Skip to main content

Kiinteistösijoittaja Nrep vetäytyy Lapinlahti-hankkeesta, mutta Lapinlahti-yhteisön Lapinlahti 360 -hanke etenee suunnitellusti

Kaikkien Lapinlahti kuva

Lapinlahti-yhteisön tiedote 29.2.2024, julkaisuvapaa heti

Helsingin Sanomat uutisoi tänään 29.2.2024, että kiinteistösijoittaja NREP vetäytyy Lapinlahti-hankkeesta: https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000010258613.html. Tämä on ollut hyvin odotettu päätös siitä lähtien, kun NREP sai kaupungilta kehittämisvarauksen Kalasatamaan Koksikadun kolmion kortteliin ilman sitoumuksia Lapinlahden suhteen ja kun yleiset rakentamis- ja rahoituskustannukset jatkoivat samaan aikaan nousuaan.

Helsingin Sanomien jutussa todetaan, että ”useat Lapinlahden nykyiset käyttäjät ja heidän tukijansa ovat toivoneet remonttia tehtäväksi vaiheittain. Se kuitenkin lisäisi remontin hintaa entisestään”. Vanhojen kohteiden säästäviin kunnostuksiin erikoistuneet arkkitehdit sekä kuntotutkimukset toteuttanut Afry suosittelevat Lapinlahden rakennusten kunnostamista vaiheittain. Tämä ei automaattisesti kasvata korjausurakan hintaa merkittävästi, vaan voi päinvastoin auttaa pitämään kustannuksia kurissa, kun vältetään kertaurakassa vääjäämättömästi eteen tulevista yllätyksistä ja mahdollista virheistä johtuvia kalliita lisätöitä.

Lisäksi vaiheittainen remontointi mahdollistaisi vuokratulojen saamisen rakennuksista myös remonttivaiheen aikana ja ylläpitäisi ja vahvistaisi Lapinlahden nykytoimintojen avainkohderyhmien toiminta- ja työkykyä. Tällä olisi merkittäviä positiivisia hyvinvointi-, työllisyys- ja talousvaikutuksia.

Lapinlahti-yhteisö on edelleen äärimmäisen sitoutunut Lapinlahti-hankkeeseen. Lapinlahti-säätiö tulee jättämään Helsingin kaupungille päivitetyn version Lapinlahti 360 -suunnitelmastaan maaliskuun aikana. Tätä tukee kuntalaisaloitekampanja, johon on kertynyt jo yli 4500 allekirjoitusta. Tällä allekirjoitusmäärällä Lapinlahti-yhteisön kuntalaisaloite on jo nyt, vain alle neljän viikon nimien keräämisen jälkeen, Suomen kaikkien aikojen viidentoista allekirjoitetuimman kuntalaisaloitteen joukossa. Kuntalaisaloitteella vaaditaan, että Helsingin kaupunginvaltuusto tekee periaatepäätöksen, jonka mukaan Helsingin kaupunki jatkaa Lapinlahden entisen sairaala-alueen, puiston ja rakennusten pääomistajana ja kaupunki turvaa Lapinlahden taiteiden, kulttuurin ja mielen hyvinvoinnin keskuksen tulevaisuuden.

Lapinlahti-yhteisö kutsuu kaikki halukkaat tahot, kuten nyt oman hankkeensa hylänneen NREP:n, mukaan Lapinlahti 360 -hankkeeseensa. Tässä julkisesti enemmistöomistetussa sekä demokraattisesti ja läpinäkyvästi hallinnoidussa hankkeessa voi hyvin olla vähemmistöomistajan roolissa mukana myös muita kaupallisia kiinteistösijoittajia ja yleishyödyllisiä tahoja.

Lapinlahden rakennusten säästävien korjausten suunnittelu sekä Kaikkien Lapinlahden vaaliminen tuleville sukupolville vaatii vielä paljon työtä, mutta olemme jo hyvin lähellä hyviä, kauaskantoisia ja kestäviä sekä kokonaistaloudellisesti järkeviä päätöksiä ja ratkaisuja. Lapinlahti-yhteisö toivookin nyt viisaita ja vastuullisia päätöksiä Helsingin poliittisilta päättäjiltä sekä hyvin sujuneen yhteistyön jatkumista kaupungin ja sen kumppaneiden kanssa!

Koko Lapinlahti-yhteisön puolesta,

Ville Pellinen
Toimitusjohtaja, Lapinlahden Lähde Oy (MIELI Suomen Mielenterveys ry:n tytäryhtiö)
Varapuheenjohtaja, Lapinlahti-säätiö
Puheenjohtaja, Lapinlahti-yhteisön Ohjausryhmä
+358 40 665 6605
https://lapinlahdenlahde.fi/

ALLEKIRJOITA KUNTALAISALOITE: https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/35731


Lapinlahden Lähde

Kulttuurin, mielen hyvinvoinnin ja pienyrittäjyyden keskus Lapinlahden entisessä psykiatrisessa sairaalassa Helsingissä. Olemme turvallisempi, yhdenvertainen tila ja tuomitsemme kaiken syrjinnän.