Lapinlahden Lähde

Historian havinaa Lapinlahdessa

Carl Ludvig Engelin suunnittelema Lapinlahden sairaala valmistui keisarillisesta käskystä vuonna 1841 Suomen ensimmäiseksi psykiatrian sairaalaksi. Suomen kansalliskirjailija Aleksis Kivi oli hoidossa sairaalassa 1871–72 kroonisen melankolian vuoksi. Jean Sibeliuksen veli Christian Sibelius toimi sairaalan ylilääkärinä 1900-luvun alussa ja kehitti psykiatrista hoitoa. Sairaalassa perustettiin myös nykyisen Lapinlahden Lähteen koordinoija, Suomen Mielenterveysseura nimellä Skyddsföreningen för Sinnessjuka – Turvayhdistys mielenvikaisia varten 1897.

Lapinlahteen liittyy lukuisia tarinoita, ja eräs niistä kertoo ulkoministeri Rudolf Holstin vierailusta Lapinlahteen. Hoitaja erehtyi luulemaan itseään ministeriksi “väittänyttä” Holstia aivan hulluksi ja toimitti tämän pikaisesti suljetulle osastolle kuumaan kylpyyn hoidettavaksi. Sekaannus selvisi vasta seuraavana aamuna.

Lapinlahdessa toimi psykiatrinen sairaala vuoteen 2007 asti. Silloin Helsingin kaupunki päätti, ettei talovanhus sovellu enää alkuperäiseen käyttöönsä. Viimeiset potilaat poistuivat rakennuksesta 2008, kun syömishäiriöpoliklinikka muutti HYKS:n Psykiatriakeskukseen.

Alueen rakennukset

Lapinlahden sairaala-alueen rakennuksiin kuuluu päärakennuksen lisäksi Venetsia-rakennus, sauna, vanha terapiatalo, omenapuutalo sekä lato.

Venetsia-rakennus on toiminut ennen muun muassa sairaalan pesulana sekä henkilökunnan asuintalona. Nimensä se on saanut meren läheisestä sijainnistaan, ja Helsingissä ei ole montaakaan näin lähellä merta sijaitsevaa vanhaa rakennusta.  Nykyään Venetsiassa on Lapinlahden Lähde Oy:n vuokralaisten toimitiloja ja muun muassa Pro Lapinlahti mielenterveysseuran hankkeiden tapahtumatiloja.

1880-luvulla valmistunut saunarakennus on ollut henkilökunnan ja potilaiden käytössä. Saatavilla olevan tiedon mukaan se on Helsingin vanhin edelleen toimiva sauna, joka on avoinna yleisölle.
Lähteen saunaan voi tulla avoimille yleisövuoroille, sekä sitä voi myös tilata yksityiskäyttöön.

Vanhassa terapiatalossa toimii Lähteen Puoti, joka myy taide- ja käsityötuotteita, sekä kirpputori Lähteen Patina, jonka tuotto menee Pro Lapinlahti mielenterveysseuran toiminnan tukemiseen. Terapiatalossa on myös yksittäisten Lapinlahden Lahde Oy:n vuokralaisten toimitiloja.

Kauniissa omenapuutalossa on aiemmin asunut muun muassa sairaalan puutarhuri. Sittemmin talo on ollut monien yhdistysten käytössä, ja nyt siinä toimii Stara.

Lato on nimensä mukaisesti ollut sairaalan lato. Nykyään sen toisessa päädyssä on varasto ja toisessa Tilajakamon vuokralaisen toimitila.

Historiallinen puisto

Lapinlahden vanha puisto on harvinaisuus aivan Helsingin keskustan tuntumassa. Puistossa on laajoja nurmikenttiä, silokallioita, suojaisia rantapoukamia, uimaranta ja kasvimaa. Puisto on avoin kaupunkilaisille, ja se on rakastettu ajanviettopaikka etenkin kesäisin. Puisto on aiemmin ulottunut Kaapelitehtaalle saakka, mutta sen pinta-alaa on vuosien saatossa pienennetty. Puistossa sijaistee myös Pro Lapinlahden ylläpitämät viljelypalstat.

Lapinlahden nykyinen toiminta

Lapinlahden Lähde syntyi vuonna 2013 aloitteessa hyvinvointitoiminnan käynnistämiseksi, jossa oli mukana useita mielenterveysalan yhdistyksiä. Lapinlahden Lähde toimii Lapinlahden entisellä sairaala-alueella ja järjestää toimintaa sekä erilaisia tapahtumia ja työpajoja. Lähteen vastuulla on puolet sairaalarakennuksen tiloista ja ulkotaloja, toisesta puolesta päärakennusta vastaa Osuuskunta Lapinlahden Tilajakamo. Lapinlahden Lähde Oy:llä ja Osuuskunta Lapinlahden Tilajakamolla on yhteensä 170 vuokralaista, jotka järjestävät omaa toimintaa. Vuokralaisina on mm. sosiaalisia yhdistyksiä, käsityöläisiä, taitelijoita, sekä mielen ja kehon terapeutteja.

Lapinlahden Lähteen toimijat

Lapinlahden Lähde Oy on voittoa tavoittelematon yhteiskunnallinen yritys. Sen tehtävänä on taloudellisesti kestävällä tavalla mahdollistaa kansalaislähtöinen mielenterveyttä edistävä toiminta entisessä Lapinlahden sairaalassa. Lapinlahden Lähde Oy on tehnyt sopimuksen rakennuksen käytöstä Helsingin kaupungin kanssa ja maksaa vuokraa käyttämistään tiloista. Lähde Oy:n taustaorganisaatio on Suomen Mielenterveysseura.

Pro Lapinlahti mielenterveysseura tuottaa tapahtumia ja vapaaehtoistoimintaa Lapinlahden Lähteellä. Pro Lapinlahden tällä hetkellä meneillään olevat hankkeet ovat:

  • Miitti: Hanke edistää maahanmuuttajataustaisten integraatiota sekä kantaväestön kohtaamista oppien, hymyillen ja yhdessä tehden.
  • Kaupunkiluontokeskus Kaupunkiluontokeskuksessa on tietoa monimuotoisesta kaupunkiluonnosta Lapinlahdessa ja pääkaupunkiseudulla, sekä tapahtumia ja luonto- ja taidetyöpajoja.

Keskeisiä arvoja Lapinlahden Lähteellä ovat:

  • Avoimuus, yhteisöllisyys ja osallisuus: Lapinlahti on avoin kaikille kävijöille. Osallistuminen ja esimerkiksi yhteisöllisen taiteen luominen onnistuu työpajoissa ja tapahtumisssa. Pyrimme ehkäisemään syrjäytymistä ja vähentämään yksinäisyyttä.
  • Mielen hyvinvointi: Lähteellä järjestetään rentouttavia, virkistäviä ja rauhoittavia palveluita ja tapahtumia. Ilmaisia tapahtumia on paljon.
  • Kulttuurin ja luonnon positiivinen vaikutus: järjestämme keskustelutilaisuuksia, kirjailijavierailuita, konsertteja sekä luontotapahtumia yleisölle.

Lapinlahdessa järjestetään vuosittain lähes 400 tilaisuutta ja tapahtumaa, kävijöitä on vuosittain noin 50 000.