Skip to main content

Lapinlahden Lähde on saavuttanut Euroopan kansalaisyhteiskuntapalkinnon toisen sijan – palkinto vastaanotettiin Brysselissä

Kuvassa tämän vuoden Euroopan kansalaisyhteiskuntapalkinnon voittajat.

Tiedote 7.3.2024

Pro Lapinlahti mielenterveysseura ry:n ylläpitämä Lapinlahden Lähde on saavuttanut Euroopan kansalaisyhteiskuntapalkinnon toisen sijan

Lapinlahden Lähteelle on myönnetty ETSK:n (Euroopan talous- ja sosiaalikomitea, The European Economic and Social Committee EESC) kansalaisyhteiskuntapalkinnon toinen sija. Palkinto vastaanotettiin 7.3.2024 Brysselissä palkintogaalassa, joka järjestettiin osana Civil Society Week -viikkoa. Lapinlahden Lähde on MIELI Suomen mielenterveys ry:n paikallisyhdistys Pro Lapinlahti mielenterveysseura ry:n ylläpitämä mielen hyvinvoinnin keskus Helsingin Lapinlahdessa sijaitsevassa entisessä psykiatrisessa sairaalassa.

Palkinto jaetaan vuosittain voittoa tavoittelemattomille ja innovatiivisille projekteille, jotka edistävät eurooppalaisia arvoja. Tänä vuonna kyseessä on kaikkiaan 14. kerran jaettava palkinto ja sen teemana on mielenterveys. Palkinnolla halutaan tuoda näkyviin kansalaisjärjestöjen keskeinen rooli mielenterveyden haasteiden hoidossa ja ennaltaehkäisyssä.

Kuvassa Eroopan kansalaisyhteiskuntapalkinnon juliste

Koko EU:n laajuiseen kilpailuun saapui yli sata hakemusta 23 eri maasta ja viiden voittajan valinnassa painottuivat hankkeiden luovuus, omistautuminen ja perusteet mielenterveysongelmien kanssa kamppailevien ihmisten auttamiseksi. Koko Euroopan tasolla huomio on keskitetty yhteiseen ponnisteluun ”hiljaiseksi epidemiaksi” muodostuneen mielenterveystilanteen helpottamiseksi.

Pääpalkinto myönnettiin Irlannin Age Well –projektille, joka ehkäisee ikääntyneiden syrjäytymistä. Suomesta voittajaviisikkoon valittiin Lapinlahden Lähteen lisäksi Lilinkotisäätiön The World of Recovery -peli, joka saavutti hienosti neljännen sijan. Muut voittajat ovat kolmanneksi sijoittunut nuorten mielenterveysongelmien tukemiseen suuntautuva Crazy? So what! -aloite Slovakiasta sekä viidenneksi sijoittunut syömishäiriöihin keskittyvä Animenta-aloite Italiasta.

Kuvassa Lilinkotisäätiön naiset palkintokyltin kanssa.
Lilinkotisäätiön peli The World of Recovery sijoittui neljänneksi.

Palkintosumma 50 000 euroa jaettiin viiden voittajan kesken. Pääpalkinto on suuruudeltaan 14 000 euroa. Lapinlahden Lähde ja kolme muuta voittajaa saivat kukin 9 000 euroa. 

Pro Lapinlahti mielenterveysseura ry:n toiminnanjohtaja Nonni Mäkikärki ja viestintäasiantuntija Siru Valleala edustivat Brysselissä Pro Lapinlahtea yleisön ja lehdistön edessä torstaina ja kertoivat laajalle yleisölle Lapinlahden mielen hyvinvoinnin sanomaa. 

Pro Lapinlahti mielenterveysseura onnittelee lämpimästi pääpalkinnon voittajaa sekä muita voittajia! Kiitämme myös Euroopan talous- ja sosiaalikomiteaa tästä suuresta kunniasta sekä Helsingin kaupunkia toiminnan pitkäjänteisestä mahdollistamisesta.

Tämä on uskomattoman hieno tunnustus sille kymmenen vuoden väsymättömälle ja suurella sydämellä tehdylle työlle, jota ovat olleet tekemässä sadat ja jopa tuhannet ihmiset vuosien varrella! Palkinto kuuluu kaikille heille, jotka ovat olleet kehittämässä Lapinlahden Lähdettä siksi mielen hyvinvoinnin ja elävän kaupunkikulttuurin keskukseksi mitä se tänä päivänä on. Toivottavasti saamme jatkaa toiminnan kehittämistä vielä seuraavatkin 180 vuotta”, sanoo palkinnon vastaanottanut Pro Lapinlahden toiminnanjohtaja Nonni Mäkikärki.

Kuvassa lapinlahtelaiset voittokyltin kanssa.
Lapinlahden hopeasijoitus koko Euroopan laajuisessa kilpailussa.

Lapinlahden Lähde on kaikille avoin mielen hyvinvoinnin keskus, joka tarjoaa mahdollisuuksia osallisuuteen ja voimaantumiseen luonnon ja kulttuurin äärellä matalalla kynnyksellä. Lähteellä jokainen voi nauttia kohtaamisista ja kulttuurielämyksistä taustastaan riippumatta. Lapinlahden Lähde järjestää kymmenille tuhansille vuosittaisille kävijöille tapahtumia, työpajoja, kursseja, taidenäyttelyitä ja työllistymistä edistävää sekä muuta mielen hyvinvointia tukevaa toimintaa. Yhteistyö Helsingin kaupungin kanssa on syvää. Toiminta Suomen ensimmäisessä psykiatrisessa sairaalassa jatkaa suojellun alueen 180-vuotista mielenterveystyötä. 

Parhaillaan Lapinlahdessa on käynnissä kuntalaisaloitekampanja, joka pyrkii turvaamaan tämän palkitun toiminnan tulevaisuuden. 

Lisätietoja

Euroopan kansalaisyhteiskuntapalkinto: https://www.eesc.europa.eu/en/news-media/press-releases/irelands-third-age-foundation-wins-eesc-civil-society-prize-mental-health
Lapinlahden kuntalaisaloitekampanja: https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/35731
Lapinlahden Lähde: https://lapinlahdenlahde.fi/ & Pro Lapinlahti mielenterveysseura ry
Haastattelupyynnöt ja kuvat: https://lapinlahdenlahde.fi/medialle/
Lilinkotisäätiön The World of Recovery -peli: https://www.theworldofrecovery.fi/
Aihetunnisteet: #etsk #kansalaisyhteiskuntapalkinto #kaikkienlapinlahti #mielenterveystoipuja

Yhteydenotot

Siru Valleala
Viestintäasiantuntija
[email protected]
+358 40 555 8568
Pro Lapinlahti mielenterveysseura ry

Nonni Mäkikärki
Toiminnanjohtaja
[email protected]
+358 40 045 0065
Pro Lapinlahti mielenterveysseura ry


Lapinlahden Lähde

Kulttuurin, mielen hyvinvoinnin ja pienyrittäjyyden keskus Lapinlahden entisessä psykiatrisessa sairaalassa Helsingissä. Olemme turvallisempi, yhdenvertainen tila ja tuomitsemme kaiken syrjinnän.