Skip to main content

Laura Birn ja Mika Kaurismäki tukemassa Lapinlahtea MTV Huomenta Suomessa

Kuvassa nainen ja mies televisiossa, Laura Birn ja Mika Kaurismäki Huomenta Suomessa.

Laura Birn ja Mika Kaurismäki olivat torstaiaamuna 15.2. klo 9.38 MTV:n Huomenta Suomi -ohjelmassa haastateltavina Lapinlahden tilanteesta, kuntalaisaloitekampanjastamme ja ennen kaikkea alueen toiminnasta ja merkityksistä.

KATSO VIDEO TÄSTÄ: HUOMENTA SUOMI – Laura Birn ja MIka Kaurismäki tukemassa Lapinlahden sairaala-alueen säilyttämistä

“Ajattelen, että se on kansallisaarre ja ihan ainutlaatuinen paikka”, toteaa Laura Birn Lapinlahdesta ja korostaa muun muassa sitä, että alueen kauniin puiston ja rakennusten lisäksi pitäisi suojella myös Lapinlahden ainutlaatuinen toiminta. Hänen mukaansa Lapinlahdessa yhdistyvät mielenterveystyö, kulttuuri ja taide niin, että alue on aidosti avoin aivan kaikille. Lapinlahdessa kaikki ihmiset taustaan katsomatta pääsevät osaksi yhteisöä.

“Siellä pyritään maksimaaliseen inhimilliseen hyvinvointiin.”

Tästä esimerkkeinä Birn mainitsee Lapinlahden kuntouttavan, työllistävän, yksinäisyyttä torjuvan ja integraatiota lisäävän toiminnan. Hän on myös huolissaan siitä, että jos Lapinlahti kaupallistuu liikaa, sinne eivät olisi tulevaisuudessa tervetulleita enää ne ihmisryhmät, joille paikka nyt on niin elintärkeä.

Birn tuo keskusteluun mukaan myös kansainvälisen ulottuvuuden ja korostaa, miten paljon Lapinlahden uniikkia kokonaisuutta ihastellaan ja arvostetaan ympäri maailmaa. Hän myös toteaa, että Lapinlahdessa kukoistavat samanaikaisesti kaupalliset ja ei-kaupalliset toiminnot eikä alueella olla kaupallisia toimintoja vastaan. Paikan läpileikkaava eetos on kuitenkin se, että se on fyysisesti, henkisesti ja taloudellisesti saavutettava kaikille – esimerkiksi päivittäin auki olevien taide- ja kulttuurinäyttelyiden ja -tapahtumien kautta.

Mika Kaurismäki toppuuttelee median väitteitä Lapinlahden kunnosta

Kaurismäki taas painottaa Lapinlahden tunnelmaa, joka on hyvinvointia edistävää monella tavalla. Hän on huolissaan siitä, että jos nyt aloitetaan Lapinlahden yksityistämiskierre, ei lopulta tiedetä, kenen omistukseen tämä arvokas alue päätyy. Kaurismäki myös peräänkuuluttaa sitä, että Lapinlahden rakennukset kannattaisi kunnostaa vaiheittain niin, että alueen monipuolinen ja hyvin toimiva nykytoiminta voisi jatkua muodossa tai toisessa. Tämä toiminta olisi vaarassa tuhoutua tyystin, jos remontti toteutettaisiin kertarysäyksellä.

Kaurismäki myös toppuuttelee mediassa esiintyviä väitteitä, joiden mukaan Lapinlahden rakennukset olisivat “hirvittävässä kunnossa”. Sen sijaan hän korostaa sitä, miten Lapinlahden rakennukset ovat oikein hyvin kunnostettavissa lähelle alkuperäistä loistoaan. Hän myös tekee relevantin rinnastuksen Lapinlahden ja Finlandia-talon välille: Finlandia-talo on arvokasta yhteistä kulttuuriperintöämme, josta pidämme hienosti huolta yhteisin resurssein. Lapinlahti ansaitsisi tulla kohotetuksi osaksi tätä samaa kansallisesti merkittävien yhteisten kulttuuriperintömonumenttiemme kaanonia.

Kaurismäki tuo myös esiin sen tärkeän huomion, että Lapinlahti-yhteisön toimijat ovat sitoutuneita itse rahoittamaan oman toimintansa ja toimintojen vaatiman tulevan ylläpidon, mutta toivovat julkiselta vallalta apua vuosikymmenten saatossa kertyneen korjausvelan kuittaamiseen. Lapinlahdessa ei ole siis tulevaisuudessa tarkoitus “elellä verovaroin”, vaan päinvastoin tehdä kokonaistaloudellisesti järkevää ja vaikuttavaa ihmisten mielen hyvinvointia ja osallisuutta edistävää toimintaa.

Mika Kaurismäki ja Laura Birn

Ja kuten Laura Birn haastattelun lopussa toteaa, on kysymys Lapinlahdesta mitä suurimmissa määrin arvokysymys: Kysymys siitä, minkälaisten ihmisten sallimme kuulua osaksi yhteisöjämme. Kuuluvatko elinvoimaiseen kaupunkiin hekin, joille vaikkapa kauppakeskus ei ole luontevin toimintaympäristö? Pitääkö kaupunkisuunnittelussa korvata ainutlaatuisia paikalliskulttuurin paikkoja sijoittajavetoisilla kaupallisilla kohteilla? Siitä myös Lapinlahden kuntalaisaloitteessa on pohjimmiltaan kysymys.

Kiitos Laura ja Mika väkevistä sanoistanne Lapinlahden taiteiden, kulttuurin, mielen hyvinvoinnin ja pienyrittäjyyden keskuksen puolesta!

Laura Birnin ja Mika Kaurismäen haastattelun voit katsoa kokonaisuudessaan täältä: Huomenta Suomi

Lapinlahti ON kaikkien! -kuntalaisaloitteen pääset allekirjoittamaan täällä – osallistu ja vaikuta kaupunkiisi: Lapinlahden kuntalaisaloite


Lapinlahden Lähde

Kulttuurin, mielen hyvinvoinnin ja pienyrittäjyyden keskus Lapinlahden entisessä psykiatrisessa sairaalassa Helsingissä. Olemme turvallisempi, yhdenvertainen tila ja tuomitsemme kaiken syrjinnän.