Lapinlahden Lähde

Lapinlahden Lähde

Lapinlahden Lähde on Helsingissä vanhassa Lapinlahden sairaalassa toimiva mielen hyvinvoinnin ja kulttuurin tapahtumapaikka, joka on avoinna kaikille kävijöille päivittäin. Lapinlahden Lähde järjestää viikoittain monenlaisia hyvinvointiin ja kulttuuriin liittyviä tapahtumia, isännöi luentoja, seminaareja ja keskustelutilaisuuksia sekä tarjoaa tiloja ja puitteita monenlaiselle mielen hyvinvointia ja kulttuuria edistävälle toiminnalle. Lähde ylläpitää näyttelytoimintaa Galleria Lapinlahdessa, sekä Käytävägalleriassa. Kahvila Lähde on vilkas kohtaamispaikka, joka ruokkii niin makean kuin suolaisen ystäviä. Lähteen sauna lämpeää säännöllisesti ja tarjoaa elämykselliset löylyt kaikille saunan ystäville Helsingin vanhimmassa yleisessä käytössä olevassa saunassa. Lisäksi kävijöitä palvelee taidekäsityöläisten tuotteita esittelevä ja myyvä Lähteen Puoti sekä second hand -liike Patina.

Ajankohtaisista tapahtumista löydät lisätietoja Tapahtumat-sivulta, mutta myös Lähteen Facebook-sivuilta. Pulputusta Lähteeltä -uutiskirjeen voit tilata täältä.

Toivotamme kaikki tervetulleiksi kanssamme tutustumaan, osallistumaan, nauttimaan Lapinlahden Lähteelle!

Lapinlahden historia

Lähes 200-vuotias Lapinlahden sairaala valmistui vuonna 1841 keisarillisen käskyn seurauksena Suomen ensimmäiseksi psykiatriaan erikoistuneeksi sairaalaksi. Sairaalan historiasta löytyy monia kuuluisia nimiä kuten Aleksis Kivi ja Jean Sibeliuksen veli Christian Sibelius, joka toimi sairaalan ylilääkärinä ja on merkittävä henkilö psykiatrisen hoidon historiassa. Lapinlahden Lähteen juuret ovat syvällä rakennuksen historiassa, sillä Lapinlahden sairaalassa alkunsa on saanut myös Suomen Mielenterveysseura ry.
Carl Ludvig Engelin suunnittelema rakennus toimi sairaalana vuoteen 2007 asti, jolloin Helsingin kaupunki päätti, ettei talovanhus sovellu enää alkuperäiseen käyttöönsä. Viimeiset potilaat poistuivat rakennuksesta vuonna 2008 syömishäiriöpoliklinikan muuttaessa HYKS:n Psykiatriakeskukseen, entiseen Hesperian sairaalaan. Mukana aloitteen tekemisessä syksyllä 2013 oli useita mielenterveysalan yhdistyksiä muun muassa Suomen Mielenterveysseura sekä Pro Lapinlahti Mielenterveysseura ry.

Nyt samoissa tiloissa toimii Lapinlahden Lähde, kaikille avoin mielen hyvinvoinnin ja monipuolisten tapahtumien keskus, jonka pyrkimyksenä on säilyttää vanha sairaalarakennus ihmisen mielen hyvinvoinnin vaalijana, avata tiloja kaupunkilaisten käyttöön sekä edistää kaupungin elinvoimaisuutta. Naapuristamme, sairaalanrakennuksen pohjoissiivestä, löydät Osuuskunta Lapinlahden Tilajakamon.

Kohti Lähdettä

Ortodoksisen hautausmaan ja Hietaniemen hautausmaan välissä kulkevaa Lapinlahdentietä pitkin pääset Lapinlahden sairaalan pääportille. Portilla sinua on vastassa upea sairaalapuisto, joka on ennen jatkunut nykyiselle Ruoholahden metroasemalle asti. Puisto on keväisin täynnä Pro Lapinlahden jokasyksyisen tempauksen aikana istuttamia kukkia. Puiston vasemmalta puolelta löydät entisen puusepän- ja maalarinverstaaksi rakennetun vaalean hirsitalon, jossa sinua palvelevat Lähteen Puoti ja Lähteen Patina. Ylilääkäri Fahlanderin istuttamat valtavat lehmukset ohjaavat sinut pääportilta sairaalan päärakennuksen sisäpihalle, josta vasemmanpuoleisesta ovesta pääset Kahvila Lähteelle, kahvilan takana sijaitsevaan matalan kynnyksen taidenäyttelytoimintaa järjestävään Käytävägalleriaan, sekä toisen kerroksen nykytaiteeseen keskittyvään Galleria Lapinlahteen.

Lähteellä pääset tutustumaan ja ihastumaan taiteeseen, oppimaan uusia asioita luennoilta ja työpajoista sekä nauttimaan kahvilan antimista. Tiloissamme tapahtuu kaikkea brunsseista teatteriesityksiin. Suurin osa tapahtumistamme on maksuttomia, jotta mahdollisimman moni voisi osallistua. Meillä pääset osallistumaan ja kohtaamaan muita ihmisiä ja kahvilan väki kertoo mielellään enemmän Lähteen toiminnasta ja arvoista. Lähteellä voit myös järjestää juhlia, tapahtumia tai seminaareja, joihin voimme sisällyttää esimerkiksi historiakierroksen Lapinlahden sairaalan tiloissa. Lapinlahden Lähde on yhteistä maaperää kaikille kaupunkilaisille, keidas kaupungin keskellä.

Lapinlahden Lähteen kaikki toiminta kiteytyy viiteen teemaan:

  • Yritys ja oivallus: Meillä syntyy ideoita ja uusia yrityksiä, sillä paikkaamme kokeilukulttuurin aukkoa Helsingissä. Meillä saa ja kannattaa kokeilla.
  • Työ ja merkityksellisyys: Luomme tulevaisuuden työpaikkoja ja tarjoamme polkuja työttömyydestä työhön. Tarjoamme mahdollisuuden työelämälähtöiseen oppimiseen sekä verkostoitumiseen yhteistyössä oppilaitosten kanssa. Meillä on myös paikkoja vapaaehtoisille.
  • Mieli ja hyvinvointi: Järjestämme rentouttavia, virkistäviä ja rauhoittavia palveluita sekä tapahtumia. Osa niistä on maksullisia, mutta tarjoamme paljon myös maksutonta toimintaa.
  • Taide ja arki: Meiltä löytyy taiteen saralla laaja skaala erilaisia toimijoita ja tapahtumia. Osallistuminen ja yhteisöllisen taiteen luominen onnistuu työpajoissa ja tapahtumissa.
  • Yhteisö ja osallisuus: Meillä kaikki, niin kävijät, vapaaehtoiset kuin vuokralaisetkin ovat osa yhteisöä. Lähde on yhteistä maaperää kaikille ihmisille, jossa jokainen voi osallistua. Meillä on valtavat mahdollisuudet yllättäväänkin yhteistyöhön.

Lapinlahden Lähteen toimintaa koordinoi Suomen Mielenterveysseura.

Tule mukaan!

Haluamme säilyttää kulttuurihistoriallisesti merkittävän sairaalarakennuksen mielen hyvinvoinnin ylläpitäjänä ja kaikille avoimena kulttuurielämysten tarjoajana. Tällä hetkellä vaadimme Helsingin kaupunkia tekemään kestävän päätöksen Lapinlahden sairaalan kohtalosta. Lapinlahden Lähdettä ja vanhaa sairaalaa voit tukea tulemalla mukaan vapaaehtoiseksi, allekirjoittamalla adressin, lahjoittamalla osaamistasi, aikaasi tai vaikkapa tavaroita Lähteen Patinaan! Mesenaatiksi voi ryhtyä pienelläkin panostuksella.

Lapinlahden Lähteen arkea pääset seuraamaan myös sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #lapinlahdenlähde.
Facebook, Twitter, Instagram
Lapinlahden Lähde, Lapinlahdentie 1, 00180 Helsinki

Läs om Lappvikens Källa på svenska här.

Tukijat
Yhteistyökumppanit
Hankkeet
Ryhdy Mesenaatiksi