Lapinlahden Lähde

Lapinlahden Lähde: kaikille avoin kulttuurin ja hyvinvoinnin keidas

  • mielen hyvinvoinnin ja kulttuurin tapahtumapaikka vanhassa Lapinlahden sairaalassa, Helsingin keskustan tuntumassa
  • tiloja ja puitteita, hyvinvointiin ja kulttuuriin liittyviä tapahtumia, luentoja, seminaareja ja keskustelutilaisuuksia
  • näyttelytoimintaa Galleria Lapinlahdessa ja Käytävägalleriassa
  • maistuvat keittolounaat sekä kahvilaherkut makean ja suolaisen ystäville Kahvila Lähteeltä
  • Helsingin vanhimman yleisösaunan Lähteen saunan löylyt saunan ystäville
  • taidekäsityöläisten käsityöt ja second hand-tuotteet Lähteen Puodista ja Patinasta

Ajankohtaiset tapahtumat löytyvät  Tapahtumat-sivulta  sekä Lähteen Facebook-sivuilta.

Lapinlahden Lähteen arkea pääset seuraamaan myös sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #lapinlahdenlahde
Facebook, Twitter, Instagram

Läs om Lappvikens Källa på svenska här.

Tule mukaan!

Haluamme säilyttää historiallisen Lapinlahden  kaikille avoimena kulttuurin ja hyvinvoinnin paikkana. Vaadimme Helsingin kaupunkia tekemään kestävän päätöksen Lapinlahden sairaalan kohtalosta. Voit tukea Lapinlahden Lähdettä ja vanhaa sairaalaa  tulemalla vapaaehtoiseksi, allekirjoittamalla adressin, lahjoittamalla osaamistasi, aikaasi tai vaikkapa tavaroita Lähteen Patinaan! Mesenaatiksi voi ryhtyä pienelläkin panostuksella.

Tukijat
Yhteistyökumppanit
Hankkeet
Ryhdy Mesenaatiksi

Tavoitteena on säilyttää vanha sairaalarakennus kaupunkilaisten mielen hyvinvoinnin vaalijana, avata tiloja kaikkien  käyttöön sekä edistää kaupungin elinvoimaisuutta. Sairaalanrakennuksen pohjoissiivestä löytyy Osuuskunta Lapinlahden Tilajakamo.

Lähteen toiminnan kiteytys

1. Yritys ja oivallus
Lähteellä saa ja kannattaa kokeilla, synnyttää ideoita ja uusia yrityksiä. Lähde vaalii kokeilukulttuuria Helsingissä.

2. Työ ja merkityksellisyys
Lähteellä luodaan tulevaisuuden työpaikkoja ja tarjotaan polkuja työttömyydestä työhön, työelämälähtöiseen oppimisen sekä oppilaitosyhteistyön kautta. Vapaaehtoisillekin on paikkoja.

3. Mieli ja hyvinvointi
Lähteellä järjestetään rentouttavia, virkistäviä ja rauhoittavia palveluita sekä tapahtumia.  Maksuttomia tapahtumia on paljon.

4. Taide ja arki
Taiteen saralla Lähteeltä löytyy laaja skaala toimijoita ja tapahtumia. Osallistuminen ja yhteisöllisen taiteen luominen onnistuu työpajoissa ja tapahtumissa.

5. Yhteisö ja osallisuus
Vapaaehtoiset, vuokralaiset ja muut toimijat ovat osa Lapinlahden Lähteen yhteisöä, johon myös vieraat ovat tervetulleita.

Historian havinaa Lapinlahdessa

Carl Ludvig Engelin suunnittelema Lapinlahden sairaala valmistui keisarillisesta käskystä vuonna 1841 Suomen ensimmäiseksi psykiatrian sairaalaksi. Suomen kansalliskirjailija Aleksis Kivi oli hoidossa sairaalassa 1871-72 kroonisen melankolian vuoksi. Jean Sibeliuksen veli Christian Sibelius toimi sairaalan ylilääkärinä 1900-luvun alussa ja kehitti psykiatrista hoitoa. Sairaalassa perustettiin myös nykyisen Lapinlahden Lähteen koordinoija, Suomen Mielenterveysseura nimellä Skyddsföreningen för Sinnessjuka – Turvayhdistys mielenvikaisia varten 1897.

Lapinlahteen liittyy lukuisia tarinoita. Eräs näistä kertoo ulkoministeri Rudolf Holstin vierailusta Lapinlahteen. Hoitaja erehtyi luulemaan itseään ministeriksi “väittänyttä” Holstia aivan hulluksi ja toimitti tämän pikaisesti suljetulle osastolle kuumaan kylpyyn hoidettavaksi. Sekaannus selvisi vasta seuraavana aamuna.

Lapinlahdessa toimi psykiatrinen sairaala vuoteen 2007 asti. Silloin Helsingin kaupunki päätti, ettei talovanhus sovellu enää alkuperäiseen käyttöönsä. Viimeiset potilaat poistuivat rakennuksesta 2008, kun syömishäiriöpoliklinikka muutti HYKS:n Psykiatriakeskukseen.

Aloitteessa 2013 hyvinvointitoiminnan käynnistämiseksi oli mukana useita mielenterveysalan yhdistyksiä. Nyt  tiloissa toimii Lapinlahden Lähde. Toimintaa koordinoi Suomen Mielenterveysseura.