Lapinlahden Lähde

Historian havinaa Lapinlahdessa

Lapinlahden sairaala on vuonna 1841 keisarillisesta käskystä valmistunut Suomen ensimmäinen psykiatrinen sairaala, joka toimi Helsingin yliopiston psykiatrisena klinikkana vuoteen 2008, jolloin viimeiset potilaat poistuivat, kun syömishäiriöklinikka muutti HYKSin Psykiatriakeskukseen. Lapinlahti on Euroopan vanhimpia psykiatrian alan hoitolaitoksia, ja vuonna 2021 180 vuotta täyttävää Lapinlahtea onkin kutsuttu Suomen psykiatrian lippulaivaksi.

Lapinlahden historia sisältää mielenterveyden hoidon monipuolisen kirjon ja kehittymisen – sekä lukuisia suomalaisia merkkihenkilöitä: Suomen kansalliskirjailija Aleksis Kivi oli hoidossa sairaalassa 1871–72 kroonisen melankolian vuoksi. Jean Sibeliuksen veli Christian Sibelius toimi sairaalan ylilääkärinä 1900-luvun alussa ja kehitti psykiatrista hoitoa. Lapinlahteen liittyy lukuisia tarinoita, ja eräs niistä kertoo ulkoministeri Rudolf Holstin vierailusta Lapinlahteen. Hoitaja erehtyi luulemaan itseään ministeriksi “väittänyttä” Holstia aivan hulluksi ja toimitti tämän pikaisesti suljetulle osastolle kuumaan kylpyyn hoidettavaksi. Sekaannus selvisi vasta seuraavana aamuna. Sairaalassa perustettiin myös nykyisen Lapinlahden Lähteen koordinoija, Suomen Mielenterveysseura nimellä Skyddsföreningen för Sinnessjuka – Turvayhdistys mielenvikaisia varten 1897.

Alueen rakennukset

Lapinlahden sairaala-alueen rakennuksiin kuuluu päärakennuksen lisäksi Venetsia-rakennus, sauna, vanha terapiatalo, omenapuutalo sekä lato. Rakennukset on suojeltu rakennussuojelulailla vuonna 1994 Pro Lapinlahti -yhdistyksen sinnikkään työn tuloksena.

Venetsia-rakennus on toiminut ennen muun muassa sairaalan pesulana sekä henkilökunnan asuintalona. Nimensä se on saanut meren läheisestä sijainnistaan, ja Helsingissä ei ole montaakaan näin lähellä merta sijaitsevaa vanhaa rakennusta.  Nykyään Venetsiassa on Lapinlahden Lähde Oy:n vuokralaisten toimitiloja ja muun muassa Pro Lapinlahti mielenterveysseuran hankkeiden tapahtumatiloja.

1880-luvulla valmistunut saunarakennus on ollut henkilökunnan ja potilaiden käytössä. Saatavilla olevan tiedon mukaan se on Helsingin vanhin edelleen toimiva sauna, joka on avoinna yleisölle. Lähteen saunaan voi tulla avoimille yleisövuoroille, sekä sitä voi myös tilata yksityiskäyttöön.

Vanhassa terapiatalossa toimii Lähteen Puoti, joka myy taide- ja käsityötuotteita, sekä kirpputori Lähteen Patina, jonka tuotto menee Pro Lapinlahti mielenterveysseuran toiminnan tukemiseen. Terapiatalossa on myös yksittäisten Lapinlahden Lahde Oy:n vuokralaisten toimitiloja.

Kauniissa omenapuutalossa on aiemmin asunut muun muassa sairaalan puutarhuri. Sittemmin talo on ollut monien yhdistysten käytössä, ja nyt siinä toimii Stara.

Lato on nimensä mukaisesti ollut sairaalan lato. Nykyään sen toisessa päädyssä on varasto ja toisessa Tilajakamon vuokralaisen toimitila.

Historiallinen puisto

Lapinlahden vanha, kaupunkilaisille avoin puisto on harvinaisuus aivan Helsingin keskustan tuntumassa ja rakastettu ajanviettopaikka etenkin kesäisin. Carl Ludvig Engelin suunnittelema Lapinlahti puistoalueineen muodostaa ainutlaatuisen keitaan Helsingin keskustan kupeessa. Sitä on kultturihistorialliselta arvoltaan verrattu Kaivopuistoon ja Suomenlinnaan. Ensimmäiset ylilääkärit kehittivät innokkaasti ympäristöä luoden alueelle englantilaistyyppisen promenadipuiston. Puisto on aiemmin ulottunut Kaapelitehtaalle saakka, mutta sen pinta-alaa on vuosien saatossa pienennetty. Nykyään se on kooltaan noin kolmanneksen alkuperäisestä koostaan. Myös puistolle on haettu suojelua rakennusten tavoin, ja nykyään se on suojeltu asemakaavalla. Puistossa on laajoja nurmikenttiä, silokallioita, suojaisia rantapoukamia ja uimaranta. Kaupunkiluonto alueella on hyvin monipuolinen ja sisältää uhanalaisia lajeja, kuten kirvelilattakoin. Puistossa sijaitsee myös Pro Lapinlahden ylläpitämät viljelypalstat

Lapinlahden nykyinen toiminta

Lapinlahden Lähteen idea syntyi vuonna 2013, jolloin Helsingin kaupungin Lapinlahteen suunnittelema sosiaaliviraston suunnitelma tuoda omaa toimintaansa Lapinlahteen raukesi. Tuolloin useat mielenterveysalan järjestöt Pro Lapinlahti -yhdistyksen johdolla tekivät aloitteen Lapinlahden muuttamisesta kaikille avoimeksi mielen hyvinvoinnin ja kulttuurin keskukseksi. Suunnitelmat toteutuivat vauhdikkaasti, ja nyt Lapinlahdessa on jo usean vuoden ajan toteutettu Lapinlahden Lähteen toimintaa. Sen perusteemoja ovat mielen hyvinvointi, yhteisöllisyys, yrittäjyys, oppilaitosyhteistyö, kulttuurihistorian vaaliminen ja luontoarvot.  Lapinlahdessa on työ- ja tapahtumatilojen lisäksi kahviloita, museo, sauna, käsityöpuoti, Patina-kirpputori, kaupunkiluontokeskus, leipomo ja ravintola sekä taidetoimijoita. Pro Lapinlahti mielenterveysseura ry vastaa Lapinlahden Lähteen avoimesta toiminnasta, jonka tavoitteena on osallisuuden vahvistaminen ja yksinäisyyden vähentäminen.

Vanhat potilashuoneet toimivat työtiloina, joissa työskentelee laaja kirjo vuokralaisia terapeuteista taiteilijoihin. Aiemmin suljettu sairaala-alue on tullut suosituksi virkistyskohteeksi. Nykytoiminta on saanut lukuisia palkintoja, ja siihen on tutustunut satoja ryhmiä. Lapinlahden historiakierroksia on järjestetty yli tuhat. Lisäksi Lapinlahden Lähteellä järjestetään paljon työhyvinvointi- ja virkistyspäiviä.

MIELI Suomen Mielenterveys ry:n omistama yhteiskunnallinen yritys Lapinlahden Lähde Oy vuokraa tilat kaupungilta ja vastaa tilojen jälleenvuokrauksesta niin työtilojen kuin tapahtumatilojen osalta. Lähteen vastuulla on puolet sairaalarakennuksen tiloista ja ulkotaloja, toisesta puolesta päärakennusta vastaa Osuuskunta Lapinlahden Tilajakamo. Lapinlahden Lähde Oy:llä ja Osuuskunta Lapinlahden Tilajakamolla on yhteensä 170 vuokralaista.

Vuonna 2019 kaupunki järjesti Lapinlahdesta ideakilpailun, jonka voittaja olisi ostanut Lapinlahden pois julkisesta omistuksesta ja rakennuttanut puistoon kolme rakennusta, joista yksi olisi ollut hotelli. Ehdotus herätti kaupunkilaisissa vastarintaa kansalaisaktivismin myötä, ja sekä kaupunkiympäristölautakunta että kaupunginhallitus hylkäsivät kilpailuehdotuksen. Helsingin kaupunki asetti syksyllä 2020 selvitysryhmän pohtimaan Lapinlahden tulevaisuutta. Ryhmän raportti luovutettiin kaupungin päättäjille muutama kuukausi myöhemmin.

Lapinlahden Lähteen toimijat

Lapinlahden Lähde Oy on voittoa tavoittelematon yhteiskunnallinen yritys. Sen tehtävänä on taloudellisesti kestävällä tavalla mahdollistaa kansalaislähtöinen mielenterveyttä edistävä toiminta entisessä Lapinlahden sairaalassa. Lapinlahden Lähde Oy on tehnyt sopimuksen rakennuksen käytöstä Helsingin kaupungin kanssa ja maksaa vuokraa käyttämistään tiloista. Lähde Oy:n taustaorganisaatio on MIELI Suomen Mielenterveys ry.

Pro Lapinlahti mielenterveysseura tuottaa tapahtumia ja vapaaehtoistoimintaa Lapinlahden Lähteellä. Pro Lapinlahden tällä hetkellä meneillään olevat hankkeet ovat:

  • Miitti: Hanke edistää maahanmuuttajataustaisten integraatiota sekä kantaväestön kohtaamista oppien, hymyillen ja yhdessä tehden.
  • Kaupunkiluontokeskus: Kaupunkiluontokeskuksessa on tietoa monimuotoisesta kaupunkiluonnosta Lapinlahdessa ja pääkaupunkiseudulla sekä tapahtumia ja luonto- ja taidetyöpajoja.

Keskeisiä arvoja Lapinlahden Lähteellä ovat:

  • Avoimuus, yhteisöllisyys ja osallisuus: Lapinlahti on avoin kaikille kävijöille. Osallistuminen ja esimerkiksi yhteisöllisen taiteen luominen onnistuu työpajoissa ja tapahtumissa. Pyrimme ehkäisemään syrjäytymistä ja vähentämään yksinäisyyttä.
  • Mielen hyvinvointi: Lähteellä järjestetään rentouttavia, virkistäviä ja rauhoittavia palveluita ja tapahtumia. Ilmaisia tapahtumia on paljon.
  • Kulttuurin ja luonnon positiivinen vaikutus: järjestämme keskustelutilaisuuksia, kirjailijavierailuita, konsertteja sekä luontotapahtumia yleisölle.

Lapinlahdessa järjestetään vuosittain lähes 400 tilaisuutta ja tapahtumaa, kävijöitä on vuosittain noin 50 000.