Tervetuloa tutustumaan Lapinlahden puissa asuviin, vapaaehtoisvoimin luotuihin satuolentoihin, jotka kertovat omasta kotipuustaan ja tarinoita Lapinlahdesta! Puiden asukkaat puhuvat myös monimuotoisuuden puolesta omalla esimerkillään. Kierros kestää lapsista ja aikuisista riippuen noin puolisen tuntia. Kartta ja äänitetyt tarinat ovat myös saatavilla internetistä: kartta, tarinat.

TULEVIA TAPAHTUMIA, JOISSA KAUPUNKILUONTOKESKUS ON MUKANA:

(Alla oleviin tietoihin saattaa tulla muutoksia. Katso ajankohtaiset tiedot kaupunkiluontokeskuksen Facebook-sivulta.)

17.5–31.5. Lapinlahden kukkaisviikot
Tulppaanit, narsissit, krookukset! Tervetuloa ihastelemaan kukkaisviikoilla kaupunkilaisten istuttamia kevätkukkia kauniiseen Lapinlahden puistoon ja viettämään vaikka piknikkiä! Viikoilla myös oheisohjelmaa kuten runoja ke 19.5 klo 9.30, jolloin Lapinlahden sairaalan entinen pastori Kaisa Välttilä kertoo sairaalan runopiirissä aikanaan luetuista luontorunoista (zoom), to 20.5 klo 14 Kukkien kieli-luento (zoom Taina Laaksoharju), tulppaanijoogatuokioita ja työpajoja, ohjelma tarkentuu ja täydentyy! Puistossa myös omatoiminen historia- ja hyvinvointipolku.
Tapahtuma on osa Lapinlahden 180-v-juhlavuotta.

20.5. klo 14–15. Kukkien kieli
Mitä kukat kertovat? Voimme kertoa tunteistamme kukkien avulla. Lähetämme surutaloon valkoisia kukkia ja annamme rakkaallemme punaisia ruusuja. Mutta mitä tehtiin ennen vanhaan, kun rakastavaiset halusivat viestiä keskenään? Viktoriaaniseen aikaan kukat kertoivat tärkeistä tunteista, sillä etikettisäännöt olivat tiukat. Vieläkin kukkiin liittyy sanattomia viestejä.
Tule mukaan tälle hauskalle ja mielenkiintoiselle luennolle kukkien kieleen.
Taina Laaksoharju luennoi. Tapahtuma on osa Lapinlahden kukkaisviikkoja.

ZOOM linkki:https://zoom.us/j/92860411191…Meeting ID: 928 6041 1191
Passcode: 101722

26.5. klo 17–18.30. Puiden kertomaa
Tiesitkö, että Lapinlahden puistossa kasvaa yli 30 eri lajista puuta?! Mitä puut kertoisivat, jos osaisivat puhua? Vanhimmat puut Lapinlahden puistossa ovat jo noin 170- vuotiaita ja niillä on tarina jos toinenkin kerrottavana entisen mielisairaalan elämästä. Tämä Lapinlahden puut -opastus vie sinut Lapinlahden puiston vaiheikkaaseen historiaan sekä nykypäivään, ja tutustuttaa puiden – ja ihmistenkin – elämään Lapinlahdessa.
Historian lisäksi opit tuntemaan puulajeja samalla, kun kierros kauniissa Lapinlahden puistossa virkistää ja avaa aistisi. Tällä kierroksella virittäydytään puiden elämään ottamalla eri aistit käyttöön. Teemme kierroksen alussa ja lopussa läsnäoloa lisäävät mindfulness harjoitukset.
Kierros osittain englanninkielinen. Lapinlahden puut -kierros tarjoaakin sinulle kokonaisvaltaisesti informatiivisen ja virkistävän elämyksen.
Kierroksen ohjaa puutarhuri MMT, mindfulness ohjaaja Taina Laaksoharju, ja kierros on samalla Tainan Helsinki -oppaan opintojen näyttötilaisuus.
Osallistujilta pyydetään kierroksen jälkeen palaute jatkokehittelyä varten, sillä kierrosta tultaneen markkinoimaan Lapinlahden lähteen ohjelmapalveluna jatkossa. Tämä pilottikierros on ilmainen.Ilmoittaudu mukaan tekstiviestillä p. 040 172 8181 /Taina

2.6. klo 13–16. Pihapelejä ja unelmakarttoja
Tule viettämää kesäpäivää kaupunkiluontokeskukseen. Mittavasta valikoimasta löytyvät mieluisat pihapelit (esim. Petankki, Mölkky, kroketti, mailat ja pallot) ja huonon sään sattuessa tai lisäksi sisällä voit askarrella itsesi näköisen aarrekartan, joka viitoittaa tulevaisuuden unelmiin. Ks. lisätietoja Facebookista: https://fb.me/e/281DKK9Ph

9.6. klo 13–16. Päivä merellä
Lapinlahden lähteen kaupunkiluontokeskus sijaitsee aivan meren äärellä, lähes meren päällä. Vietämme merellistä päivää kalastellen, meloen, ja tutustumalla Itämeren ihmeisiin. Merestä inspiroituvat saavat taidevälineet lainaan, ja suuntaavat rannalle maalaamaan.

16.6. klo 13–16. Viheriö-meditaatiohuoneen avajaiset
Kaupunkiluontokeskuksen yhteyteen avautuu paikka, jossa voit olla hetken omine ajatuksinesi, meditoida, juoda hiljaisen keskittyneen teen tai kahvin tai vain levähtää Viheriöllä. Voit katsella merelle tai uppoutua vihreään rauhoittavaan Viheriö -ryijyyn, joka on nuoren taiteilijan Ida Tommisen työ. Avajaisissa vihitään Viheriö käyttöön juhlallisin menoin klo 14.00. 

23.6. klo 13–16. Juhannustaikoja ja kukkasidontaa.
Virittäydymme juhannustunnelmaan sitoen luonnonkukista kukkaseppeleitä tai kimppuja. Luontokeskuksessa pääset tekemään oman juhannustaikasi heilan tai muun onnen etsintään. Juhannus saunaankin pääsee Lapinlahden yleisellä sekasaunavuorolla klo 13-16 (maksu kahvilaan 10€/hlö, työttömät ja eläkeläiset 7€/hlö). Ks. lisätietoja Facebookista: https://fb.me/e/3KzobAWAD

YHTEYSTIEDOT

Kaupunkiluontokeskuksen ohjaaja Taina Laaksoharju
p. 040 172 8181.
taina.laaksoharju(at)lapinlahdenlahde.fi