Skip to main content

Helsingin Lapinlahden Lähde voittajien joukossa Euroopan kansalaisyhteiskuntapalkinnon saajana

Kuvassa Lapinlahden rakennuksen ilmakuva

Tiedote 19.2.2024

Helsingin Lapinlahden Lähde voittajien joukossa Euroopan kansalaisyhteiskuntapalkinnon saajana

Pro Lapinlahti mielenterveysseura ry:n ylläpitämä mielen hyvinvoinnin keskus Lapinlahden Lähde on valittu viiden voittajan joukkoon ETSK:n (Euroopan talous- ja sosiaalikomitea, The European Economic and Social Committee EESC) kansalaisyhteiskuntapalkinnon saajaksi! Palkinto jaetaan vuosittain voittoa tavoittelemattomille ja innovatiivisille projekteille, jotka edistävät eurooppalaisia arvoja. Tänä vuonna kyseessä on kaikkiaan 14. jaettava palkinto ja teemana mielenterveys.

Hakemuksia koko EU:n laajuiseen kilpailuun saapui yli sata 23 eri maasta, ja valinnassa painottuivat hankkeiden luovuus, omistautuminen ja perusteet mielenterveysongelmien kanssa kamppailevien ihmisten auttamiseksi – Euroopan tasolla yhteinen ponnistelu ”hiljaiseksi epidemiaksi” muodostuneen mielenterveystilanteen helpottamiseksi.

Kilpailuun osallistui taiteen, kulttuurin ja mielen hyvinvoinnin keskus Lapinlahden Lähde -projekti, jota luotsaa MIELI Suomen mielenterveys ry:n paikallisyhdistys Pro Lapinlahti mielenterveysseura ry.

”Olemme ylpeitä ja onnellisia palkintopaikasta, joka on osoitus monien vapaaehtoisten työstä Lapinlahden Lähteen hyväksi. Palkinto antaa voimia jatkaa taistelua Lapinlahden pitämiseksi kaupunkilaisten omana”, sanoo Pro Lapinlahden toiminnanjohtaja Nonni Mäkikärki.

Lapinlahden Lähde on kaikille avoin matalan kynnyksen keskus, joka tarjoaa mielen hyvinvointia tukevan, osallisuutta tarjoavan ympäristön voimaantumiseen ja elpymiseen luonnon ja kulttuurin äärellä. Lähteellä saa nauttia kohtaamisista ja kulttuurielämyksistä omasta taustasta vapaana. Toiminta Suomen ensimmäisessä psykiatrisessa sairaalassa Helsingin Lapinlahdessa jatkaa suojellun alueen 180-vuotista mielenterveystyötä. Lapinlahden Lähde järjestää Pro Lapinlahden luotsaamana kymmenille tuhansille vuosittaisille kävijöille tapahtumia, työpajoja, kursseja, taidenäyttelyitä, kuntouttavaa työtoimintaa ja muita mielen hyvinvoinnin palveluja ja toimii tärkeänä kaupunkilaisten kohtaamispaikkana. 

Parhaillaan Lapinlahdessa on käynnissä tärkeä kuntalaisaloitekampanja, joka pyrkii turvaamaan Lapinlahden alueen tulevaisuuden. Lapinlahden omistajuudesta tehdään päätöksiä loppukevään aikana, ja toimintaa uhkaa myynti ulkopuoliselle kiinteistösijoittajalle.

Suomesta palkitaan myös toinen osallistuja, Lilinkotisäätiön The World of Recovery -peli. Kolme muuta voittajaa ovat Irlannista, Italiasta ja Slovakiasta.

Viisi voittajaa jakavat 50 000 euron palkinnon. Palkinnot jaetaan 7.3. Brysselissä palkintogaalassa.

Lisää tietoa: EESC Europa
Lapinlahden kuntalaisaloitekampanja: kuntalaisaloite.fi
Lue lisää Lapinlahden Lähteestä: lapinlahdenlahde.fi
Haastattelupyynnöt ja kuvat: media ja graafinen aineisto

Kuvassa Lapinlahden rakennus ja ihmisiä sekä teksti Kansalaisyhteiskuntapalkinto Lapinlahdelle

Lapinlahden Lähde

Kulttuurin, mielen hyvinvoinnin ja pienyrittäjyyden keskus Lapinlahden entisessä psykiatrisessa sairaalassa Helsingissä. Olemme turvallisempi, yhdenvertainen tila ja tuomitsemme kaiken syrjinnän.