Lapinlahden Lähde

Lapinlahden Lähde

2 weeks ago

Nyt sataa, mutta ilman pitäisi parantua viikonloppua kohti. Kahvila Lähteellä tarjolla kesäisiä herkkuja, kuten tämä kuvan vegaaninen mangokerrosjogurtti. Tervetuloa viihtyisään kahvilan ... See more

2 weeks ago
Galleria Lapinlahti

Taiteilijatapaaminen tänään klo 15-17, tervetuloa!

Tekemistä ensi sunnuntaiksi? Galleria Lapinlahdessa parhaillaan esillä olevan näyttelyn taiteilijat ovat tavattavissa sunnuntaina 1.7. klo 15-17.
Tervetuloa kuulemaan, mitä ryhmä OOO:n ... See more

2 weeks ago

Tervetuloa tänään raikkaan tuulen läpi Lapinlahteen. Avoinna ovat kahvila, Galleria, sauna, Puoti ja Patina! Galleriassa on taiteilijatapaaminen klo 15-17!

Lapinlahden Lähde: kaikille avoin kulttuurin ja hyvinvoinnin keidas

  • mielen hyvinvoinnin ja kulttuurin tapahtumapaikka vanhassa Lapinlahden sairaalassa, Helsingin keskustan tuntumassa
  • tiloja ja puitteita, hyvinvointiin ja kulttuuriin liittyviä tapahtumia, luentoja, seminaareja ja keskustelutilaisuuksia
  • näyttelytoimintaa Galleria Lapinlahdessa ja Käytävägalleriassa
  • maistuvat keittolounaat sekä kahvilaherkut makean ja suolaisen ystäville Kahvila Lähteeltä
  • Helsingin vanhimman yleisösaunan Lähteen saunan löylyt saunan ystäville
  • taidekäsityöläisten käsityöt ja second hand-tuotteet Lähteen Puodista ja Patinasta

Ajankohtaiset tapahtumat löytyvät Tapahtumat-sivulta sekä Lähteen Facebook-sivuilta.
Lapinlahden Lähteen arkea pääset seuraamaan myös sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #lapinlahdenlahde
Facebook, Twitter, Instagram
Läs om Lappvikens Källa på svenska här.


UUTISIA

Eveliina Harjuhahdon näyttely Venetsia-talossa
TAITEEN TEKEMINEN ON ANTANUT VALTAVASTI VOIMAA Jyväskyläläisen Eveliina Harjuhahdon elämässä on meneillään yksi isoimmista jutuista. Kesäkuun lopussa avautui hänen ensimmäinen
Read more.
ELÄMÄSSÄ ETEENPÄIN ryhmävalmennus
Read more.
Pro Lapinlahti mielenterveysseura ry hakee tapahtumajärjestelijää
Pro Lapinlahti mielenterveysseura – Pro Lappviken ry ylläpitää ja kehittää Lapinlahden entisestä sairaalasta kukoistavaa Lapinlahden Lähde nimistä tapahtumakeskusta, jossa ovat
Read more.

Pro Lapinlahti 30 vuotta

Lapinlahti on elossa ja vahvasti

Lapinlahden entisen sairaalan auditorio oli lähes täynnä, kun Pro Lapinlahti, nykyisin Pro Lapinlahti mielenterveysseura ry, juhlisti 30- vuotista taistelua sairaalan ja alueen puolesta tiistaina 15.5.2018. ”Lapinlahti on elossa ja vahvasti. Tapahtumia on lähes 200 ja kävijöitä runsaat 50 000 vuosittain”, totesi seuran puheenjohtaja Katja Liuksiala.
”Keskeistä on koko yhdistyksen historian ajan ollut säilyttää Lapinlahti arvoisessaan käytössä mielen hyvinvointia ja mielenterveyttä vaalien”, kiteytti Liuksiala monivaiheisia vuosikymmeniä. Erityisesti Liuksiala kiitti vapaaehtoisia työntekijöitä, joita tuli alkumetreiltä lähtien runsaasti mukaan toimintaa ideoimaan, tapahtumia järjestämään tai vaikka kahvinkeittoon.
Mielenterveysseuran tervehdyksen ja kiitokset Pro Lapinlahdelle toi kehitysjohtaja Kristian Wahlbeck, joka samalla kertoi Lapinlahden Lähteen tulevaisuuden näkymistä.
Tietokirjailija ja tutkija Maija Kerko valotti kiinnostavalla tavalla Pro Lapinlahden vaiheita potilasliikkeen ja kansalaisaktivismin näkökulmasta. Tutkija Sari Näre muisteli valtuustotyönsä kautta 2000-luvun alun keskustelua Lapinlahden sairaalan tulevaisuudesta.
Juhlatilaisuudessa haluttiin myös muistaa pitkään yhdistyksen toiminnassa mukana olleita aktiiveja. Kunniajäseniksi nimitettiin sairaanhoitajana Lapinlahdessa toiminut Pirkko Nilsson, sairaalapastorina työskennellyt Kaisa Välttilä, ylilääkärinä toiminut ja rakennuksen suojelupäätöksen vuonna 1993 maaliin saattanut psykiatri Matti Ponteva. Kunniapuheenjohtajaksi nimitettiin yhdistyksen entinen pitkäaikainen puheenjohtaja Jussi Lehtonen.
Yleisön herkisti hienolla tavalla näyttelijä Jussi Lehtosen ja muusikko Mikko Perkolan esitys. Lehtosen lausumat keskiaikaiset sonetit kertoivat pyyteettömästä, ikuisesta rakkaudesta. Perkolan viola da gamba loi elektronisine mausteineen tunnetilaan sopivan atmosfäärin.

Uusimaa-palkinto Lapinlahden Lähteelle

Uudenmaan maakuntahallitus valitsi vuoden 2018 Uusimaa-palkinnon saajaksi Lapinlahden Lähteen. Palkinto jaetaan vuosittain tunnustuksena maakunnan hyväksi tehdystä työstä.
Helsingin keskustan kainalossa sijaitseva merellinen sairaalamiljöö on hyvinvoinnin, mielenterveyden ja yhteisöllisyyden olohuone, joka toivottaa tervetulleeksi niin vierailijat, taiteilijat, yrittäjät kuin vapaaehtoisetkin.


Kuvassa Uusimaa-palkinnon saajat ja luovuttajat; Katja Liuksialan kädessä kunniakirja
Uusimaa-palkinto luovutettiin Lapinlahden Lähteellä toimivan Pro Lapinlahti Mielenterveysseura ry:n puheenjohtajalle Katja Liuksialalle Kahvila Lähteellä maanantaina 7.5.
Maakuntahallituksen puheenjohtaja Markku Markkula ja maakuntajohtaja Ossi Savolainen kiittivät Lapinlahden Lähdettä hyvinvoinnin ja yhteisöllisyyden lisäämisestä maakunnassa.

Vastalääkettä yksinäisyydelle

Pro Lapinlahti Mielenterveysseura ry viettää tänä vuonna 30-vuotisjuhlavuottaan. Seuran puheenjohtaja Katja Liuksiala otti palkinnon vastaan iloisena siitä, että Lapinlahden aktiivinen toiminta on huomattu. Viime vuonna sairaala-alueella vieraili noin 60 000 kävijää.
− Tämä tunnustus lämmittää kaikkia, jotka ovat edistäneet Lapinlahden sairaala-alueen uutta elämää. Uskon, että Lapinlahteen liitetään arvoja, kuten yhteisvastuu ja yhteisen kulttuurihistorian vaaliminen. Toimintamme on vastalääkettä yksinäisyydelle ja tehoelämälle, Liuksiala toteaa.

Voima syntyy yhteisöllisyydestä

Vanha Lapinlahden sairaalamiljöö sijaitsee Helsingin keskustan tuntumassa meren rannalla. Sadat ammattilaiset ja vapaaehtoiset sekä kymmenet tuhannet vieraat ovat ottaneet alueen omakseen ja kehittäneet sitä rohkeasti omakseen.
Kunnostetuissa tiloissa työskentelee sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia, vapaaehtoisia, taiteilijoita ja yrittäjiä. Lapinlahteen Lähteen voima syntyy yhteisöllisyydestä, jossa eri alat oppivat toisiltaan ja ovat yhdessä enemmän.
Alueen kahvila, taidegalleria, lahjatavarapuoti sekä mielenterveyden hoidon historiasta kertova Mental Museum tarjoavat elämyksiä ja hengähdystaukoja alueella vieraileville. Ravintola Loop loihtii herkkuja hävikkiruoasta. Lapinlahden 1880-luvulla rakennettu sauna on Helsingin vanhin edelleen toimiva yleisösauna.
− Parasta on, kun erilaiset ihmiset yhdessä luovat uutta, kertoo Liuksiala. Yhteisten tapahtumien järjestäminen on tuonut yhteen niin vapaaehtoisia, lähialueen asukkaita kuin omia toimijoitamme.
Lapinlahteen Lähteen alueella järjestetään lukuisia maksuttomia tapahtumia luennoista linturetkiin. Myös pop-up-toiminta sekä projektit ovat tärkeä osa Lapinlahden Lähteen elinvoimaa.­

Tule mukaan!

Haluamme säilyttää historiallisen Lapinlahden kaikille avoimena kulttuurin ja hyvinvoinnin paikkana. Vaadimme Helsingin kaupunkia tekemään kestävän päätöksen Lapinlahden sairaalan kohtalosta. Voit tukea Lapinlahden Lähdettä ja vanhaa sairaalaa tulemalla vapaaehtoiseksi, allekirjoittamalla adressin, lahjoittamalla osaamistasi, aikaasi tai vaikkapa tavaroita Lähteen Patinaan! Mesenaatiksi voi ryhtyä pienelläkin panostuksella.
Tukijat
Yhteistyökumppanit
Hankkeet
Ryhdy Mesenaatiksi
Tavoitteena on säilyttää vanha sairaalarakennus kaupunkilaisten mielen hyvinvoinnin vaalijana, avata tiloja kaikkien käyttöön sekä edistää kaupungin elinvoimaisuutta. Sairaalanrakennuksen pohjoissiivestä löytyy Osuuskunta Lapinlahden Tilajakamo.

Lähteen toiminnan kiteytys

1. Yritys ja oivallus
Lähteellä saa ja kannattaa kokeilla, synnyttää ideoita ja uusia yrityksiä. Lähde vaalii kokeilukulttuuria Helsingissä.
2. Työ ja merkityksellisyys
Lähteellä luodaan tulevaisuuden työpaikkoja ja tarjotaan polkuja työttömyydestä työhön, työelämälähtöiseen oppimisen sekä oppilaitosyhteistyön kautta. Vapaaehtoisillekin on paikkoja.
3. Mieli ja hyvinvointi
Lähteellä järjestetään rentouttavia, virkistäviä ja rauhoittavia palveluita sekä tapahtumia. Maksuttomia tapahtumia on paljon.
4. Taide ja arki
Taiteen saralla Lähteeltä löytyy laaja skaala toimijoita ja tapahtumia. Osallistuminen ja yhteisöllisen taiteen luominen onnistuu työpajoissa ja tapahtumissa.
5. Yhteisö ja osallisuus
Vapaaehtoiset, vuokralaiset ja muut toimijat ovat osa Lapinlahden Lähteen yhteisöä, johon myös vieraat ovat tervetulleita.

Historian havinaa Lapinlahdessa

Carl Ludvig Engelin suunnittelema Lapinlahden sairaala valmistui keisarillisesta käskystä vuonna 1841 Suomen ensimmäiseksi psykiatrian sairaalaksi. Suomen kansalliskirjailija Aleksis Kivi oli hoidossa sairaalassa 1871-72 kroonisen melankolian vuoksi. Jean Sibeliuksen veli Christian Sibelius toimi sairaalan ylilääkärinä 1900-luvun alussa ja kehitti psykiatrista hoitoa. Sairaalassa perustettiin myös nykyisen Lapinlahden Lähteen koordinoija, Suomen Mielenterveysseura nimellä Skyddsföreningen för Sinnessjuka – Turvayhdistys mielenvikaisia varten 1897.
Lapinlahteen liittyy lukuisia tarinoita. Eräs näistä kertoo ulkoministeri Rudolf Holstin vierailusta Lapinlahteen. Hoitaja erehtyi luulemaan itseään ministeriksi “väittänyttä” Holstia aivan hulluksi ja toimitti tämän pikaisesti suljetulle osastolle kuumaan kylpyyn hoidettavaksi. Sekaannus selvisi vasta seuraavana aamuna.
Lapinlahdessa toimi psykiatrinen sairaala vuoteen 2007 asti. Silloin Helsingin kaupunki päätti, ettei talovanhus sovellu enää alkuperäiseen käyttöönsä. Viimeiset potilaat poistuivat rakennuksesta 2008, kun syömishäiriöpoliklinikka muutti HYKS:n Psykiatriakeskukseen.
Aloitteessa 2013 hyvinvointitoiminnan käynnistämiseksi oli mukana useita mielenterveysalan yhdistyksiä. Nyt tiloissa toimii Lapinlahden Lähde. Toimintaa koordinoi Suomen Mielenterveysseura.