Lapinlahden Lähde

Kaupunkiluontokeskus

Tarkoituksemme on tarjota Lapinlahden kävijöille ja kohderyhmille paikkalähtöisesti luontoon liittyvää toimintaa, ideoita ja inspiraatiota. Toteutamme tarkoitusta pitämällä kaupunkiluontokeskusta säännöllisesti avoinna, järjestämällä luontoon liittyviä avoimia ja/tai tilattavia tapahtumia, työpajoja, luentoja ja opastuksia.

Kaupunkiluontokeskuksessa löytää tietoa monimuotoisesta kaupunkiluonnosta Lapinlahdessa ja pääkaupunkiseudulla. Paikkalähtöisyys tarkoittaa Lapinlahden puistoon ja yhteisöön nivoutuvaa toimintatapaa, joka ammentaa Lapinlahden puiston ja ihmisten tarjoamista mahdollisuuksista sisältönsä ”kaikkien Lapinlahti” -idean mukaisesti. Toivotammekin kaikki tervetulleiksi osallistumaan omien voimavarojen mukaisesti. Kävijänä sinulla on myös mahdollisuus vaikuttaa toiminnan sisältöön. Teemme mielellämme yhteistyötä eri oppilaitosten, järjestöjen, yritysten tai kaupungin toimijoiden kanssa. Ota rohkeasti yhteyttä!

Kaupunkiluontokeskuksella ei ole tällä hetkellä omia toimitiloja tai säännöllistä aukioloa. Luontokeskuksen toiminta jatkuu Lapinlahdessa työpaja- ja ryhmätoimintamuotoisena. Kaikille avoimista tapahtumista ilmoitetaan tällä sivulla ja Kaupunkiluontokeskuksen Facebook sivuilla. Otahan sivu seurantaan! ✅

Tervetuloa mukaan avoimeen, matalan kynnyksen luontotoimintaan.

Ajankohtaista

TIEDOTE

Kaupunkiluontokeskuksen saama Helsingin kaupungin harrastustoiminnan kolmevuotinen rahoitus on päättynyt, emmekä ole yrityksistä huolimatta onnistuneet vielä saamaan uutta rahoitusta. Luontokeskuksen toiminta jatkuu syyskuusta alkaen tapahtumien tai työpajojen muodossa ilman säännöllisiä aukioloaikoja. Luontokeskuksen toimintaa jatkavat ohjaajat Taina Laaksoharju ja Ilona Rautiainen (molemmat 1 päivä/viikko). Luontotoiminnan ryhmien ja työpajojen paikkana jatkossa ovat pääsääntöisesti Venetsia talon Avoin tila tai Omenapuutalo. Venetsian askartelu- ja taidetarvikkeiden varasto sekä Viheriö meditaatiotila jatkavat yhteisessä käytössä. Myös suosittua Yhteisöviljelykerhoa jatketaan ensi kesänä (ks lisää alla). Teemme parhaamme, jotta Kaupunkiluontokeskuksen rahoitustilannne pian paranisi. 🍀🍀🍀

Lapinlahden puistoetiketti

Lapinlahden puistossa kasvaa ja elää monimuotoinen kasvi- ja eläinkunta. Olet kylässä niiden kodissa ja voit osoittaa vieraanvaraisuutesi noudattamalla alla olevia sääntöjä. Autetaan yhdessä puistoa kukoistamaan. Lapparin sisätiloista huolehtii Lapinlahti-yhteisö, joten on hienoa, jos voit tukea toimintaa vessakäynnin yhteydessä ostamalla jotain.

  • Koirat pidetään kytkettyinä. Koirapuisto leikkeihin löytyy aivan läheltä.
  • Avotulenteko on kielletty. Tuli rapauttaa kallioita ja aiheuttaa paloriskin.
  • Katso mihin astut. Lapinlahdessa kasvaa uhanalaisia kasveja, joista myös moni hyönteinen on riippuvainen. Ethän tee uusia polkuja tallomalla luonnon kasveja.
  • Piknik on sallittu, mutta viethän roskat mennessäsi ja hoidathan WC-käynnit sisätiloissa.

Anna palautetta, esitä toiveesi!

Kaupunkiluontokeskus on sinua varten! Vastaamalla oheiseen lyhyeen kyselyyn voit esittää toiveita työpajoista ja muusta (luontoon liittyvästä) toiminnasta. Jos sinulla on jokin luontoon liittyvä harrastus, olisitko valmis jakamaan tietojasi ja taitojasi jossain sinulle sopivassa muodossa? Lomakkeella voit esittää ideasi ja jättää myös yhteystietosi. Luontokeskus tarjoaa paineettoman matalan kynnyksen foorumin ja kutsuu kaikkia luonnonystäviä yhteen 🍀. Vastaa kyselyyn täällä.

Viheriö-meditaatio- ja lukuhuone

Viheriö-meditaatiohuone on käytössäsi aina oven ollessa auki. Se sijaitsee Venetsia-rakennuksen alakerrassa, käytävän vasemmalla puolella. Viheriö on tarkoitettu itsenäiseen mietiskelyyn ja hiljaiseen oleskeluun tai lukemiseen (ei ohjattua). Toivomme, että riisut kengät astuessasi huoneeseen.

Tilassa on seuraavat taideteokset, jotka on saatu lahjoituksina taiteilijoilta:

  • Ida Tomminen: Viheriö ryijy 2021
  • Esa Kerttula: Valokuvateos ’Man meets’ sarjasta Kohtauksia 2020
  • Sanna Reponen: Valokuvateos ’Tervetuloa’
  • Suvi Ruotsi: Valokuvateos ’Annalan puutarhassa’ 2017

Toimintaa

Piipahda käymään tai osallistu työpajoihimme! Järjestämme opastuksia, teemapäiviä ja luentoja myös tilauksesta ryhmille. Luontokeskus striimaa osan tapahtumistaan livenä. Jo kattavaksi kasvaneen videokirjastoon pääset osoitteesta https://www.facebook.com/Kaupunkiluontokeskus/live/.

TULEVIA TAPAHTUMIA:

(Alla oleviin tietoihin saattaa tulla muutoksia. Katso ajankohtaiset tiedot kaupunkiluontokeskuksen Facebook-sivulta.)

TÄYNNÄ: Luonto läsnä – Johdantokurssi tietoiseen läsnäoloon (Mindfulness) torstaisin klo 17-19 24.11., 1.12., 8.12., ja 15.12.

SEURAAVALLE Luonto läsnä – Johdantokurssi tietoiseen läsnäoloon KURSSILLE VOI ILMOITTAUTUA: Keskiviikkoisin 8.2., 15.2., 22.2. ja 1.3. klo 17-19

Lempeä, hyväksyvä tietoinen läsnäolo eli mindfulness lisää tutkitusti hyvinvointiasi. Tällä johdanto kurssilla opit perusharjoitteet, joita sovellamme myös luontoyhteyden vahvistamiseen. Osa harjoituksista tehdään ulkona.Tietoisen läsnäolon kautta luontokokemuksesi saa uusia sävyjä ja syvyyttä.Jos teet harjoitteita säännöllisesti, tulet huomaamaan, että keskittymiskykysi paranee ja arki alkaa sujumaan sressittömämmin. 

Kurssi kokoontuu neljänä peräkkäisenä torstaina Lapinlahdessa, päärakennuksen Wanha labra -tilassa (2. krs auditorion yläpuolella). Jos omistat joogamaton, ota se mukaasi. Ilmoittaudu mukaan mindfulness ohjaaja Taina Laaksoharjulle p. 040 172 8181, paikkoja on rajoitetusti. Kurssi on ilmainen.

Valon viikonloppu – Chinese tea ceremony la 10.12. klo 13-17

Tiesitkö, että kiinalaisen teekulttuurin juuret ulottuvat Tang-dynastiaan asti (618-907 eaa)? Tervetuloa tutustumaan kiinalaiseen teekulttuuriin Lapinlahden Venetsian avoimeen tilaan. Tilaisuutta ohjaavat luontokeskuksen ohjaaja Ilona ja vapaaehtoinen Xu Liang. Klo 13-13:30 ja 15-15:30 voit tulla vapaasti maistelemaan kiinalaista hedelmä- kukka- ja kuplateetä ja ihailemaan astiastoja. Halutessasi voit myös ostaa Liangin tekemiä kiinalaisia jouluteemaisia makeisia! Klo 13:30-15 on luvassa ilmoittautuneille kiinalainen teeseremonia (jatkoa aiemmasta teepajasta, myös uudet tervetulleita!), jossa tutustutaan käytännössä teelajeihin ja nautitaan myös jouluteemaisia herkkuja. Avoimet ajat ovat ilmaisia kaikille. Teeseremonian hinta on 10 euroa/henkilö ja tilaisuuteen mahtuu maksimissaan 10 henkilöä. Maksu paikan päällä joko käteisellä tai Mobilepaylla. Ilmoittaudu etukäteen Ilonalle tekstiviestillä 050 5184073. Jos ensimmäinen seremonia tulee täyteen, pidämme vielä toisen klo 15:30-17. Tapahtuma on osa Lapinlahden Valon viikonloppua, löydät sen täältä: https://www.facebook.com/events/682778176538551

Jouluiloa Talvipuutarhassa ke 14.12. klo 13

Kaupunkiluontokeskuksen vuoden viimeinen retki Talvipuutarhassa, tule mukaan! Tutustutaan yhdessä ihanaan puutarhaan ja tehdään myös yhdessä kivoja ja kevyitä luontoon liittyviä harjoituksia Metsämielen ja mindfulnessin pohjalta. Tapaaminen klo 13 Talvipuutarhan edessä, Julius af Lindforsin patsaan edessä. Osoite on Hammarskjöldintie 1 Helsingissä. Talvipuutarhaan on ilmainen sisäänpääsy ja se on auki arkisin klo 12-15, joten voit halutessasi tulla myös jo aiemmin tutustumaan. Tapahtuman kesto osallistujista riippuen 1-2 tuntia, jonka jälkeen halukkaat voivat vielä siirtyä läheiseen Alppipuistoon ulkoilemaan ja laskemaan ehkä myös mäkeä! Ota oma liukuri/pulkka mukaan, jos haluat hauskuutella… Tuo halutessasi mukaan omat pienet eväät ja termokseen lämmintä juotavaa. Ohjaaja Ilonalla mukana myös glögiä ja pipareita! 🙂Retki on ilmainen ja sinne on vapaa pääsy, ilmoittaudu kuitenkin mielellään Ilonalle tekstarilla numeroon 0505184073. Näin saat helposti tiedon mahdollisista muutoksista. Ei säävarausta, koska olemme pääasiassa sisällä.

JOULUMIELEN PAJAT ma 5.12., to 15.12., ma 19.12 klo 15-18

Luontokeskuksen joulumielen työpajoissa tehdään hyvää mieltä itselle ja toisille. Koriste- kortti- ja korupajoissa käytetään luovuutta ja kierrätys- sekä luonnonmateriaaleja hyviä ideoita jakaen. Tyyli on vapaa ja jokaisella omansa! Ei tarvitse osata, jotta voi tehdä. Korupajassa materiaalimaksu, joka riippuu käyttämiesi maksullisten materiaalien määrästä. Jos sinulta löytyy kivoja materiaaleja tai ideoita jaettavaksi asti, ota ne mukaasi. Opetellaan yhdessä kokeillen uusia juttuja pukinkonttiin ja oman kodin koristeluun.

Paikkana Venetsian Avoin tila, 1. krs.

Ilmoittautuminen vaaditaan, sillä kuhunkin pajaan mahtuu rajallinen määrä ihmisiä. 

5.12.  klo 15-18 Kortit ja koristeet, ilmoittaudu Tainalle p 040 172 8181

Tule askartelemaan yhdessä joulukortteja ja/tai koristeita kierrätysmateriaaleista. Jaetaan ideoita ja tarinoita

15.12. klo 15-18 Korut ja koristeet, ilmoittaudu Ilonalle, p. 050 518 4073

Tehdään esim makrame- ja/tai helmi koruja ja muuta mukavaa.

19.12. klo 15-18 Luonnonkosmetiikkaa pukinkonttiin Ilonalle, p. 050 518 4073

Tehdään kauniit ja tuoksuvat kuorinta-aineet lahjaksi kauniisti pakaten. Jos sinulta löytyy puhtaita pienehköjä lasipurkkeja tai sellofaania, ota mukaasi.

Torstaisin JÄLLEEN 12.1. alkaen 30.3. saakka klo 16-19 Elämän tarinoita – minun luontoni

Ryhmän ideana on käydä läpi omaa elämänkaarta osana luontoa.
Ryhmässä keskustelemme mukavassa ympäristössä teekupposen ääressä ja pohdimme elämänmenoa. 🫖☕️
Teemme luovia harjoituksia ja vetäjät toimivat keskustelun herättäjinä. Myös kirjallisuus ja kirjoittaminen on mukana. Luonto kulkee tapaamisissamme mukana tärkeässä roolissa, onhan ihminen yksi luonnon laji muiden joukossa.
Toiminta on saanut avustusta Helsingin kaupungin ikäihmisten harrastustoiminnan tukemiseksi, mutta ryhmään voivat tulla mukaan kaikenikäiset, sillä nuoret ja iäkkäät voivat myös oppia toisiltaan.
Ryhmää luotsaa ympäristökasvattaja, MMT Taina Laaksoharju. Ryhmä on ilmainen!
Lisätietoja: Taina Laaksoharju, p. 040 172 8181

Tammikuussa to klo 16-19 Elämän tarinoita Teemana Ruoka

12.1.; Olet mitä syöt?

Lempiruoat, pakkopullat, inhokit ja himot elämäni varrella. Pohditaan omaa suhdetta ruokaan: polttoainetta, nautintoa, kiellettyä hedelmää vai kaikkea tätä? 

19.1. Syö hyvin, voi hyvin?

Ruoka on paras lääke – totesi jo lääketieteen isän Hippokrates. Jaamme kokemuksia siitä, millaiset ruoat sopivat omalle keholle ja miten ravintotottumukset ovat vaikuttaneet hyvinvointiimme.

26.1.Minä kokkina

Lempireseptit, bravuurit ja keittiömokat. Onko kokkaaminen ikävä arkivelvoite vai aistien juhlaa?

 2.2. Yhteinen ateria

Kokataan ja syödään yhdessä valmistettu ateria. Keskustelua pöytätavoista ja pöydistä, joissa olemme ruokailleet lapsena tai aikuisena.

Taina L ja Outi T esittelevät kestävän kehityksen kartoituksen tuloksia.

Kestävän kehityksen edistäminen Lapinlahdessa

Kaupunkiluontokeskus vetää Lapinlahden lähteen omaa kestävän kehityksen työryhmää. Ryhmä on keväällä 2022 tehnyt talossa kartoituksen siitä, miten Lapparissa toteutuvat kestävän kehityksen ekologinen, taloudellinen ja sosiaalinen ulottuvuus. Tuloksissa nousivat eniten kehitettäviksi kehityskohteiksi kierrätykseen ja lajitteluun liittyvät teemat. Nyt Lapinlahden lähteellä on Kestävän kehityksen ohjelma ja Keke tiimi, joka seuraa ja nostaa uusia kehityskohteita jatkuvan kehittämisen periaatteella. Kierrätyspisteitä sekä ohjeistusta on parannnettu, ja olemme yhdessä opetelleet kierrätystaitoja HSY:n tuella. Järjestimme Lapinlahdessa mm. yhteisöllisen Kevätsiivouspäivän 28.4., jolloin paljon ylimääräistä lähti kierrätykseen. Tutustu kestävän kehityksen ulottuvuuksiin täältä.

Lisätietoja antaa p. 040 172 8181 (Taina Laaksoharju) tai taina.laaksoharju(at)lapinlahdenlahde.fi. Projekti on osa Taina Laaksoharjun ja Outi Tulenmaan ympäristökasvattajan erityisammattitutkintoa SYKLIssä.

Kiinnostaako yhteisöviljelykerho?

Yhteisöviljelykerholaisia 2021.

Lapinlahden palsta-alueella on yhteispalsta, jossa kokoontuu yhteisöviljelykerho toukokuusta lokakuulle. Kerho on ohjattua toimintaa, joka on tarkoitettu aloittelijoille. Kerho on kaikenlaisille ihmisille, ja hakiessa erityiset syyt otetaan huomioon. Kerho kokoontuu toukokuun alusta alkaen maanantaisin ja torstaisin klo 17-19, juhannustauon jälkeen torstaisin klo 17-19. Kerhoon otetaan joka vuosi puolet uusia, ja puolet edellisen kesän viljelijöistä saa paikan. Huhtikuussa kerhosta pidetään info, ja kiinnnostuneet voivat lähettää yhteistietonsa taina.laaksoharju(at)lapinlahdenlahde.fi. Kerhoon hatetaann huhtikuun lopussa avattavan lomakkeen kautta.

Katso videoluento siitä, miten kaupunkiviljely lisää mm. hyvinvointia ja kriisivalmiutta niin yksilö- kuin yhteisötasolla. Videon kesto yksi tunti. Kaupunkiviljely varautumisena.

Lapinlahden yhteisöpalstalaisten reseptit

Lapinlahden vuoden 2021 yhteisöpalstalaiset innostuivat herkullisista kasveista, ja jakavat nyt tämän linkin takana reseptinsä kaikille!

YHTEYSTIEDOT

Kaupunkiluontokeskuksen ohjaaja – koordinaattoriTaina Laaksoharju
p. 040 172 8181.
taina.laaksoharju(at)lapinlahdenlahde.fi

Kaupunkiluontokeskuksen ohjaaja
Ilona Rautiainen, puh.0505184073

ilona.rautiainen@lapinlahdenlahde.fi

👌👌 Seuraa meitä Facebookissa ja Instagramissa 👌👌