Lapinlahden Lähde

Kaupunkiluontokeskus

Tarkoituksemme on tarjota Lapinlahden kävijöille ja kohderyhmille paikkalähtöisesti luontoon liittyvää toimintaa, ideoita ja inspiraatiota. Toteutamme tarkoitusta pitämällä kaupunkiluontokeskusta säännöllisesti avoinna, järjestämällä luontoon liittyviä avoimia ja/tai tilattavia tapahtumia, työpajoja, luentoja ja opastuksia.

Kaupunkiluontokeskuksessa löytää tietoa monimuotoisesta kaupunkiluonnosta Lapinlahdessa ja pääkaupunkiseudulla. Paikkalähtöisyys tarkoittaa Lapinlahden puistoon ja yhteisöön nivoutuvaa toimintatapaa, joka ammentaa Lapinlahden puiston ja ihmisten tarjoamista mahdollisuuksista sisältönsä “kaikkien Lapinlahti” -idean mukaisesti. Toivotammekin kaikki tervetulleiksi osallistumaan omien voimavarojen mukaisesti. Kävijänä sinulla on myös mahdollisuus vaikuttaa toiminnan sisältöön. Tarjoamme vapaaehtoistyö-, harjoittelu- ja työkokeilumahdollisuuksia sekä teemme mielellämme yhteistyötä eri järjestöjen, yritysten tai kaupungin toimijoiden kanssa. Ota rohkeasti yhteyttä!

Kaupunkiluontokeskus on avoinna ti–to klo 12–16.

Tervetuloa mukaan avoimeen, matalan kynnyksen luontotoimintaan.

Ajankohtaista

Koronaturvallisuus

Kaupunkiluontokeskus on normaalisti auki (ks kuitenkin joulunajan poikkeukset alta). Koska tilamme on pieni, edellytämme kävijöiltä kasvomaskin ja käsidesin käyttöä. Askartelupajojen osallistujamäärää on toistaiseksi rajoitettu max 10 henkeen. Jos sinulla on flunssan oireita, jää kotiin. Pidetään itsemme ja toisemme turvassa! 🍀🍀🍀

Joulunajan aukioloajat

Kaupunkiluontokeskus sulkee ovensa joulunviettoon 23.12. – 11.1.2022. Paikalla ollaan kuitenkin luontokuvauskurssin ajan 29.12. ja 5.1. klo 13-16. Kiitämme kaikkia kävijöitä, vapaaehtoisia, harjoittelijoita, työkokeilijoita, taiteilijoita sekä luonnonystäviä kuluneesta vuodesta!

Viheriö-meditaatiohuone

Viheriö-meditaatiohuone on käytössäsi luontokeskuksen aukioloaikoina. Viheriö on tarkoitettu itsenäiseen mietiskelyyn (ei ohjattua).

Tilassa on seuraavat taideteokset, jotka on saatu lahjoituksina:

 • Ida Tomminen: Viheriö ryijy 2021
 • Esa Kerttula: Valokuvateos ‘Man meets’ sarjasta Kohtauksia 2020
 • Sanna Reponen: Valokuvateos ‘Tervetuloa’
 • Suvi Ruotsi: Valokuvateos ‘Annalan puutarhassa’ 2017

Voit varata tilan myös max 45 minuutiksi omaan käyttöösi huoneessa löytyvällä varauskalenterilla tai tekemällä varauksen verkossa täällä: https://outlook.office365.com/owa/calendar/VIHERImeditaatio@lapinlahdenlahde.fi/bookings/

Ohjeita tulijalle:

 • Riisu kengät astuessasi huoneeseen
 • Jätä kännykkä sille varattuun rasiaan äänettömälle
 • Tila on hiljainen, älä puhu tai tee työtä tms.
 • Aseta itsellesi huoneen ajastimeen meditaatioaikasi: 10, 15, 20, 25, 30, 40 minuuttia.
 • Valitse kutsuvin meditaatiopaikka ja asetu risti-istuntaan
 • Voit myös tehdä kehomeditaation makuullaan, lainattava joogamatto löytyy huoneen nurkasta
 • Tarkemmat ohjeet ensikertalaisille löytyvät huoneesta
 • Meditaatio on aina onnistunut riippumatta siitä, mitä mielessä liikkuu

Kiinnostaako yhteisöviljely?

Yhteisöviljelykerholaisia 2021.

Lapinlahden palsta-alueella on yhteispalsta, jossa kokoontuu yhteisöviljelykerho toukokuusta lokakuulle. Kerho on ohjattua toimintaa, joka sopii aloittelevalle kaupunkiviljelijälle. Kerhon paikoista aina puolet varataan ensikertalaisille, joilla ei ole aiempaa viljelykokemusta. Jos sinua kiinnostaa yhteisöviljely kesällä 2022, ilmoita yhteystietosi sähköpostilla osoitteeseen taina.laaksoharju(at)lapinlahdenlahde.fi, niin kutsumme sinut keväällä -22 infotilaisuuteen.

Katso videoluento siitä, miten kaupunkiviljely lisää mm. hyvinvointia ja kriisivalmiutta niin yksilö- kuin yhteisötasolla. Videon kesto yksi tunti. Kaupunkiviljely varautumisena.

Lapinlahden yhteisöpalstalaisten reseptit

Lapinlahden yhteisöpalstalaiset innostuivat herkullisista kasveista, ja jakavat nyt tämän linkin takana reseptinsä kaikille!

Toimintaa

Oletko jo tutustunut viherkasvien vaihtopöytäämme? Otamme vastaan pistokkaita ja ylimääräisiä kasveja 🪴🪴🪴. Saat valita tilalle vastaavan kokoisen kasvin. Katso esittelyvideo täältä.

Piipahda käymään tai osallistu työpajoihimme! Järjestämme opastuksia, teemapäiviä ja luentoja myös tilauksesta ryhmille. Luontokeskus striimaa osan tapahtumistaan livenä. Jo kattavaksi kasvaneen videokirjastoon pääset osoitteesta https://www.facebook.com/Kaupunkiluontokeskus/live/.

TULEVIA TAPAHTUMIA:

(Alla oleviin tietoihin saattaa tulla muutoksia. Katso ajankohtaiset tiedot kaupunkiluontokeskuksen Facebook-sivulta.)

To 2.12.- 31.01.2022. LINTUMAALAUKSIA – HIllevi Mänttäri
Hillevi Mänttäri on innokas luontokuvaaja ja harrastajamaalari. Hän kuvaa mieluiten lintuja, jotka näkyvät myös teosten aiheissa. Teokset on maalattu itse otettujen valokuvien perusteella öljyväreillä. Näyttely auki luontokeskuksen aukioloaikoina ti, ke ja to klo 12-16 tammikuun loppuun saakka. Tervetuloa!

Ke 15.12., 29.12.2021 ja 5.1.2021 klo 13-15.30 KAUPUNKILUONTOKUVA kurssi

Oletko koskaan oikeasti perehtynyt kotisi lähiluontoon ja sen eläimistöön? Oletko miettinyt, että olisiko sinusta luontokuvaajaksi? Tai haluatko vain päästä yhdessä kuvaamaan ja saada uusia ideoita ja näkökulmia?

Luontokuvaus ei vaadi monien tuhansien eurojen varusteita eikä sitä tarvitse harrastaa Afrikan safareilla tai Itä-Suomen kesyttämättömissä metsissä. Myös kaupunkiluonnossa riittää kuvattavaa, ja alkuun pääsee hyvin jo vaikka puhelimen kameralla. Luontokuvaus on eräs tapa parantaa omaa luontotuntemusta ja -yhteyttä

   Kaupunkiluontokuva-kurssilla käydään läpi valokuvauksen perusasioita, mutta ensisijaisesti keskustellaan kuvaamisesta, jaetaan näkökulmia ja tietenkin kuvataan. Kurssi sisältää kolme 2,5 tunnin kertaa, joiden välissä annetaan aina jokin pieni kuvaustehtävä ensikerraksi. Kurssin lopuksi toteutetaan vielä valokuvanäyttely sosiaalisessa mediassa kurssin kuvista. Lisäksi voidaan pitää kuvien katseluilta.

   Kurssi on maksuton. 

Kurssille tarvitset mukaan säänmukaiset vaatteet, jonkin oman kameran esim. puhelimen kamera, mutta jos omistat tai saat lainaksi järjestelmäkameran, pokkarin tai vaikka filmikameran, niin ota ihmeessä mukaan. Luontokeskuksen puolesta käytössä on kolme järjestelmäkameraa, joita pääsee kokeilemaan.

Kurssia vetävät luontokeskuksen ohjaaja Taina Laaksoharju sekä luontokuvauksen harrastaja, eräopasopiskelija-harjoittelija Eetu Rotko. Lisäksi mahdollisesti vierailijoina kokeneita luontokuvaajia.   Ilmoittautumaan pääset tästä linkistä 12.12.2021 asti.

.

Ke 17. ja 24.11. & 1., 8. & 15.12. Klo 13-16 LAHJAPAJA

Anna ekologinen lahja! Tee itse joululahjat kierrätysmateriaaleista kivassa seurassa. Joka kerralla uusi idea, lisäksi saat vapaat kädet toteuttaa oman ideasi. Työskentelemään mahtuu noin kymmenen henkeä. Pajaan ei voi varata paikka etukäteen, paikat täytetään klo 13 alkaen tulo järjestyksessä. HUOM! Voit tulla tekemään pieniä joululahjoja luontokeskuksen aukioloaikoina koko joulukuun ajan ti, ke ja to klo 12-16. Eli voit tehdä pidempi kestoisia projekteja, ja jatkaa niitä muinakin kuin pajapäivinä. 👌Ks lisätietoja Facebook tapahtumasta: https://fb.me/e/KV54WXx5

Tiistaisin ja torstaisin 30.11. alkaen klo 14-16 LASTEN JOULUIKKUNA PAJA

Tule askartelemaan hyvä mieli! Tehdään yhdessä hauska joulukuvaelma ‘Lapinlahden joulu’ Venetsian kaupunkiluontokeskuksen ikkunaan. Askartelua jatketaan tiistaisin ja torstaisin, kunnes ikkuna valmistuu.

To 2. & 16.12 ja ti 21.12. klo 16-17 JOULUMIELEN RAUHAA

Ota itsellesi hengähdystauko ja tule joulukiireiden keskeltä hetkeksi rauhoittumaan. Haemme joulurauhaa musiikin ja ohjattujen meditaatioharjoitusten avulla. Meditaatioharjoitus alkaa klo 16.15, joten tulethan ajoissa paikalle! Ilmoittaudu Tainalle viimeistään samana päivänä klo 15 mennessä p. 040 172 8181.
Vapaa pääsy, tervetuloa!

Lapinlahden puistoetiketti

Lapinlahden puistossa kasvaa ja elää monimuotoinen kasvi- ja eläinkunta. Olet kylässä niiden kodissa ja voit osoittaa vieraanvaraisuutesi noudattamalla alla olevia sääntöjä. Autetaan yhdessä puistoa kukoistamaan. Lapparin sisätiloista huolehtii Lapinlahti-yhteisö, joten on hienoa, jos voit tukea toimintaa vessakäynnin yhteydessä ostamalla jotain.

 • Koirat pidetään kytkettyinä. Koirapuisto leikkeihin löytyy aivan läheltä.
 • Avotulenteko on kielletty. Tuli rapauttaa kallioita ja aiheuttaa paloriskin.
 • Katso mihin astut. Lapinlahdessa kasvaa uhanalaisia kasveja, joista myös moni hyönteinen on riippuvainen. Ethän tee uusia polkuja tallomalla luonnon kasveja.
 • Piknik on sallittu, mutta viethän roskat mennessäsi ja hoidathan WC-käynnit sisätiloissa.

YHTEYSTIEDOT

Kaupunkiluontokeskuksen ohjaaja Taina Laaksoharju
p. 040 172 8181.
taina.laaksoharju(at)lapinlahdenlahde.fi