Skip to main content

Lisätään yhteisöviljelyä Helsingissä!

Yhteisöviljelykerho

Lapinlahden Lähteellä on toiminut suosittu yhteisöviljelykerho jo neljä vuotta, ja jälleen uusi kausi on käynnistymässä noin 20 viljelijän voimin. Kerho on osa Pro Lapinlahti mielenterveysseura ry:n Kaupunkiluontokeskuksen järjestämää mielen hyvinvointia edistävää toimintaa, joka on saanut rahoitusta Helsingin kaupungilta. Yhteisöviljely luo hyvinvointia monin eri tavoin. Viljelijät oppivat uusia taitoja ja tapoja käyttää kasviksia ruokavaliossa, luontoyhteys, terveys ja sosiaaliset yhteydet vahvistuvat, saa liikuntaa jne. Lisäksi yhteisöviljely on hauskaa! (Palaute 2023)

Kuka voi perustaa yhteisöviljelmän?

Yhteisöviljelykerhon voi aloittaa jokin yhteisö kuten asukasosakeyhtiö, yhdistys, seurakunta tai vaikka oppilaitos, mutta se voidaan perustaa myös yksityisten ihmisten aloitteesta vaikka kaupungin viljelypalsta-alueelle. Yhteisöviljelykerhon voi perustaa melkein minne vain, missä on viljelymaata. Myös lavaviljelmän voi perustaa. Yhteisöviljelyssä ei ole omia kasveja tai palstoja, vaan kaikki hoitavat yhteistä palstaa ja sato jaetaan aina paikalla olevien viljelijöiden kesken. Tee rohkeasti aloite!

Tule tutustumaan Lapinlahden yhteisöviljelykerhoon! Lapinlahden Lähteen Kaupunkiluontokeskus opastaa sinua ja yhteisöäsi alkuun. Vuosien 2024-25 aikana kutsumme yhteistyökumppaneita ja muita pääkaupunkiseudun toimijoita mukaan tutustumaan yhteisöviljelykerhomalliin ja sen edellytyksiin. Lähdetään yhdessä  suunnittelemaan ja valmistelemaan yhteisöviljelyn aloittamista käytössänne olevalla viljelyyn sopivalla alueella (puutarha/piha/viljelyslaatikot). Yhteisöviljelmään pääset tutustumaan myös tapahtumassa 23.5.. Katso lisää täältä.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä koordinaattori Taina Laaksoharjuun ([email protected]), niin sovitaan konsultaatiosta ja/tai tutustumiskäynnistä. Mentorointi on ilmaista helsinkiläisille. Toiminta saa avustusta Helsingin kaupungilta. Olemme myös laatineet kaikille kiinnostuneille Viljellään yhdessä -oppaan inspiraatioksi yhteisöviljelmän perustamiseen.

“Parasta kerhossa on ollut yhteisöllisyys, yhteys luontoon, kasvimaan antimet, viljelyasioiden oppiminen, puutarhahommat yhdessä, kiva tekeminen ja ystävällisyys” Yhteisöviljelijä vm. 2023

Kaupunkiluontokeskus

Lapinlahden Lähteen Kaupunkiluontokeskus. Koordinaattorit Ilona Rautiainen ja Taina Laaksoharju.